IKT
Oglasno sporočilo

Videonadzor lahko vzpostavite ceneje, kot ste mislili

Tajvanski proizvajalec Synology, ki je najbolj znan po omrežnih diskovnih strežnikih (NAS), svojo ponudbo nenehno širi tudi na področju videonadzornih rešitev
Avtor
27.02.2023 08:00
Dopolnjeno: 28.02.2023 07:18
Čas branja: 4 min
Videonadzor lahko vzpostavite ceneje, kot ste mislili
Synology je za potrebe videonadzora razvil izjemno zmogljivo programsko opremo, ki je konkurenčna najboljšim in najdražjim rešitvam na trgu. Foto: Arhiv Xenon forte

Razmišljate o uvedbi videonadzora doma ali v pisarni? Na trgu obstaja ogromno ponudnikov in rešitev, katerih glavna pomanjkljivost je predvsem to, da med seboj niso nujno združljive. To v praksi pomeni, da ste ob odločitvi za posameznega ponudnika ali rešitev tudi v prihodnje prikovani nanj.

Obstaja nekaj svetlih izjem. Ena je tajvanski proizvajalec Synology, ki je v svetu najbolj znan po omrežnih diskovnih strežnikih (NAS), zadnja leta pa svojo ponudbo širi tudi na področje videonadzornih rešitev. Za ta namen so razvili izjemno zmogljivo programsko opremo, ki je konkurenčna najboljšim in najdražjim rešitvam na trgu. Poleg Synologyjevih strežnikov NAS ali namenskih strežnikov za videonadzor jo dobite povsem brezplačno.

Synology je že sicer znan po tem, da ob nakupu naprav ponuja velik nabor profesionalne programske opreme brezplačno, v tem paketu je tudi zmogljiva rešitev za nadzor Survei­llance Station. V nasprotju s skoraj vsemi drugimi ponudniki so licence za kamere prenosljive – dve pa sta vključeni že v ceno nakupa naprave. Sistem je centralno upravljan in ponuja bogat nabor lastnosti, hkrati pa ga je ob širitvi mogoče brez težav nadgraditi z dodatnimi strežniki.

Vedno dobrodošla združljivost

Še ena velika odlika videonadzorne aplikacije Synology Surveillance Station je njena združljivost z večino IP-kamer na trgu, torej uporabnik ni omejen le na Synologyjeve kamere, temveč v sistem lahko poveže tudi številne druge – in jih tudi upravlja na daljavo. Synologyjev sistem podpira skoraj deset tisoč različnih kamer in še več modelov, ki so skladni s standardom ONVIF. Zato je selitev z drugih rešitev preprosta. Enostavni čarovniki za nastavitev omogočajo preprosto konfiguracijo sistema, da lahko takoj začnete delo.

Videonadzor, podprt z umetno inteligenco

Podjetja, trgovine, lokali in obrtniki, ki želijo imeti videonadzor pri sebi in povsem »pod nadzorom«, si lahko omislijo tudi namenski videosnemalnik oziroma strežnik. Synology je lani predstavil pametna omrežna videosnemalnika s tehnologijo poglobljenega učenja. Model DVA1622 z dvema režama za vgradnjo diskov in DVA3221 s štirimi režami za vgradnjo diskov sta namenjena postavitvi lokalne rešitve za nadzor in videoanalizo – doma oziroma v malih in srednjih podjetjih.

Uporabniki lahko nanju »obesijo« do 16 oziroma 32 kamer in njihovo sliko spremljajo na enem zaslonu brez potrebe po nakupu osebnega računalnika. Najvišja dodana vrednost pa je v napredni programski opremi. Analitika, podprta s tehnologijo poglobljenega učenja (DVA), lahko poveča varnost z aktivnim prepoznavanjem specifičnih groženj. Prav tako lahko poenostavi varovanje prostorov z zagotavljanjem natančnejših in filtriranih opozoril, denimo z obveščanjem o gibanju ljudi ali avtomobilov. Hkrati lahko pomaga avtomatizirati upravljanje sistema, denimo z identifikacijo pooblaščenih oseb ali izračunom zasedenosti prostorov.

»Pravočasna opozorila so najpomembnejša za preprečevanje vlomov. Z nastavitvijo enega ali dveh opravil, ki jih ponuja tehnologija DVA, lahko lastniki spremenijo nadzor objekta ali prostora iz preprostega CCTV-snemanja v aktiven sistem za zaznavanje groženj, ki lastnika ali skrbnika opozori, ko zazna kakršnekoli sumljive dejavnosti,« praktično vrednost posredovanj umetne inteligence poudarja Ciril Kraševec, direktor podjetja Xenon forte, distributerja naprav in rešitev Synology v Sloveniji.

Dodatna zaščita v oblaku

Vas skrbi, da bi tatovi odnesli ali poškodovali videonadzorni sistem? To jih ne bo rešilo. Synology Surveillance Sta­tion 9.0 podpira dvojno snemanje in omogoča hkratno pretakanje nadzornih posnetkov v C2 Surveillance, oblačno storitev, ki je posebej zasnovana za zmanjšanje morebitne izgube podatkov na le nekaj sekund. C2 Surveillance zagotavlja, da so posnetki vedno dostopni tudi po katastrofalnem dogodku ali ob morebitni kraji sistemov iz prostorov, ki jih varujejo. Spletni portal storitve C2 Surveillance namreč uporabnikom omogoča pregledovanje posnetkov od koderkoli.

Videonadzorno rešitev Synology uporabljajo tudi Ljubljanska parkirišča in tržnice

Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT) v prestolnici upravlja več kot 30 parkirišč. Sprva so v podjetju uporabljali analogne kamere, ki so jih lokalno povezali z mrežnimi videosnemalniki. Z razvojem optičnih povezav pa je nastala priložnost, da rešitev nadgradijo v enoten centralno upravljan nadzorni sistem.

Izbrali so rešitev Synology Surveillance Station, saj že uporabljajo sisteme omrežne hrambe tega proizvajalca, poleg tega so tudi cene licenc plačljive le po posamezni kameri, centralni sistem videonadzora pa brezplačen. JP LPT videonadzor celotne mreže parkirišč tako opravlja z dveh nadzornih mest, kjer bedijo nad 296 kamerami na parkiriščih na širšem območju Ljubljane. V ločen sistem za potrebe snemanja prometa in potopnih stebričkov pa je povezano še dodatnih okoli sto kamer.

»Rešitev za nadzor Synology Surveillance Station se je pokazala za izjemno zanesljivo in stroškovno učinkovito. Zdaj lahko učinkovito spremljamo celotno dogajanje na parkiriščih, v prihodnje pa načrtujemo postavitev podobne rešitve tudi na drugih objektih, ki so pod našim nadzorom,« je povedal Borut Baznik, informatik v podjetju JP LPT.


Vsebino omogoča Xenon forte, d. o. o.