IKT

Sistemski varnostni pregled je rentgen, penetracijski test pa magnetna resonanca

Opisujemo razliko med ukrepoma, za katera lahko porabite vavčerje za kibernetsko varnost, ki jih ponuja Slovenski podjetniški sklad

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere
IKT
DOBRA PRAKSA
IKTPodpornik projekta Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere

V izrednih okoliščinah bodo lahko hitreje omogočili mobilne komunikacije na prizadetih območjih

FINANCE
IKT
Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost
IKT
BREZPLAČNI SPLETNI SEMINAR
IKTPodpornik projekta Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost

Podjetja bi pogosteje vpeljevala tehnologije umetne inteligence, če bi imela za to dovolj znanja.

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
21.10.2021 07:00
Čas branja: 3 min
Sistemski varnostni pregled je rentgen, penetracijski test pa magnetna resonanca
Namen sistemskega varnostnega pregleda je poiskati varnostne pomanjkljivosti v računalnikih, sistemih in omrežju, pri vdornem testiranju pa poskušajo etični hekerji vstopiti v poslovni informacijski sistem. Foto: Shutterstock

Slovenski podjetniški sklad je v začetku oktobra znova objavil javni poziv, prek katerega mikro, malim in srednjim podjetjem ponuja vavčer za kibernetsko varnost. Izkoristiti ga je mogoče za sofinanciranje sistemskega varnostnega pregleda in/ali vdornega oziroma penetracijskega testa.

Namen sistemskega varnostnega pregleda je poiskati varnostne pomanjkljivosti v računalnikih, sistemih in omrežju. Ti pregledi so običajno avtomatizirani in zagotovijo prvi vpogled v to, kaj bi lahko napadalci izkoristili. Kakovostni sistemski varnostni pregled vključuje analizo več kot 50 tisoč različnih ranljivosti.

Pri vdornem testiranju pa poskušajo etični hekerji vstopiti v poslovni informacijski sistem. S tem svojim početjem poskušajo dokazati, da je ranljivosti, ki so bile odkrite pri sistemskem varnostnem pregledu, dejansko možno izkoristiti. Omrežje poskušajo na neškodljiv način ogroziti in iz njega izvleči podatke z različnimi metodami, kot so razbijanje gesel, preliv medpomnilnika ali vbrizgavanje SQL.

Primerjava z medicino

Dalibor Vukovič, produktni vodja in specialist za kibernetsko varnost pri Telekomu Slovenije, ki je tudi certificiran etični heker, razliko med obema ponazarja z razliko med rentgenom in magnetno resonanco v medicini. Če je v telesu nekaj narobe, to odkrije diagnostika, recimo rentgen, ki bo pomagal diagnosticirati težavo. Slika, ki jo naredi preprost rentgenski aparat, lahko zazna očiten prelom v strukturi kosti, ni pa dobra za prepoznavanje poškodb mehkih tkiv. Če res želimo podrobno ugotoviti, kaj se dogaja v telesu, je treba opraviti magnetno resonanco. »Sistemski varnostni pregled bi bil torej rentgen, vdorni test pa magnetna resonanca,« pojasnjuje sogovornik.

Varnostni pregled vsaj enkrat na leto

Varnostni pregled je cenejša metoda, s katero ugotovimo aktualno stanje ranljivosti. Vukovič priporoča, da se izvede vsaj enkrat na leto, medtem ko je treba penetracijski test opraviti ob vsaki resni nadgradnji lastne programske opreme ali pri razvoju nove lastne aplikacije. »V Telekomu Slovenije v večini primerov najprej izvedemo sistemski varnostni pregled, penetracijski test pa, če želi naročnik preveriti, ali je odkrite ranljivosti resnično možno izkoristiti.«

Tako sistemski varnostni pregled kot penetracijski test lahko trajata od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od velikosti infrastrukture. V obeh primerih naročnik na koncu prejme podrobno poročilo o odkritih ranljivostih in priporočila za njihovo odpravo. Poročilo po opravljenem penetracijskem testu je obširnejše in podrobnejše, saj je tudi pregled bolj poglobljen.

Ne lišpajte sistema pred pregledom

Vukovič podjetjem svetuje, da pred izvedbo pregleda ali testa v omrežju ne spreminjajo ničesar – povedano po domače, da ne »lišpajo« sistema. Namen varnostnega pregleda je namreč prav v tem, da natančno razkrije pomanjkljivosti, če te obstajajo. »Bolj ko poznamo pomanjkljivosti, bolj specializirano orodje za njihovo odpravo lahko uporabimo,« pravi Vukovič. »S tem tudi manj posegamo v delujoč informacijski sistem, kar praviloma pomeni tudi nižje stroške.«

Kakšne so najpogostejše pomanjkljivosti

Vukovič pravi, da sistemski varnostni pregledi največkrat razkrijejo zastarelo programsko opremo brez potrebnih posodobitev, varnostno nepodprto opremo, odprta vrata (porte), prek katerih je možen dostop do informacijske infrastrukture podjetja, in podobne pomanjkljivosti. Precej pogosta je tudi neustrezna politika gesel ter uporaba privzetih in premalo varnih gesel.

»Z vdornimi testi pa zaradi varnostnih pomanjkljivosti pri večini naročnikov prevzamemo nadzor nad strežniki, videonadzornimi sistemi, vstopimo v baze podatkov ali kako drugače vdremo v informacijski sistem,« še pojasnjuje sogovornik in dodaja, da to pomeni resno tveganje za podjetje, če vanj vdre nekdo s slabimi nameni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
IKT
Kibernetski kriminal nas bo letos stal več kot pet bilijonov evrov
IKT
IKTEsad Jakupović Kibernetski kriminal nas bo letos stal več kot pet bilijonov evrov 1

Če bi njegove razsežnosti primerjali z gospodarsko močjo držav, bi bil kibernetski kriminal tretje največje gospodarstvo na svetu

FINANCE
Manager
Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več
PRO
Manager
SPLETNO POSLOVANJE
ManagerFinance prPRO Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več (PRO)

Dostavne službe na svoji spletni strani za sledenje pogosto izpišejo statuse pošiljke tako, da številni kupci ne razumejo dobro, kje je njihova pošiljka. Lastna spletna stran podjetja je zaradi visoke obiskanosti hkrati tudi odlična možnost pospeševanja prodaje.

FINANCE
IKT
Kako oceniti, kako dobra je naša kibernetska varnost
IKT
IKTEsad Jakupović Kako oceniti, kako dobra je naša kibernetska varnost

Številna podjetja, ki drugim organizacijam pomagajo pri uvajanju in vzdrževanju varnostnih rešitev, ponujajo tudi storitev ocenjevanja oziroma merjenja delovanja sistemov kibernetske varnosti. Pojasnjujemo, zakaj je takšno ocenjevanje pomembno.

FINANCE
IKT
Kako ovrednotiti kakovost in kredibilnost ponudnika varnostno operativnega centra
IKT
IKTMatevž Mesojednik Kako ovrednotiti kakovost in kredibilnost ponudnika varnostno operativnega centra

Izjemnega pomena je, da v procesih izbire in nadzora izvajalcev upravljanja zaznavanja in odzivanja na incidente (p)ostanete zahteven sogovornik

FINANCE
Manager
Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več
PRO
Manager
SPLETNO POSLOVANJE
ManagerFinance prPRO Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več (PRO)

Dostavne službe na svoji spletni strani za sledenje pogosto izpišejo statuse pošiljke tako, da številni kupci ne razumejo dobro, kje je njihova pošiljka. Lastna spletna stran podjetja je zaradi visoke obiskanosti hkrati tudi odlična možnost pospeševanja prodaje.