PMM

Slovenija vstopa v povezano oblačno infrastrukturo EU

Te dni smo se priključili panevropski pobudi GAIA-X, ki je korak k povezani in varni evropski oblačni infrastrukturi, katere namen je zagotavljanje tehnične povezljivosti ponudnikov in medsebojne povezljivosti podatkovnih prostorov

Podporniki obveščajo

FINANCE
PMM
Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj

Tako bodo kranjski občini pomagali zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov

FINANCE
PMM
Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb
Pametna mesta in mobilnost
DALJINSKO ODČITAVANJE PORABE ENERGENTOV
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

Za razliko od statičnih cenovnih modelov, ki se ne prilagajajo nihajočemu povpraševanju, se sistem daljinskega odčitavanja energentov odziva na podatke v realnem času

FINANCE
PMM
 V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2

Slovenska prestolnica bo pridobila sodobno orodje za upravljanje, načrtovanje in izvajanje mestnih politik, hkrati pa bo platforma služila kot enotna informacijska in komunikacijska točka med mestno upravo, meščani in gospodarstvom.

26.05.2021 20:10
Čas branja: 4 min

Mednarodno neprofitno združenje (AISBL) GAIA-X, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so na spletnem srečanju ustanovili slovensko nacionalno stičišče GAIA-X. Naša država tako vstopa v zaupanja vreden evropski podatkovni ekosistem, ki bo zagotavljal transparentno prenosljivost podatkov ter gradnjo podatkovne ekonomije na osnovi varne in odgovorne uporabe podatkov.

Priložnost za slovenska podjetja

»V digitalni ekonomiji zmagovalec pobere vse,« opozarja Andreja Lampe, vodja Gaia-x HUB Slovenia pri ZIT. »Slovenija se po indeksu digitalnega gospodarstva in družbe uvršča rahlo pod povprečjem EU, a svoj zaostanek postopno povečuje, zato je nujno, da se odločno priključimo razvoju,« poudarja. »V prihodnjih letih se bo digitaliziralo večino svetovnega gospodarstva in tega procesa ne smemo zamuditi. Digitalizacija je pomemben dejavnik pri dvigu produktivnosti in gospodarski rasti, ponovna uporaba podatkov pa omogoča povsem nove poslovne modele, kjer majhnost Slovenije predstavlja prednost in se podjetja lahko na novo pozicionirajo v globalnih verigah vrednosti.«

Čez meje držav, zakonodaj in jezika

Andreja Lampe razlaga, da je COVID-19 razkril, kako ranljivi smo kot družba, ko ključni podatki, na primer o obolelih, niso povezani in dovolj točni in zato ne omogočajo sprejemanja odločitev, kam prioritetno usmerjati vire za boj proti pandemiji. »Prvi korak k izkoriščanju vrednosti podatkov je dogovor o standardizaciji, etičnosti in povezljivosti,« pravi. »Predstavljajte si priložnosti in pospešek za rast in konkurenčnost evropske ekonomije, če bi prek povezljivih podatkov in varne oblačne infrastrukture presegli meje držav, nacionalnih zakonodaj in jezika in odprli vrata digitalni ekonomiji.«

Bogastvo zlahka dostopnih informacij

»Panevropska pobuda GAIA-X je korak na poti k povezani varni evropski oblačni infrastrukturi, ki bo zagotavljala tehnično povezljivost ponudnikov in semantično interoperabilnost podatkovnih prostorov,« meni Andreja Lampe. »S tem bo omogočen zaupanja vreden evropski podatkovni ekosistem, ki bo zagotavljal transparentno prenosljivost podatkov in gradnjo podatkovne ekonomije na osnovi varne in transparentne ponovna uporabe podatkov,« poudarja. »Na dosegu roke imamo bogastvo zlahka dostopnih informacij, ki pa zaradi nepovezanosti ostajajo neizkoriščene. GAIA-X je Evropski odgovor na veliko povpraševanje po varnih in suverenih podatkih in infrastrukturi.«

Nacionalno stičišče med prvimi v Evropi

Andreja Lampe pojasnjuje, da so v ZIT in IKT Horizontalni mreži (IKT HM) potencial te revolucionarne pobude, ki je ogromen in daljnosežen, prepoznali že v zgodnji fazi njenega razvoja. »Ponosi smo, da smo v Sloveniji ustanovili nacionalno GAIA-X stičišče med prvimi državami v Evropi.«

GAIA-X Hub Slovenia bo deloval v okviru ZIT in IKT HM, ki bosta povezovala vse zainteresirane deležnike pri ustvarjanju podatkovnega ekosistema. V začetku bodo delovale delovne skupine na področju pametnih mest in skupnosti, e-zdravstva, krožnega in zelenega gospodarstva, proizvodnje in agroživilstva.

Priložnost tudi za naše raziskovalce

»Delovne skupine bodo uporabniške primere in podatkovne modele najprej usklajevale med seboj, nato pa še v Evropskem ekosistemu nacionalnih stičišč GAIA-X,« pojasnjuje Lampetova.

V Sloveniji patronat nad pobudo GAIA-X prevzema MGRT, saj ocenjuje, da je to odlična priložnost za slovenska podjetja in razvojno raziskovalne organizacije, da že v zgodnji fazi soustvarjajo standarde in zahteve za certifikacijo rešitev ter tako pridobijo konkurenčno prednost v globalni ekonomiji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
IKT
Kako v spletni trgovini zagotoviti varne in uporabne plačilne sisteme
IKT
IKTKlemen Koncilja Kako v spletni trgovini zagotoviti varne in uporabne plačilne sisteme

Preverili smo, kako so se spletni ponudniki odzvali na strožje varnostne zahteve močnega preverjanja pristnosti strank

FINANCE
Z lockdownom niste bili uspešni. Hitro cepiti ne zmorete. Kaj delate?
Finance
Simona Toplak Z lockdownom niste bili uspešni. Hitro cepiti ne zmorete. Kaj delate? 66

Tudi po presežni umrljivosti je Slovenija ena najslabših v Evropi. In to kljub lockdownu, kljub dolgo zaprtim šolam, kljub policijski uri, kljub zaprtim ljudem v občine in regije.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Moje finance
Zaslužek
Na plaži sem dobil poslovno idejo. Kako naj jo uresničim?
Moje finance
ZaslužekNina Simič Na plaži sem dobil poslovno idejo. Kako naj jo uresničim?

Ste v udobnem ležalniku, po možnosti na plaži, in dobili ste zanimivo zamisel, za katero menite, da lahko preraste v dober posel. Kakšna pa je pot do uresničitve? To smo preverili pri izkušenih podjetnikih.

FINANCE
IKT
(Intervju) Ratko Mutavdžić, Microsoft: Slovenija ima eno najvišjih stopenj penetracije oblaka v regiji
IKT
IKTMiran Varga (Intervju) Ratko Mutavdžić, Microsoft: Slovenija ima eno najvišjih stopenj penetracije oblaka v regiji

Microsoft je napovedal, da bo poslovnim strankam in strankam iz javnega sektorja v EU omogočil, da vse svoje podatke obdelujejo in hranijo v EU. Zakaj je to pomembno in kako bodo to uresničili, smo se pogovarjali z Ratkom Mutavdžićem, tehnološkim direktorjem za regijo srednja in vzhodna Evropa pri Microsoftu.

FINANCE
Manager
Kako se podjetja digitalizirajo tudi brez pomoči programerjev
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kako se podjetja digitalizirajo tudi brez pomoči programerjev 2

Večja mobilnost delovne sile in kritično pomanjkanje razvijalcev programske opreme spodbujata povečevanje trga brezkodnih platform, ustvarjenih za digitalno preobrazbo delovnih procesov v podjetjih.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti