PMM
Oglasno sporočilo

Kdo nadzira ljubljanska parkirišča

Za zagotavljanje nadzora skrbi centralizirana videonadzorna rešitev, ki povezuje več kot 250 kamer
Avtor
25.03.2022 08:00
Čas branja: 3 min

Videonadzor je ena najbolj učinkovitih varnostnih rešitev, ne glede na to, ali z njim varujemo stanovanjski ali poslovni objekt ali kaj tretjega. Izbrati kaže uveljavljeno rešitev, podobno kot so to storili v podjetju, ki upravlja parkirišča v prestolnici.

Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT) trenutno upravlja več kot 30 parkirišč, ki so namenjena parkiranju osebnih vozil, motornih koles, bivalnih vozil, avtobusov in tovornih vozil. Za zagotavljanje nadzora skrbi centralizirana videonadzorna rešitev, ki povezuje več kot 250 kamer in so jo razvili skupaj s podjetjem Xenon forte ter ponudnikom rešitev za videonadzor Synology.

Iskali rešitev za centralni nadzor

Razvoj rešitve za nadzor parkirišč je bil neposredno povezan z razvojem informacijske in komunikacijske tehnologije, zlasti z zmožnostjo hitrega prenosa podatkov, ki je omogočila priklop in centralizirano spremljanje večjega števila nadzornih kamer. Sprva so uporabljali analogne kamere, ki so jih lokalno povezali z mrežnimi videosnemalniki. Z razvojem optičnih povezav pa se je ponudila priložnost za nadgradnjo v enoten in centralno upravljan nadzorni sistem.

»Iskali smo preprosto in integrirano rešitev za videonadzor, ki bi omogočala centralni nadzor ter hitro pridobivanje in simultano predvajanje posnetkov z velikega števila kamer. Večina preverjenih sistemov na trgu deluje kot programska rešitev, ki temelji na uporabi osebnih računalnikov in večjega števila diskov. Največji izziv pa pri tovrstnih rešitvah pomenijo licence za kamere, ki jih je treba ob vsaki zamenjavi računalnika znova pridobiti, kar lahko v praksi pomeni precejšen dodaten strošek,« se ugotovitev analize ponudbe videonadzornih sistemov na slovenskem trgu spominja Borut Baznik, informatik v podjetju Javni holding Ljubljana.

Strežnik za podatke je lahko tudi strežnik za videonadzor

Nato se jim je porodila ideja, da bi – podobno kot to počnejo številni domači uporabniki – za videonadzor uporabili kar obstoječe strežnike NAS proizvajalca Synology, ki jih podjetje sicer uporablja za varnostno kopiranje podatkov ter so se izkazali kot izjemno robustni in zanesljivi. Poleg tega Synology ponuja aplikacijo Surveillance Station, ki je namenjena prav postavitvi in upravljanju z videonadzornim sistemom ter podpira večino kamer IP, ki so na voljo na trgu. Začeli so previdno – z namestitvijo enega strežnika in kamere, a kaj hitro ugotovili, da je to prava pot in hkrati stroškovno ugodna rešitev.

Synology namreč poleg svojih strežnikov NAS že ponuja obsežen nabor profesionalne programske opreme, in to brezplačno – med aplikacijami je tudi zmogljiva rešitev za nadzor Surveillance Station. »Za piko na i pa so licence za kamere prenosljive – dve sta celo že vključeni v ceno naprave. Sistem je centralno upravljan in ponuja bogat nabor lastnosti, hkrati pa ga je ob širitvi mogoče brez težav nadgraditi z dodatnimi strežniki,« glavne prednosti pojasni Baznik.

Vse pod (video)nadzorom

Danes imajo v sistem upravljanja nadzora v podjetju JP LPT povezanih sedem strežnikov, ki jih nadzirajo v dveh nadzornih centrih. Sistem je postavljen redundančno (prek rešitve Synology High Availability), vsi glavni strežniki so podvojeni, zato bojazni glede morebitnega izpada delovanja ni. Skrbniki in varnostniki lahko v realnem času spremljajo sliko visoke ločljivosti z do 96 kamerami – na osebnem računalniku ali namenski napravi (tablici).

A ne le kakovostna slika in zanesljivi posnetki, skrbnike so navdušile tudi številne druge možnosti, kot so zaznavanje gibanja, obveščanje ob dogodkih, možnost integracije drugih naprav v okolje ter preprosto iskanje in predvajanje posnetkov za nazaj. Hramba posnetkov je prilagojena potrebam podjetja, večino vsebin po določenem času pobrišejo. Ob izrednih dogodkih, ko gre, na primer, za posnetke nesreč ali poškodovanja lastnine, pa jih lahko (o)hranijo tudi dlje časa.

»Rešitev za videonadzor Synology Surveillance Station se je pokazala za izjemno zanesljivo in stroškovno učinkovito. Zdaj lahko učinkovito spremljamo celotno dogajanje na parkiriščih, v prihodnje pa načrtujemo postavitev podobne rešitve tudi na drugih objektih, ki so pod našim nadzorom,« sklene Baznik.


Vsebino omogoča Xenon forte, d. o. o.