PMM

Razveljavitev razpisa za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti

»Bojim se, da je razveljavitev razpisa, na katerega se je leto dni pripravljala večina mest in občin, ponudnikov digitalnih rešitev in drugih strokovnjakov, velikanska izgubljena priložnost. Izgubljena priložnost za Slovenijo, da se v EU na področju digitalizacije mest in skupnosti izkaže kot vzorčni primer ambiciozne države na poti v digitalno ekonomijo,« pravi Andreja Lampe, vodja IKT-horizontalne mreže pri Združenju za informatiko in telekomunikacije

Podporniki obveščajo

FINANCE
PMM
Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj

Tako bodo kranjski občini pomagali zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov

FINANCE
PMM
Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb
Pametna mesta in mobilnost
DALJINSKO ODČITAVANJE PORABE ENERGENTOV
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

Za razliko od statičnih cenovnih modelov, ki se ne prilagajajo nihajočemu povpraševanju, se sistem daljinskega odčitavanja energentov odziva na podatke v realnem času

FINANCE
PMM
 V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2

Slovenska prestolnica bo pridobila sodobno orodje za upravljanje, načrtovanje in izvajanje mestnih politik, hkrati pa bo platforma služila kot enotna informacijska in komunikacijska točka med mestno upravo, meščani in gospodarstvom.

12.10.2021 08:49
Dopolnjeno: 12.10.2021 09:05
Čas branja: 3 min

Ministrstvo za javno upravo (MJU" title="MJU">MJU) je sredi septembra razveljavilo javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti JR PMIS, ki je bil objavljen februarja letos.

Gre za »izgubljeno priložnost za mesta in občine, ki so na razpis čakali več let in so uspešno premostili svoje različnosti ter se v prid svojih meščanov in občanov povezali v konzorcije za napredne digitalne rešitve in storitve,« komentira Andreja Lampe, vodja IKT-horizontalne mreže pri Združenju za informatiko in telekomunikacije.

Izgubljena priložnost za lokalno gospodarstvo

»To je izgubljena priložnost za lokalno gospodarstvo, ki bi na podlagi teh projektov lahko gradilo nove uspešne zgodbe. Ne nazadnje tudi izgubljena priložnost za slovenske ponudnike IKT-rešitev, ki morajo, medtem ko se doma prepiramo, kje stoji vejica ali pika v takih razpisih, posle iskati v tujini; nazadnje pa tja tudi gredo. Tako za povrh izgubljamo še IKT-strokovnjake, ki jih v tujini sprejmejo z odprtimi rokami. Glavni omogočitveni dejavnik digitalne preobrazbe, kjer Slovenija vse bolj zaostaja, pa so usposobljeni strokovnjaki. Zato posledice ne bodo čutili le mesta in skupnosti, temveč bodo vplivale tudi na blaginjo nas vseh,« še doda Andreja Lampe.

MJU obljublja še preglednejši razpis

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je v sredo, 15. septembra 2021, prek videokonference že sestal s predstavniki vseh 14 prijaviteljev ter predstavniki vseh treh reprezentativnih združenj občin (SOS, ZOS in ZMOS). Na sestanku jih je seznanil z razveljavitvijo razpisa, se opravičil za nastale razmere ter predstavil razloge za sprejetje odločitve o razveljavitvi razpisa. Hkrati je navzočim zagotovil, da na ministrstvu za javno upravo intenzivno delajo pri objavi novega, še bolj preglednega razpisa, pravijo pri MJU.

Spomnimo, predmet javnega razpisa je bilo sofinanciranje priprave, organizacije, izvedbe in promocije demonstracijskih projektov, katerih rezultat morajo biti nove ali izboljšane digitalne rešitve in/ali storitve z vsebinskih področij pametnih mest in skupnosti.

Razpis naj bi z osmimi milijoni evrov spodbujal inovativne rešitve na področju digitalizacije občin in s tem omogočil boljše upravljanje, komuniciranje, proaktivno reševanje težav, koordiniranje virov in procesov za hitro odzivanje, minimiziranje posledic nepredvidenih dogodkov in naravnih nesreč ter zagotavljanje kakovostnejšega življenja občanov.

V postavljenem roku je prispelo 14 vlog, za katere je bilo ugotovljeno, da so skladne s predmetom, namenom in ciljem razpisa ter izpolnjujejo vse pogoje javnega razpisa. To posledično pomeni, da jih je bilo možno tudi oceniti, pravijo pri MJU.

Prišlo je do postopkovnih pomanjkljivosti

»Žal pa je bilo med postopkom ugotovljeno, da je prišlo do postopkovnih pomanjkljivosti, zaradi katerih postopka javnega razpisa ni bilo mogoče izvesti skladno z razpisno dokumentacijo. V izogib morebitnim nejasnostim in špekulacijam o poteku razpisa ter z namenom zagotovitve transparentnosti postopka je bil izdan sklep o razveljavitvi obravnavanega javnega razpisa,« so še zapisali pri MJU.

Ministrstvo bo predlagalo objavo novega javnega razpisa, ki bo spremenjen le v delu, ki se nanaša na postopkovna pravila, ne bo pa posegalo v samo vsebino razpisa. To za prijavitelje pomeni, da bo mogoče kar najbolj uporabiti dokumentacijo, ki je bila pripravljena za prijavo na prvotni razpis, in s tem manj stroškov za prijavitelje ob vnovični prijavi.

V času objave razpisa je bila Slovenija v prostoru EU najnaprednejša in edina država

»Imamo ambiciozna mesta in občine, svetovno primerljive ponudnike digitalnih rešitev, napreden in inovativen koncept povezovanja teh rešitev in tudi dovolj virov, manj pa je smelosti odločevalcev. V času objave razpisa je bila Slovenija s svojo vizijo digitalne preobrazbe mest in skupnosti v smeri gradnje povezljivih digitalnih rešitev in digitalne ekonomije v prostoru EU najnaprednejša in edina država, ki je tak koncept razširila na nacionalno raven, udejanjila pa prek tega razpisa,« je razplet komentirala Andreja Lampe, vodja IKT-horizontalne mreže pri Združenju za informatiko in telekomunikacije, ki se boji, da je razveljavitev razpisa, na katerega se je leto dni pripravljala večina mest in občin, ponudnikov digitalnih rešitev in preostalih strokovnjakov, velikanska izgubljena priložnost.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Subvencije
V decembru prihaja še za skoraj sto milijonov evrov novih razpisov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin V decembru prihaja še za skoraj sto milijonov evrov novih razpisov

Med temi še ne bo denarja za turizem, ta pride na vrsto januarja prihodnje leto

FINANCE
PMM
Za razvoj pametnih skupnosti potrebujemo uporabne rešitve
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostKlemen Koncilja Za razvoj pametnih skupnosti potrebujemo uporabne rešitve 1

Digitalizacija je morda res najcenejši način decentralizacije, a bo poleg uporabnih rešitev in merljivih rezultatov treba pridobiti tudi naklonjenost nekaterih javnosti.

FINANCE
Subvencije
Pripravite se na denar za naložbe, prihaja za več kot 250 milijonov razpisov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Pripravite se na denar za naložbe, prihaja za več kot 250 milijonov razpisov

Po dolgem času bo na voljo tudi denar za nove razvojno-raziskovalne projekte

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Subvencije
Ni več časa za razmišljanje: če bi radi pobrali občinski denar, je treba pohiteti
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Ni več časa za razmišljanje: če bi radi pobrali občinski denar, je treba pohiteti

Občinski razpisi se počasi zapirajo, na voljo pa je denar za naložbe, zaposlovanje in tudi za mlade

FINANCE
Subvencije
Še letos nov razpis za inovacije na področju razogljičenja. Na voljo bo več kot milijarda evrov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Še letos nov razpis za inovacije na področju razogljičenja. Na voljo bo več kot milijarda evrov 2

Evropska komisija je napovedala, da bo postopek prijave poenostavljen

FINANCE
Subvencije
Znanih je več podrobnosti o prihajajočih pomočeh za turizem. Na voljo bo 30 milijonov evrov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Znanih je več podrobnosti o prihajajočih pomočeh za turizem. Na voljo bo 30 milijonov evrov

Nov javni razpis bo namenjen najbolj prizadetim panogam v turizmu, šlo bo za sredstva za zagon

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti