IKT
Komentar

IKT-produkti spregledani pri nagradah za inovativnost

Sporočilo najbolj inovativnim je jasno. Če ste res tako dobri, se znajdite sami. Srečno pot!

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
18.07.2022 07:30
Čas branja: 3 min

Slovensko gospodarstvo, še posebej industrijska proizvodnja, zaostaja v digitalizaciji. Morda je še večja težava, da proizvaja premalo končnih izdelkov in dosega s tem nizko dodano vrednost. Ampak tudi končni izdelki danes potrebujejo močno digitalno podporo. Najprej skozi celoten prodajni, nabavni in proizvodni proces, potem pa še med uporabo – zaradi nakupne oziroma uporabniške izkušnje.

Za digitalizacijo velja, da jo vsako podjetje izvede po svoje, saj tako podpre svoje posebnosti in razvije nove razlikovalne prednosti. Vendar o digitalizacijski moči družbe in posledično gospodarstva priča tudi razvitost panoge IKT in razumevanje politično-ekonomskega okolja.

Slovenske vlade skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije so zadnjih deset let nenehno poudarjale pomembnost in nujnost pospešitve digitalne transformacije, vendar se prav veliko v tem času ni zgodilo. Pa ne zaradi koronske krize, ta naj bi vse skupaj celo pospešila, čeprav nekih resnih rezultatov, razen razmaha spletne trgovine in več oddaljenega dela, ni opaziti.

Med koronsko krizo so se podjetja bolj ukvarjala z izzivi pri nabavi, manj pa so bila dejavna pri projektih digitalne transformacije. Še najmanj je v teh desetih letih naredila država. Razen nekaj razpisov za spodbujanje digitalizacije pravzaprav minorne vrednosti resnih projektov ni bilo zaslediti. Kje smo pri oblikovanju inovativnega okolja, ki bi spodbujalo inovacije, vlaganja in sodelovanje deležnikov – od podjetij kot uporabnikov do proizvajalcev IKT in izobraževalnega sistema? Pravzaprav je vse skupaj podvrženo nekemu lahkotnemu napredovanju, ki, kot kaže, ustreza vsem. O pospeških in prebojih pa ni ne duha ne sluha.

Vsako leto nam Gospodarska zbornica Slovenije pripravi poseben vpogled v inovacijsko sposobnost našega gospodarstva. Podeljevanje priznanj GZS za najboljše inovacije spremljam vsaj deset let, ko sem poslovnemu partnerju pomagal pri pripravi prve vloge in v tem času spremljal mnoge ustvarjalce bolj in manj inovativnih informacijskih produktov. V Sloveniji je bistveno več dobrih inovacijskih zgodb kot zgolj tiste, ki jih odkrije ta natečaj. To zagotovo velja tudi za preostale gospodarske panoge, ampak to je druga zgodba.

Opazimo lahko, kako se imena podjetij ponavljajo, in zelo je postalo predvidljivo, kdo bo recimo na regionalni ravni, ki pomeni prvo sito, pobral priznanje določene žlahtnosti. Z veliko gotovostjo lahko predvidevano, da to ne bo IKT-podjetje. Če pa že je, gre za večje podjetje. Glede na kritičnost digitalizacije bi pričakoval, da bo izvajalcem uspelo pritegniti več inovacij iz tega segementa. Vendar se temu ne čudim. Že v preteklosti sem namreč opazil, da inovacije s področja IKT niso razumljene in zato po žlahtnosti odličij v splošnem zaostajajo recimo za elektro ali strojniško panogo.

Projekt najboljših inovacij za podjetja iz panoge IKT v splošnem ni zanimiv, ker jih smeši. Ob že tako majhni beri predstavnikov panoge IKT lahko opazimo tudi velike razlike med priznanji. Neka storitev v oblaku, ki je resnično nova in ima večstomilijonski globalni potencial, je lahko ocenjena vsaj dve stopnji nižje kot druga spletna storitev ali je recimo izenačena z interno aplikacijo za določen proces. Po drugi strani nagrade prejemajo produkti, ki ne ustrezajo pojmu inovativen. Resda je lahko to nov produkt ponudnika, a na trgu obstaja že več enakih, podobnih ali celo boljših.

Seveda je v poplavi produktov že skoraj nemogoče vedeti, kaj na trgu že obstaja in kaj ne. Še posebej, če nisi poznavalec trga. Pa vendar ali ni to tudi temeljna naloga komisij? Ali se inovacija res ocenjuje samo skozi prizmo nepoznavanja dejavnosti, promotivnosti opisa in ugleda ponudnika?

Imamo torej vse finaliste, ki se bodo jeseni potegovali za nacionalno nagrado za inovativnost. Med njimi bi lahko bilo več IKT-produktov. Strinjam se z morebitnimi ugovori, saj ni vse v digitalizaciji. Res je, vendar menim, da bi morali tovrstni projekti slediti trendom in strategijam. Saj država je tega sposobna. Niti pomisliti si ne upam, kako bi se razvila in mednarodno uspela slovenska panoga IKT, če bi bilo za njeno promocijo porabljenega pol toliko denarja in dejavnosti kot za slovenski turizem. S tem da IKT ustvarja bistveno višjo dodano vrednost, praktično ne onesnažuje okolja in ustvarja precej bolje plačana delovna mesta. Kdor ne razume, pač ne razume.

Če hočemo, da bodo inovacije in novi produkti IKT bolje promovirani, potrebuje panoga svoj lastni natečaj oziroma nagrado za inovativnost. Še več, zaradi razvejenosti panoge IKT bi bilo smiselno uvesti panožne oskarje vsaj po glavnih segmentih. Seveda bomo trčili na mnogo težav. Ena je, da slovenski ponudniki programske opreme na primer večinoma razvijajo po naročilu. Njihovo dejavnost diktirajo pogodbene stranke in res je malo aplikacij, ki bi bile izdelane povsem na novo ter bi bile ob tem ustrezno tržene.

Prav zato bi nujno potrebovali platformo, ki bi skrbela za promocijo tistih resnično inovativnih aplikacij, ki bi jih ustvarila bodisi zagonska bodisi že uveljavljena IKT-podjetja. Konec koncev, nekaj je razviti novo aplikacijo, drugo pa je, kako jo tržiti. In takšna platforma bi bila tudi dober način za doseganje investitorjev. Dajmo se sprijazniti, da brez tega ne bo globalnega preboja. Vse globalne aplikacije so v zadnjih 20 letih uspele prav po taki poti. Morda pride tukaj tudi do vprašanja ega. V panogi IKT so egi kar močni, a je res, da tudi največji doslej zunaj meja Slovenije niso naredili veliko.

Prihajajo nove generacije podjetnikov, menjajo se generacije lastnikov in menedžerjev v IKT-podjetjih. Gre za ljudi z drugačnim, bolj podjetniškim načinom razmišljanja, ki so prerasli prož­nost, zmožnosti in vpliv celotne gospodarske zbornice in države. Sporočilo najbolj inovativnim je jasno. Če ste res tako dobri, se znajdite sami. Srečno pot!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
IKT
IKT-podjetja se lahko letos prvič potegujejo za nagrado za najboljši digitalni projekt
IKT
IKTBranko Žnidaršič IKT-podjetja se lahko letos prvič potegujejo za nagrado za najboljši digitalni projekt

Izbor za nagrado organizira Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS, prijave pa so možne še do 15. septembra

FINANCE
Manager
TOP IKT - vse na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP IKT - vse na enem mestu

Kdo je največji in kdo najboljši med informatiki, kako se mešajo karte na telekomunikacijskem trgu, kako hitro raste število normiranih espejev v informatiki in zgodbe najboljših.

FINANCE
Manager
Vsako leto izgubimo pet uspešnih podjetij
Manager
ManagerAljoša Domijan Vsako leto izgubimo pet uspešnih podjetij 5

Mogoče se niti ne zavedamo, kako močno je naša zakonodaja mačehovska do našega vključevanja na globalni trg.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Tovarna
Novice
Z digitalno preobrazbo do novih poslovnih modelov
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Z digitalno preobrazbo do novih poslovnih modelov

Digitalizacija sama po sebi ne prinese ničesar, pomembno je, da podjetje ve, kje ustvarja dodano vrednost

FINANCE
IKT
Huaweieva razvojna usmeritev: več bitov, manj vatov
IKT
IKTMiran Varga Huaweieva razvojna usmeritev: več bitov, manj vatov

Tehnologija 5.5G: prihajajo antene brez kablov, samozadostne pametne bazne postaje in bliskovite optične povezave

Moje finance
Zaslužek
Najvišje plače v slovenskih podjetjih v letu 2021
Moje finance
ZaslužekLana Dakić Najvišje plače v slovenskih podjetjih v letu 2021

Med prvo deseterico z lestvice z najboljšimi plačami so večinoma zastopništva tujih farmacevtskih družb

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti