IKT

Z NT konference 2021: »65 odstotkov BDP Slovenije bo temeljilo na digitalizaciji poslovanja podjetij«

To se bo zgodilo že prihodnje leto, je napovedala Anke Den Ouden, generalna direktorica družbe Microsoft Multi-Country

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
28.09.2021 13:42
Čas branja: 3 min

Zadnji dve leti dokazujeta, da je mogoče tudi v poslovnih okoljih doseči pomenljiv preskok naprej, če le obstaja ustrezna motivacija. Tokrat je bila ta motivacija pandemija. Zaradi nje so se digitalne preobrazbe v poslovnih okoljih doma in po svetu zgodile v vsega nekaj mesecih, in to v obsegu, za katerega so strokovnjaki še pred leti menili, da bo potrebno vsaj desetletje.

»V Azure smo dnevno vklapljali več milijonov uporabnikov, tudi po 30 milijonov na dan,« se navala na oblačne storitve, predvsem s strani šolnikov, spomni Oliver Zofič, tehnični strokovnjak za oblačne rešitve in akademsko področje v podjetju Microsoft Slovenija.

Toda začetni naval je mimo, ostala je nova realnost, ki po prvi večji spremembi zahteva optimizacijo in urejanje področij, ki jih je začetna naglica morebiti spregledala. »Podjetja iščejo varne, nove načine za nadaljevanje kritičnega dela, z močjo digitalne tehnologije pa je vsak vidik poslovanja vse bolj odporen in preoblikovan,« je danes na NT konferenci v predavanju, posvečenemu digitalizaciji in okrevanju gospodarstva, dejala Anke Den Ouden, generalna direktorica družbe Microsoft Multi-Country.

Tri prednosti Slovenije

Ne glede na to, kaj je bila primarna motivacija – bodisi krepitev kibernetske varnosti, iskanje in zadržanje prihodkov ali pa optimizacija stroškov, so tudi slovenska podjetja naredila drzne korake v digitalni preobrazbi. To, kako so se odzvala na pandemijo, si opomogla in ponovno zamislila svoje poslovanje, je botrovalo temu, da so zdaj vzor drugim.

»Približno 65 odstotkov BDP Slovenije bo temeljilo na digitalizaciji poslovanja podjetij – že prihodnje leto. Digitalizacija mora postati gonilo trajnostne rasti v času, ko se organizacije osredotočajo na okrevanje. Z digitalnimi orodji in rešitvami so postale bolj učinkovite ter odporne, zdaj pa si morajo vnovič zamisliti svojo prihodnost – kako bodo osvojila in negovala konkurenčno prednost na trajnostno naravnan način. Slovenija želi biti zelena in digitalna država v Evropi. Vsekakor ima potencial, da to postane,« je dodala Den Oudenova.

Svoje razmišljanje je utemeljila s tremi statističnimi podatki, ki govorijo v slovenski prid. Slovenski potencial oziroma kapital predstavljajo kakovosten izobraževalni sistem, IKT-talenti ter napredni raziskovalci. Statistika pravi, da nas krasi dobra primarna in sekundarna izobrazba, slovenska mladina je nadpovprečna v matematiki. Nad evropskim povprečjem je tudi število domačih IKT-talentov, kar bi veljalo še bolje izkoristiti. Slovenci se uspešno ukvarjamo tudi z razvojem umetne inteligence – imamo več kot 200 vrhunskih raziskovalcev na tem področju, kar je na število prebivalcev več kot druge države.

Digitalna znanja za službe prihodnosti

Kako pomembna je digitalizacija za podjetja vseh velikosti, sta dokazala hibridno delo in delo na daljavo. Digitalna znanja bodo močno krojila službe prihodnosti, saj strokovnjaki napovedujejo, da bo vključeno gospodarstvo hitreje okrevalo.

»Manjši paradoks: ljudje si želijo prilagodljivosti dela na daljavo, a pogrešajo osebne stike. Potem je tu še sodobna tehnologija, ki bo poskrbela, da bodo nekatera delovna mesta izumrla, a se bodo hkrati pojavila nova. Države in podjetja na to dejstvo še niso pripravljena,« je dejala Den Oudenova.

Vsak posameznik se bo moral soočiti z lastnim mankom digitalnih znanj. Ta bo potreboval že zaradi dejstva, da ne bo postal »žrtev« robotske avtomatizacije procesov, ki bo prevzela vsa duhamorna in ponavljajoča se opravila, temveč jo bo uporabil sebi v prid – se z njo opolnomočil. Prav zato velja po besedah Den Oudenove vse iniciative za pridobivanje digitalnih znanj jemati še kako resno. Zaposleni v panogi IKT so sicer že navajeni na vseživljenjsko učenje, saj znanja na področju IT hitreje zastarevajo oziroma se vedno znova rojevajo nove tehnologije in postopki, to pa bo zadelo tudi vse druge panoge.

»Robotska avtomatizacija procesov bo resno orala po poslovnih okoljih. Ta bodo že čez pet let potrebovala nove profile zaposlenih, delovno silo je treba na to pripraviti. Tehnologiji se ne gre upirati, nasprotno, treba je podpirati inovatorje, zagonska podjetja, graditi inovativna podjetja za napad na mednarodne trge,« je povzela Den Oudenova. Kot je dodala, jo zelo žalosti dejstvo, da med 20 najbolj inovativnimi podjetji na svetu (po poročanju Boston Consulting Group) ni nobenega iz EU. Zaključila je: »Cilj mora biti vpeljati umetno inteligenco v vsako slovensko podjetje, nato je gospodarski preskok vsekakor mogoč.«

Tehnološko-trajnostna prihodnost

Digitalna prihodnost ima tudi realno komponento. Podnebna kriza je resna stvar. Če se želimo izogniti vedno bolj ekstremnim vremenskim pojavom, tudi na stari celini, moramo poskrbeti tudi za okolje. Microsoft si je postavil jasne cilje, da doseže ogljično nevtralno poslovanje do leta 2030, ko bo posloval tudi brez odpadkov in »vodno pozitivno«. V te namene že gradi računalniško platformo za upravljanje naravnih sistemov Zemlje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Pretočne videoigre kmalu tudi na Xboxu
Manager
ManagerDomen Pavlič Pretočne videoigre kmalu tudi na Xboxu

Microsoft že omogoča pretočno igranje videoiger na računalnikih in mobilnih napravah, po novem še na konzolah.

Tovarna
Novice
Hibridno sodelovanje je postalo del delovnega procesa vsake organizacije
Tovarna leta
NoviceTina Zgaga Hibridno sodelovanje je postalo del delovnega procesa vsake organizacije

Za uspešno hibridno delo je primarno treba pravilno izobraziti zaposlene v podjetju

FINANCE
Tehnološki velikani: Nekaj nelagodja v druščini debelih mačk
Finance
Uroš Božin Tehnološki velikani: Nekaj nelagodja v druščini debelih mačk

Škandali, poravnave, davčne ugodnosti in milijardni dobički: pogledali smo, kako so v prejšnjem trimesečju poslovali tehnološki velikani.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Bo človek po digitalni preobrazbi še homo sapiens?
IKT
IKTBranko Žnidaršič Bo človek po digitalni preobrazbi še homo sapiens?

Tudi o tem se bo prihodnji teden govorilo na NT konferenci, ki bo letos posvečena lekcijam pandemije in vprašanjem, ki jih odpira prihodnost

FINANCE
Manager
Milijoni Googla, Facebooka in Microsofta za bruseljsko lobiranje
Manager
ManagerUroš Maučec Milijoni Googla, Facebooka in Microsofta za bruseljsko lobiranje 2

Tehnološka podjetja letno namenjajo skoraj sto milijonov za lobiranje pri EU, mnogo več kot farmacija, finance ali naftna industrija, meri Observatorij korporativne Evrope.

FINANCE
Manager
Bi sestankovali v navidezni pisarni na Luni?
Manager
ManagerMatjaž Ropret Bi sestankovali v navidezni pisarni na Luni? 1

Kaj je metaverse? Facebook, Microsoft, Nvidia ... ga želijo vpeljati kot nov svetovni splet, ki bi bil vedno okrog nas in bi ga izkušali z različnimi, pretežno nosljivimi napravami. Novo orodje za njihov zaslužek ali res kaj koristnega?

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.