IKT

»Digitalizacija so mokre sanje, dokler ne bomo imeli primerno izobraženega kadra«

To je izjava prof. dr. Andreja Brodnika z okrogle mize, ki je potekala v okviru spletnega dogodka z naslovom Digitalizacija MSP kot pospešek za oživitev gospodarstva – kaj še moramo storiti?

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

09.07.2021 15:48
Čas branja: 4 min

»Informacijska tehnologija in digitalna orodja so postala rešilno orodje za mala in srednja podjetja, ki jih je prizadela pandemija. Uporaba digitalnih tehnologij v podjetjih je v zadnjem letu dobila zagon, korenito spremenila stare poslovne navade ter ustvarila nove, bolj produktivne prakse,« je na včerajšnji okrogli mizi z naslovom Digitalizacija MSP kot pospešek za oživitev gospodarstva – kaj še moramo storiti? dejal Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Pomen digitalizacije se bo le še povečeval

»Različne študije kažejo, da so bila med pandemijo mala in srednja podjetja z višjo stopnjo digitalne zrelosti bolj odporna na izzive, ki so jih prinesli omejevalni ukrepi in krizne razmere. Po koncu pandemije pa se bo pomen digitalizacije še povečeval, zato je pomembno slovenska podjetja podpreti pri osvajanju digitalnih kompetenc in uvajanju sodobnih tehnologij,« je bila vodilna iztočnica za razpravo na spletni okrogli mizi, ki jo je ZIT organiziral v sodelovanju s horizontalno mrežo IKT, ki je organizacijsko del Strateško razvojno inovacijskega partnerstva Pametna mesta in skupnosti (SRIP PMiS).

Nenad Šutanovac je še poudaril, da bi večja digitalizacija med malimi in srednjimi podjetji (MSP) dala velik pospešek oživljanju gospodarstva po pandemiji. »Slovenija je, kar se tiče digitalizacije MSP, v primerjavi z EU v velikem zaostanku, pod povprečjem. Naš cilj je na lestvici digitaliziranih držav priti med pet najboljših. Kaj moramo torej še storiti, da se povzpnemo izpod povprečja digitaliziranih držav Evrope,« je Šutanovac udeležence pozval k razpravi, potem ko je dr. Maksim Belitski predstavil ameriške raziskave vpliva COVID-19 na njihove MSP. Tudi v tej raziskavi so sklepi podobni evropskim oziroma slovenskim: podjetja, ki so že prešla na digitalno poslovanje, so v pandemiji ne samo preživela, ampak celo razširila svoje poslovanje ter zaposlila več ljudi.

Državni sekretar Geršak je kot glavne elemente, ki so pomembni za doseganje želenega poslovnega okolja, v diskusiji med drugim poudaril odpravo administrativnih ovir oziroma prilagoditev in poenostavitev zakonodaje ter javnih storitev, potrebo po krepitvi in podpori razvoja poslovnega okolja, ki spodbuja digitalizacijo gospodarstva in celovito digitalno preobrazbo gospodarstva industrijskih ter tudi neindustrijskih panog. Pomemben za uveljavitev digitalizacije v gospodarstvu pa je tudi dvig digitalnih kompetenc skladno z razvojem digitalnih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo ter spodbude za raziskave, razvoj in inovacije.

»Izhajajoč iz navedenega, je cilj nove Strategije digitalne Slovenije 2030 opredelitev glavnih krovnih področij in ciljev, ki so potrebni za želeni preboj na področju digitalne preobrazbe v Sloveniji,« je še poudaril Geršak.

Digitalne kompetence so močna zavora

Alenka Marovt je dejala, da bo za uresničevanje ciljev država namenila velik del sredstev za dvig načrtovane digitalizacije gospodarstva. »Na ministrstvu imamo odprt razpis za 30 milijonov evrov, s katerimi lahko podpremo vsaj 300 podjetij. Odlična spodbuda bi bila tudi ugodna posojila za večje naložbe.«

Prof. dr. Andrej Brodnik je poudaril, da imamo v Sloveniji eno najslabših izobraževanj na področju digitalnih kompetenc, to pa je velika zavora uspešnega prehoda v digitalizacijo gospodarstva. »Torej moramo poleg tega, da se oskrbimo z orodjem za digitalno delovanje, najprej pridobiti znanje, kako ga uporabiti, torej usposobiti dober tovrstni kader,« je dejal in pojasnil, da potrebujemo sto tisoč IKT-strokovnjakov, imamo pa jih le okoli petdeset tisoč. IKT bi bilo treba po njegovem mnenju nujno vpeljati že v osnovne šole kot obvezen in zanimiv predmet, za kar pa bi tudi potrebovali ustrezen izobraževalni kader. Treba je privabiti tak kader in ga znati obdržati z ustreznimi plačami, primernim delovnim okoljem in podobnimi ugodnostmi.

»Digitalizacija so le mokre sanje, dokler ne bomo imeli primerno izobraženega kadra,« je kot največjo težavo slovenskega prehoda v digitalno družbo pojasnil Brodnik. Zato bo po njegovem mnenju treba usmeriti veliko napora in sredstev najprej v izobraževalni kader, nato pa tudi v vodstveni kader podjetij, kadrovike, ne nazadnje pa v zaposlene, da bodo znali uporabljati orodja. »Naloga države je, da zagotovi pogoje za to,« je pozval odgovorne. Joško Mrndže, direktor Googla Adriatics, pa je dodal, da njegovo podjetje s svojimi raznovrstnimi programi lahko zadovolji vse potrebe na vseh področjih v izobraževanju in tudi v gospodarstvu.

MSP imajo preveč dela, da bi se šla digitalizacijo

Andrej Guštin, direktor podjetja CREApro, ki s svojimi partnerji podjetnikom pomaga pri načrtovanju digitalne preobrazbe, pa je sodelujoče seznanil s stanjem na terenu oziroma glavnimi zadržki za večjo zagnanost pri digitalizaciji MSP. »Veliko MSP, predvsem storitvenih, torej ne IKT-podjetij, ima trenutno ogromno dela, njihove storitve so razprodane za leto in več vnaprej. Lastniki oziroma direktorji takih podjetij večinoma najprej vprašajo, kdaj se jim bo vložek v orodje in izobraževanje kadra povrnil. Njihovi zaposleni so zaradi obilice dela razprodani vsako minuto delovnega časa, zato ne more pogrešati prav nobenega, ki bi šel na potrebno digitalno izobraževanje. Tako stanje oziroma trenutno veliko povpraševanje po njihovih storitvah je velika zavora prehoda v digitalizacijo pri velikem številu MSP. Vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo s temi podjetji v prihodnosti, ko bo gospodarstvo večinoma digitalizirano, oni pa bodo pri tem v velikem zaostanku?«

Razpravljavci so se dotaknili tudi omrežja 5G, ki prinaša velike priložnosti za razvoj MSP. »Za prihodnji razvoj je odločilno, da po celotnem ozemlju države zagotovimo ustrezne širokopasovne povezave,« je dejal Peter Geršak. V ta namen vlada po njegovih besedah spodbuja gradnjo odprtih širokopasovnih omrežij prihodnje generacije. Trenutno je v teku peti tovrstni javni razpis. »V novem večletnem finančnem načrtu načrtujemo kohezijska sredstva za nadaljevanje javnih razpisov za projekte, ki potrebujejo 5G-infrastrukturo,« je dejal Geršak.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Polžji in bučni kaviar ter unikatni pesto za največje sladokusce
Agrobiznis
Agro PodjetnikJana Petkovšek Štakul Polžji in bučni kaviar ter unikatni pesto za največje sladokusce 2

Pri Kocbekovih s stoletno zgodovino oljarstva napovedujejo nove inovativne izdelke in doživetja, saj si bodo obiskovalci lahko kmalu sami stisnili bučno olje.

FINANCE
Članki
Zagon lahko dajo kratke dobavne verige in medsektorsko sodelovanje
Finance
FinanceJana Petkovšek Štakul Zagon lahko dajo kratke dobavne verige in medsektorsko sodelovanje

Ob 40-letnici Triglavskega narodnega parka odpiramo debato o tem, katere razvojne korake v TNP lahko in hkrati moramo narediti za konkurenčnejše kmetijstvo in gospodarski razcvet

FINANCE
Članki
Kaj dati na mizo za vitalnejši turizem na Idrijskem in Cerkljanskem
Finance
FinanceJana Petkovšek Štakul Kaj dati na mizo za vitalnejši turizem na Idrijskem in Cerkljanskem 3

V središče ponedeljkovega foruma postavljamo razvoj turizma in pametnih mest v regiji, kjer je dodana vrednost na zaposlenega občutno pod republiškim povprečjem

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
40 ukrepov za digitalizacijo: Za silo opravljena domača naloga? Še to ne!
IKT
IKTJakob Žorž 40 ukrepov za digitalizacijo: Za silo opravljena domača naloga? Še to ne! 41

Pod črto teh 40 ukrepov lahko le milo rečem, da niso najbolj razvojno posrečeni. To niti ni čudno, saj kot družba sploh ne vemo, kam bi radi prišli.

FINANCE
IKT
Kako je IT-podjetje Pro-bit zasnovalo trajnostno naravnano poslovno strategijo
IKT
IKTRedakcija IKT Kako je IT-podjetje Pro-bit zasnovalo trajnostno naravnano poslovno strategijo

Pro-bitovi izdelki in storitve so trajnostni, ker uporabniki zanje porabljajo malo energije, hkrati pa z njimi večajo učinkovitost poslovanja, kar lahko pripomore tudi k njihovemu uspešnemu poslovanju in zadovoljstvu zaposlenih

FINANCE
V Kabulu je umrl Pax Americana
Finance
Brahma Chellaney V Kabulu je umrl Pax Americana 15
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti