IKT
Oglasno sporočilo

Kako je NIL pomagal Sloveniji pri vodenju EU na daljavo

Z naprednimi tehnologijami za sodelovanje in komunikacijo na daljavo so znatno zmanjšali število potovanj in z njimi povezanih stroškov ter pripomogli k bolj zeleni prihodnosti Slovenije in Evrope
Avtor
13.04.2022 06:00
Dopolnjeno: 22.04.2022 08:48
Čas branja: 3 min

Slovenija je med predsedovanjem svetu EU organizirala več kot osem tisoč virtualnih sestankov. S tem je udeležencem prihranila veliko časa in denarja ter hkrati bistveno pripomogla k zmanjšanju okoljskega vpliva, ki bi ga sicer imela srečanja v živo, predvsem prihod udeležencev nanje. Za virtualno sodelovanje so uporabljali rešitev Webex, ki ga je za ministrstvo za javno upravo vzpostavilo podjetje NIL.

Nemoteno, varno in preprosto sodelovanje

Organizacijski vidik uporabe napredne tehnologije za potrebe predsedovanja je potekal v okviru ministrstva za javno upravo. Pri vzpostavitvi procesov in sistema dela na daljavo jim je s svojim znanjem, izkušnjami in poznavanjem najnovejših trendov pomagalo podjetje NIL. Rešitev, ki so jo ponudili, temelji na tehnologiji Webex. Ta arhitekturno in funkcijsko združuje vse komponente sistema, od naprednih naprav za videokonference do storitve v oblaku.

Delo na daljavo je potekalo nemoteno, kakovostno, varno in preprosto, pa naj je šlo za interne sestanke med državnimi organi Slovenije ali za videokonferenčne klice oziroma sodelovanje s partnerji v Evropi.

Dobra uporabniška izkušnja

Slovenski državni uslužbenci rešitev pri svojem delu uspešno uporabljajo tudi po koncu predsedovanja. Rešitev namreč omogoča vrhunsko uporabniško izkušnjo, ustreza najvišjim tehnološkim in varnostnim standardom, njena fleksibilna arhitektura pa omogoča številne nadgradnje, prilagoditve in dolgo življenjsko dobo.

Mihail Guguvčevski iz podjetja NIL, vodilni IT-arhitekt pri projektu, je pojasnil, da so poskušali ustvariti izkušnjo, ki je enakovredna, v nekaterih primerih pa celo boljša kot komunikacija v živo. »Uporabnikom smo med uvedbo, še pred začetkom predsedovanja, želeli tehnologijo sodelovanja in komuniciranja na daljavo kar najbolj približati, tako da je pri svojem delu niti ne bi občutili,« je dejal sogovornik. Prava vrednost tehnologij sodelovanja in komuniciranja na daljavo je namreč po njegovih besedah prav v občutku njene odsotnosti v delovnem procesu uporabnika.

Pomagali so tudi »ambasadorji«

»Inženirji na terenu smo opazovali, kako so se uporabniki hitro učili in pridobivali nova znanja. Mnogi, ki še nikoli niso uporabljali tovrstne tehnologije ali bili udeleženi pri takšni obliki sodelovanja in komuniciranja, so hitro sprejeli izziv in začeli učinkovito ter varno uporabljati tehnologijo v delovnem procesu in jo vpletati v svoje vsakodnevne obveznosti,« dodaja Guguvčevski.

Za hitrejšo vpeljavo rešitve v različnih državnih organih so poskrbeli tudi tako imenovani ambasadorji, ki so ob pomoči NIL zagotovili optimalno konfiguracijo rešitve za njihove potrebe. Uporabniki tako niso izgubljeni med preveč možnostmi izbire in nastavitvami, saj je večina najpomembnejših funkcij dostopna le z enim klikom.

Rešitev, primerna tudi za gospodarstvo

Rešitev Webex, kakršno uporablja slovenska javna uprava, je uporabna tudi v gospodarstvu. Primerna je za vsa podjetja, ki v okoljih hibridnega dela potrebujejo kakovostno, intuitivno ter neposredno in preprosto videokomunikacijo za vse zaposlene, zunanje partnerje in stranke. Danes bi že težko našli podjetje, ki bi lahko reklo, da ga komunikacija in sodelovanje na daljavo ne zanimata.

»Ne glede na panogo ali vertikalo lahko vedno najdemo nov, inovativen in sodoben pristop, da s tehnologijo Webex izboljšamo poslovne procese ali njihove dele ter dosežemo izjemno dodano vrednost za vsako podjetje,« je še povedal Guguvčevski.

Za dodatne informacije o naprednih tehnologijah Webex pišite na elektronski naslov prodaja@nil.com ali pokličite na telefonsko številko (01) 47 46 500.


Vsebino omogoča NIL, d. o. o.