IKT

Veselin Jevrosimović, Comtrade: Sistemska integracija je »idealna kombinacija«

»Comtrade je edinstven po tem, da enako dobro dela na področju razvoja programske opreme in sistemske integracije kot tudi distribucije.«

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

18.11.2022 10:10
Čas branja: 5 min

V Ljubljani je potekal dogodek Poslovne viharje blažimo s partnerstvi, ki sta ga skupaj organizirala Časnik Finance in podjetje Comtrade System Integration. Namenjen je bil sektorju financ, bančništva, zavarovanja in lizinga. Ob robu dogodka smo se o poslovnem razvoju Comtrade Group pogovarjali z Veselinom Jevrosimovićem, predsednikom upravnega odbora in lastnikom skupine.

Skupina Comtrade Group je na dogodku sodelovala prek svojega podjetja Comtrade System Integration, ki je na slovenskem trgu prisotno približno štiri leta, prek svojega matičnega podjetja Comtrade Solutions pa Comtrade pri nas posluje že več kot 20 let. Kot je pojasnil Jevrosimović, je bila ustanovitev »Sistemske integracije« precej logična posledica dejstva, da je skupina že obvladovala izjemno znanje tako na področju programske opreme kot na področju strojne opreme. Povezava obeh področij prek ponudbe sistemske integracije se je zato izkazala za idealno kombinacijo.

Integracije tudi za domači trg

Skupina Comtrade je sicer sistemsko integracijo že ponujala, vendar ne v Sloveniji in jadranski regiji, temveč v Nemčiji, Avstriji, na Irskem, v ZDA in Aziji. »Bilo je logično, da smo na koncu želeli ponuditi kakovostno podporo tudi domačim podjetjem, ker bi bila škoda, da tudi tukaj ne izkoristimo vsega, kar delamo in gradimo,« je povedal Jevrosimović. V Sloveniji imajo svoje poslovne prostore v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

»Vsi so mislili, da smo nekdanji Hermes Softlab, ki smo ga kupili pred skoraj 20 leti, prodali, v resnici pa smo pred tremi leti in lani prodali samo del,« je pojasnil sogovornik. Hermes so namreč razdelili na štiri dele in prodali le dva manjša, v njihovi lasti pa še vedno ostajata Comtrade Gaming in Comtrade 360, v katerih je ostalo močno jedro inženirjev, katerih število je zadnja leta znova doseglo približno nekdanje skupno število zaposlenih.

V prihodnjih dveh letih Comtrade načrtuje nadaljnje prevzeme in širjenje v segmentih distribucije, programske opreme in sistemske integracije, je napovedal Jevrosimović. Kot je pojasnil, je Comtrade System Integration v Sloveniji zelo aktiven v sektorju bančništva in zavarovalništva, načrtuje pa tudi širitev storitev na druga področja. »V tem sektorju so najpomembnejša področja kibernetska varnost in umetna inteligenca, pri čemer ima podjetje svoja orodja za umetno inteligenco, ki jih razvija v novem podjetju Comtrade 360, ki na ravni regije zaposluje nekaj sto inženirjev programske opreme. Na področju zaščite podatkov pa ima Comtrade pomembno vlogo še iz časov Hermesa Softlaba.

Država napredna po inženirjih

V celotni regiji smo priča velikemu povpraševanju po inženirjih programiranja, meni Jevrosimović. Dodaja, da podjetje tako rekoč vsak dan zaposluje nove strokovnjake, tudi po več deset na dan. »Pred desetimi leti se je še vedelo, katera so IT-podjetja in katera vsa druga, danes pa je že vsako podjetje tehnološko in vsi potrebujejo strokovnjake,« je pojasnil Jevrosimović. Zato je prišlo do pravega lova na inženirje. Povpraševanje in poslovne potrebe so velike, zato vsem nenehno primanjkuje strokovnjakov. »Danes nam na ravni skupine manjka 300 inženirjev, pri čemer se nam njihovo število ne zmanjšuje, ampak se vseskozi povečuje,« je poudaril sogovornik. »Ko želim nekomu najkrajše povedati, kaj delamo, ponavadi rečem, da Comtrade razvija programske rešitve za visokotehnološka podjetja.«

V Sloveniji Comtrade zelo dobro sodeluje s fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani in fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, ki je ena najboljših na področju umetne inteligence. »Slovenija je razmeroma majhna država, ampak izjemno napredna in zelo znana po inženirjih. Dejstvo je, da so inženirji, ki jih tukaj zaposlujemo, zares najvišja raven inženirstva,« je dejal Jevrosimović.

»Ko sem kupili podjetje Hermes Softlab, so vsi mislili, da ne bomo uspeli, in so nam napovedovali propad. Finančne organizacije so ocenjevale, da smo podjetje preplačali, in tudi zares je bilo tako videti. Ampak jaz sem vedel, kaj želim in kaj bom iz tega naredil. Na koncu se je nakup splačal, stokratno. Danes nismo samo regijsko podjetje, ampak evropska in svetovna skupina, ki ponuja storitve velikim podjetjem iz tehnološkega sveta.«

Tehnološko in razvojno podjetje

Comtradov razvoj programske opreme je največji v Sloveniji, manjši v Srbiji in še manjši v BiH. Največji del podjetja pa je drugače v Srbiji, kjer je poudarek na razvoju strojne opreme, sistemski integraciji in distribuciji, pa tudi na izobraževanju. V Srbiji imajo srednjo tehnično šolo z okoli tisoč srednješolci in visoko strokovno šolo z okoli šest tisoč študenti. Ti po koncu študija dobijo naziv inženirja, kar jim potem omogoča strokovni magisterij in strokovni doktorat. Jevrosimović pravi, da bi podoben študij v okviru univerze moral trajati štiri leta, na strokovni šoli za inženirje programske opreme pa triletni študij povsem zadošča. »Prav tako imamo šolo za prekvalifikacijo, ki študente drugih fakultet prekvalificira za programerske dejavnosti,« pravi. »Vsakdo, ki ima dar, se lahko v pol leta prekvalificira za programerja.«

Razvoj se vse več usmerja na globinske ekspertize po posameznih panogah. »Znotraj naše skupine razmišljamo, da sistemsko integracijo razdelimo na tri ali štiri podjetja,« je povedal Jevrosimović. Na področju programske opreme so smeri umetna inteligenca, zaščita podatkov in infrastruktura v oblaku, v sistemski integraciji pa že imamo močan center za oblakovno računalništvo, ki bo v prihodnjem letu postalo ločeno podjetje. »Posebej me veseli, da smo iz trgovine z računalniki, s katero smo začeli v devetdesetih letih, jaz osebno pa že nekje sredi osemdesetih let, zrasli v resno tehnološko in razvojno podjetje,« je poudaril Jevrosimović.

Tesla za lastne produkte

»Z razvojem se ukvarja ekipa strokovnjakov, saj je bolje, da oni razmišljajo zame, kot pa da jaz razmišljam za vse njih. Ampak nekaj idej pride tudi od mene,« je malo v šali dejal Jevrosimović. Ko ga vprašajo, kaj oziroma kdo je, enostavno odgovori, da je futurist. Zanima ga namreč, kaj prihaja in kaj bo, ne pa, kaj odhaja in gre mimo. »Vedno me je zanimalo, kaj se pojavlja na obzorju in da te ideje umestimo v sistem ter jih uresničimo čez tri, štiri ali pet let,« je dejal sogovornik in poudaril, da jim to omogoča, da so vedno nekaj korakov pred drugimi. »Comtrade je enkraten primer podjetja v svetu, v katerem enako dobro delamo na področju razvoja programske opreme in sistemske integracije kot tudi distribucije.«

Kaj pa je cilj podjetja Comtrade? »Vsekakor je to proizvodnja lastne programske opreme in tudi naše lastne strojne opreme,« je odgovoril Jevrosimović. Kot je povedal, imajo za ta namen že dolgo ustanovljeno podjetje Tesla, ki so ga registrirali, še preden je Elon Musk pod tem imenom začel proizvajati avtomobile.

Na dogodku Poslovne viharje blažimo s partnerstvi je za pozdravni nagovor poskrbel Dušan Milićević, direktor podjetja CTSI. V panelni razpravi Tveganja spoznamo in jih blažimo z ustreznim menedžmentom podatkov so sodelovali Miro Cepec, glavni operativni direktor SKB, Luka Podlogar, predsednik uprave Generalija Investments, Anže Pogačnik, direktor NLB Lease & Go, Tadej Čoroli, član uprave Triglava, in Miroslav Marinković, vodja poslovnega razvoja za finančni sektor v družbi Comtrade System Integration. V drugem delu sta potekala dva pogovora s Petrom Franklom, direktorjem in glavnim urednikom Časnika Finance. V prvem, Temelji uspešne zgodbe: kako postati veliki mednarodni igralec?, sta svoje mnenje predstavila Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, in Veselin Jevrosimović, lastnik in predsednik upravnega odbora Comtrade Group, v drugem z naslovom Vlada kot partner finančnega sektorja: Kaj lahko pričakujemo v letu 2023? pa je nastopil Klemen Boštjančič, slovenski minister za finance.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Najbogatejši Slovenci
(intervju) Veselin Jevrosimović, Comtrade: Načrtujemo svetovne prevzeme v letih 2023 in 2024
Najbogatejši Slovenci
Najbogatejši SlovenciBoštjan Usenik (intervju) Veselin Jevrosimović, Comtrade: Načrtujemo svetovne prevzeme v letih 2023 in 2024

Danes so stroški inženirja v Srbiji ali Nemčiji skoraj enaki. Zato ne govorimo več o stroških inženirjev, temveč samo o tem, ali imamo dovolj ljudi, pravi srbski poslovnež, ki preprosto prezira vodenje poslov po ustaljenih pravilih.

FINANCE
Topjob
Top službe – pri EK iščejo direktorja; službe še v DBS, Petrolu, Comtradu, Krki, Unicredit banki ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – pri EK iščejo direktorja; službe še v DBS, Petrolu, Comtradu, Krki, Unicredit banki ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše

FINANCE
Topjob
Slovenska računalničarka v Amsterdamu raziskuje varnostne grožnje
Topjob
TopjobAnja Zaletel Slovenska računalničarka v Amsterdamu raziskuje varnostne grožnje

Pri začetnih ročnih analizah varnostnih groženj je veliko prostora za predsodke, ki lahko vplivajo na obrambo v končnem izdelku, pravi Katja Tuma, docentka na univerzi Vrije (VU).

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Kaj podjetja zdaj najbolj potrebujejo? Skladišča
Finance
Simona Toplak Kaj podjetja zdaj najbolj potrebujejo? Skladišča

Poglejte, kateri so še drugi ukrepi, ki jih nemška podjetja uporabljajo za odmašitev dobavnih čepov. Povemo pa vam tudi, koliko nemških podjetij se je odločilo, da bodo tisto, kar manjka, delala sama

Tovarna
Novice
Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju

V družbi Business Solutions pri oblikovanju rešitve sledijo posebnostim podjetja, ki pomenijo njegovo konkurenčno prednost

FINANCE
Manager
Kako malo ljubljansko podjetje pomaga velikim pri robotizaciji
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kako malo ljubljansko podjetje pomaga velikim pri robotizaciji

Ljubljansko podjetje Blubit se je zaradi strme rasti prihodkov znašlo na lestvici najhitreje rastočih evropskih podjetij časopisa Financial Times.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti