IKT
Oglasno sporočilo

Naprava, ki rešuje delo in podatke – in je zelo verjetno še nimate

Sodobni sistemi UPS znajo ob izpadu napajanja samodejno ustaviti računalnik, strežnik ali drugo povezano napravo – tudi kadar uporabnika ni v bližini
Avtor
13.02.2023 08:15
Dopolnjeno: 17.02.2023 08:02
Čas branja: 3 min
Naprava, ki rešuje delo in podatke – in je zelo verjetno še nimate
Pri izbiri primernega modela morate biti pozorni predvsem na podatek o zmogljivosti UPS – ta mora biti vsaj malce večja od porabe priklopljenih naprav.

Verjetno ste že kdaj doživeli »pomežik« stropne luči in hkrati temo na računalniškem monitorju. Čez minuto ali pet minut pa je sledilo preklinjanje, kako tega ali onega dokumenta ali podatka, s katerim ste morebiti delali več ur, ni več. Drži, zanesljivost oskrbe z električno energijo zadnja leta peša, zato je najbolje, da bi se izognili zgornjemu scenariju, če si pomagamo kar sami.

Vse naprave, ki jih žene elektrika, so občutljive za nihanje napetosti. Torej jih že »malce večja« anomalija na električnem omrežju lahko vrže iz tira, kar v praksi pomeni mrk, vnovičen zagon in podobno. In teh anomalij je v zadnjih letih, statistično gledano, čedalje več. Lahko so posledica zelo različnih dejavnikov – vremenskih pojavov, naravnih katastrof, pa tudi vse večjih obremenitev elektroenergetskih omrežij, ki niso kos vsem bremenom. »Razvade« sodobnega človeka – v obliki električnih vozil in toplotnih črpalk – prav tako prispevajo svoj delež k manjši zanesljivosti delovanja električnega omrežja.

Skrb za zanesljivo oskrbo z električno energijo

Delo s pametnim telefonom ali prenosnim računalnikom je za tovrstne težave skoraj imuno, saj imajo te naprave vgrajeno baterijo, torej niso življenjsko odvisne od elektrike, s katero jih lahko sproti zalaga zidna vtičnica.

Kaj pa, če doma ali v pisarni uporabljate klasičen namizni računalnik? Bi mu lahko dodali nekakšno »baterijo«? Odgovor je pritrdilen. Strokovno se takšni škatli z baterijo reče sistem brezprekinitvenega napajanja (s kratico UPS), njegova vloga pa je dvojna: povezane naprave zalagati s »čisto« energijo, torej odpraviti vsa nihanja in predvsem nevarne »sunke« v omrežju, ki bi »iztirili« računalnik, ter ob morebitnem izpadu dobave elektrike uporabniku omogočiti dovolj avtonomije delovanja (od nekaj minut do nekaj deset minut), da v miru shrani svoje delo in ugasne napravo oziroma naprave.

Praktični in neprecenljivi

Za vse, ki z računalnikom služijo denar, je stvar jasna in preprosta. Izgubi podatkov in dokumentov se kaže izogniti. Tako kot na malodane vseh drugih področjih je tudi v tem primeru preventiva cenejša od kurative. Odvisno od potreb lahko izbirate med tremi tipi UPS-naprav. Osnovni »offline« sistemi brezprekinitvenega napajanja so primerni za domačo ali lažjo pisarniško rabo. Omogočajo, da nanje priklopite od dve do tri naprave, zaščita pred anomalijami pa bo manjša. Najzmogljivejši »online« modeli pa zaradi svoje zasnove ponujajo skoraj popolno zaščito pred anomalijami. Odvisno od modela lahko nanje priklopite večje število naprav.

Sistemi brezprekinitvenega napajanja v tem pogledu sploh niso drage naprave, saj so najcenejši na voljo že od 70 evrov. Toda za stotaka ali dva lahko že kupite zelo dober UPS, s katerim boste v svoje poslovanje vnesli več varnosti. Prav tako se splača izbrati UPS-proizvajalca, ki ima izkušnje v svetu napajalnih rešitev – zelo dobro razmerje med ceno in kakovostjo dosegajo naprave proizvajalca FSP.

Pri izbiri primernega modela morate biti pozorni predvsem na podatek o zmogljivosti UPS, saj mora ta biti vsaj malce večja od porabe priklopljenih naprav. FSP pod blagovno znamko Fortron ponuja celoten spekter modelov, ki bodo zadovoljili tako domače kot večje poslovne uporabnike. V splošnem velja, da bodo že osnovni modeli zmogli avtonomijo zalaganja elektrike domačemu računalniku in monitorju, pri dražjih in zmogljivejših pa se čas, v katerem lahko še delate ali ugasnete računalnik, že lahko meri v urah.

Pomislite tudi na varnostne kopije podatkov

Sodobni sistemi UPS so čedalje bolj pametne in povezane naprave, zato znajo na podlagi postavljenih pravil ob izpadu napajanja samodejno ustaviti računalnik, strežnik ali drugo povezano napravo – tudi kadar uporabnika ni v bližini.

Vse več malih podjetij in gospodinjstev svoje podatke hrani na sistemih omrežne hrambe (strežnikih NAS). Tudi te naprave, posebej trdi diski v njih, so zelo občutljive za padce in sunke napetosti, zato je nadvse priporočljivo, da za njihov vir zgledno čiste energije skrbi sistem UPS. Ker strežniki NAS ne sodijo med prav požrešne naprave, jih lahko brez večjih težav priključimo na sistem UPS skupaj z računalnikom in monitorjem.

Skupina FSP prihaja s Tajvana, tako kot Synology, eden od dveh vodilnih proizvajalcev strežnikov NAS. Zato ne preseneča, da sta podjetji našli skupni jezik in uskladili delovanje naprav, ki uporabnikom zagotavljajo največjo možno zaščito. UPS-naprave Fortron ne le ščitijo Synologyjeve diskovne strežnike pred anomalijami, temveč znajo ob izpadu napajanja napravo varno izklopiti in ob povrnitvi električne energije tudi spet zagnati.


Vsebino omogoča Xenon forte, d. o. o.