PMM

Tehnologija 5G bo gasilcem, nujni medicinski pomoči in drugim službam omogočala hitrejše reševalne akcije

V Iskratelu so predstavili prototipne rešitve, ki jih skupaj s partnerji razvijajo v okviru projekta 5G Varnost

Podporniki obveščajo

FINANCE
PMM
Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj

Tako bodo kranjski občini pomagali zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov

FINANCE
PMM
Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb
Pametna mesta in mobilnost
DALJINSKO ODČITAVANJE PORABE ENERGENTOV
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

Za razliko od statičnih cenovnih modelov, ki se ne prilagajajo nihajočemu povpraševanju, se sistem daljinskega odčitavanja energentov odziva na podatke v realnem času

FINANCE
PMM
 V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2

Slovenska prestolnica bo pridobila sodobno orodje za upravljanje, načrtovanje in izvajanje mestnih politik, hkrati pa bo platforma služila kot enotna informacijska in komunikacijska točka med mestno upravo, meščani in gospodarstvom.

31.05.2021 07:00
Čas branja: 3 min

Ne cesti se ob trčenju z osebnim vozilom prevrne cisterna z nevarno vsebino. Sproži se reševalna akcija, ki mora biti hitra in učinkovita – gre za človeška življenja in razlitje nevarnih snovi. V podjetju Iskratel so predstavili svoj razvojni projekt, ki bo z novo tehnologijo omogočil hitrejše in bolj usklajeno delovanje služb javne zaščite in reševanja.

Pomen 5G za javno varnost

Ozkopasovna tehnologija prenosa podatkov se poslavlja, v prihodnjem desetletju se bo razvilo in uveljavilo širokopasovno omrežje pete generacije – 5G. To bo s svojimi zmogljivostmi virtualizacije omrežja, naprednimi funkcijami in storitvami močno vplivalo na industrijo in na druge panoge. Izjemno pomemben sektor, ki bo z omrežjem pete generacije veliko pridobil pri zmogljivosti, hitrosti, zanesljivosti, razpoložljivosti, odzivnosti in povezljivosti, je javna varnost oziroma organizacija javne varnosti, zaščite in reševanja (PPDR – Public Protection and Disaster Relief).

Uporabniki pomagajo pri razvoju

V podjetju Iskratel so leta 2018 vizionarsko zagnali projekt 5G Varnost ter se v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Telekomom Slovenije in podjetjem OSI z uporabo novih tehnologij lotili razvoja produktov in storitev, prilagojenih za učinkovitejše delo intervencijskih služb.

Projekt, vreden dobre tri milijone evrov, ki ga sofinancira EU, je v sklepni fazi, v Iskratelu pa so na demonstracijo doslej razvitih aplikacij povabili tiste, ki jih bodo uporabljali v praksi. To so med drugim operaterji različnih klicnih centrov v strukturi zaščite in reševanja, gasilci, medicinska prva pomoč, civilna zaščita, gorski reševalci, predstavniki energetskih podjetij, lokalne uprave, upravljavci cestne in železniške infrastrukture in še nekatere druge službe.

»To, kar vam bomo pokazali, niso končni produkti, so prototipi. Vas, ki jih boste ob svojem posredovanju uporabljali na terenu, pa bi ob predstavitvi posameznih rešitev prosili, da nam poveste svoje mnenje, razkrijete morebitne pomanjkljivosti in predlagate izboljšave. Želeli bi namreč razviti in ponuditi kompleksne rešitve, ki bodo opazno prispevale k učinkovitejšemu delu deležnikov javne varnosti,« jih je v uvodu pozval Gregor Smolej, upravljavec inovacij v Iskratelu.

Različna omrežja združili v eno

Najprej smo se spoznali s tako imenovanim obogatenim klicem v sili na številko 112, ki omogoča sinhronizacijo podatkov klicatelja med službami, ki posredujejo v nujnem primeru. »Operater oziroma dispečer ima z uporabo naše inovativne aplikacije možnost, da ob klicu s klicateljem ustvari novo klicno konferenčno sobo za točno ta primer. V njej mu klicatelj pove in prek videoklica s pametnim telefonom pokaže, kaj se je zgodilo. Operater lahko v konferenčno sobo po potrebi povabi ustrezne strokovnjake, ki na podlagi povedanega in videnega lahko predlagajo prve nujne ukrepe,« je pojasnil Smolej.

Kot je poudaril, bo z njihovo rešitvijo komunikacija med različnimi reševalnimi službami pri reševanju posameznega primera možna prek ene same skupne (video)povezave. Pri tem jim bo lahko za boljšo preglednost nad dogajanjem na kraju nesreče pomagal tudi dron.

Zdaj ima denimo policija svoj sistem – omrežje – za komunikacijo, medsebojna komunikacija reševalcev poteka na drugi valovni dolžini, med gasilci na tretji in tako naprej. Če se reševalec, denimo, želi posvetovati z gasilcem, ki je sto metrov stran, na drugem koncu nesrečnega dogodka, se mora z njim povezati prek svojega klicnega centra, ki klic posreduje, v njegovo omrežje, kar jemlje morebiti celo življenjsko dragoceni čas.

Zanesljivost, varnost, sledljivost podatkov

V nadaljevanju so nam v Iskratelu demonstrirali še, kako je z njihovim sistemom mogoče upravljati in voditi ter z individualnimi in s skupinskimi videoklici povezati prve posredovalce na intervenciji. Predstavili so tudi, kako je mogoče zagotoviti nepretrgano delovanje operativnega centra, kako ohraniti revizijske sledi – tako govorne, video kot podatkovne – in poskrbeti za varnost pred nepooblaščenimi vdori. Za konec so nam prikazali še, kako bi potekalo iskanje in reševanje z dronom.

Dejan Šošter iz Telekoma Slovenije je ob koncu demonstracijskega dne še povedal, da bo v prihodnjem desetletju prehod omrežij, ki so zasnovana na ozkopasovnih tehnologijah, na širokopasovna postopen. V tem času pa bo treba zagotoviti interoperabilnost omrežij in sočasno uporabo tako širokopasovnih kot ozkopasovnih omrežij.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
PMM
Kako Iskratel uvaja nove tehnologije, ki bodo krojile prihodnost
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBranko Žnidaršič Kako Iskratel uvaja nove tehnologije, ki bodo krojile prihodnost

Optični dostop 10G PON in najnovejši standard za domača brezžična omrežja Wi-Fi 6 sta tehnologiji, ki bosta v prihodnje krojili dostop do medmrežnih povezav in s tem medsebojnega sodelovanja. O značilnostih obeh tehnologij smo se pogovarjali s sogovorniki iz podjetja Iskratel, ki so nam predstavili še druge svoje projekte in inovacije, ki bodo omogočale uvajanje novih rešitev in storitev na področju pametnih mest, pametnih tovarn in drugje, kjer bodo potrebne stabilne in hitre povezave.

Moje finance
Zaslužek
Top službe meseca
Moje finance
ZaslužekTOP JOB Top službe meseca
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
PMM
Samostojna omrežja 5G lahko v Sloveniji pričakujemo v prihodnjih dveh letih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostKlemen Koncilja Samostojna omrežja 5G lahko v Sloveniji pričakujemo v prihodnjih dveh letih

Samostojno 5G omrežje zahteva lastno jedrno omrežje, a hkrati omogoča veliko več funkcionalnosti, tudi rezinjenje.

FINANCE
Manager
(TOP 101) Kakšne ambicije imajo velika podjetja letos
Manager
ManagerJure Ugovšek (TOP 101) Kakšne ambicije imajo velika podjetja letos

Velika večina letos napoveduje boljše rezultate kot lani, v primerjavi s predkriznim letom 2019 pa vsako drugo podjetje.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti