IKT

Kako z varnim omrežjem prestaviti digitalizacijo tovarne v višjo prestavo

Sodobna omrežna infrastruktura mora podpirati digitalizacijo, modernizacijo in avtomatizacija proizvodnih procesov ter povečevanje proizvodnih zmogljivosti

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

20.03.2023 09:30
Čas branja: 3 min

Digitalna preobrazba proizvodnje ni lahka naloga, vendar je ključna pri povečanju donosnosti in izboljšanju uspešnosti poslovanja. Ker IoT naprave še naprej množično dodajamo v proizvodni proces, aplikacije postajajo vse bolj prepletene, varnost pa vse pomembnejša, se ključ do te uspešne preobrazbe skriva prav v omrežju.

Poglejmo, kako lahko z zanesljivim omrežjem, ki ga je preprosto upravljati, predvsem pa z zelo varnim omrežjem prestavite digitalizacijo vaše tovarne v višjo prestavo! To so že storila mnoga vodilna globalna podjetja kot so Škoda Auto, Samsung, SAP, Fujitsu, Siemens, Colgate idr. kot tudi nekatera slovenska.

Klasična omrežja delujejo, a za kakšno ceno

Žal kompleksnost današnjih klasičnih oz. tradicionalnih omrežij pogosto zavira zmožnost podjetij, da hitro uvajajo spremembe, s katerimi se odzivajo na spreminjajoče se zahteve svojih kupcev in poslovodstva.

Glede na študijo, ki so jo izvedli v podjetju Extreme Networks, 90 odstotkov podjetij priznava, da kompleksnost njihovega trenutnega omrežja podaljšuje čas in omejuje vrsto storitev in aplikacij, ki jih lahko uvedejo. Raziskava je tudi pokazala, da podjetja v povprečju čakajo 27 dni na ustrezno vzdrževalno/servisno okno za izvedbo pomembnih sprememb v omrežju ali za uvedbo nove storitve ali aplikacije, če jo omrežje sploh dopušča. In tudi v teh primerih se več kot 80 odstotkov podjetij še vedno srečuje z izpadi omrežja zaradi konfiguracijskih napak v samem jedru omrežja.

Morebitne napake, skupaj z linearno t. i. flat zasnovo klasičnega omrežja predstavljajo velike varnostne grožnje prav proizvodnim podjetjem. Ko se napadalec prebije v omrežje prek nič hudega slutečega uporabnika ali nenadzorovane, varnostno okrnjene naprave IoT, lahko zlahka odkrije topologijo omrežja, kar mu omogoči, da pride do kritičnih podatkov ali celo prevzame nadzor nad proizvodno linijo.

Omrežje, ki podpira dinamično poslovanje in ščiti pred kibernetskimi grožnjami

Če ste v fazi prenove ali nadgradnje vaše omrežne infrastrukture, je čas, da tradicionalno omrežje, ki je togo in kompleksno, nadomestite z omrežjem, ki je fleksibilno, agilno ter ga je enostavno načrtovati, zgraditi in upravljati. Odgovor je omrežje, ki temelji na tehnologiji matričja oz. fabric in zagotavlja nemotena redna vzdrževalna dela na omrežni infrastrukturi ter dodajanje novih storitev v omrežje.Omrežnim strokovnjakom omogoča, da na enostaven, avtomatiziran način brez obilice dodatnega dela in posegov v jedro omrežja, dodajajo omrežne kot tudi pametne in IoT naprave.

Ti posegi ne zahtevajo nobenih sprememb konfiguracij v jedru omrežja, ampak se vse spremembe opravijo na omrežni dostopni točki na robu omrežja. Enako enostavno je tudi kreiranje novih storitev za uporabnike, na različnih lokacijah, kot tudi hitro prepoznavanje in odprava težav v omrežju, s pomočjo vsesplošne vidljivosti prometa.

S poenostavljeno in bolj prilagodljivo omrežno arhitekturo se izognemo sklepanju kompromisov, tudi ko gre za varnost. Vemo, da v proizvodnih, procesnih okoljih še vedno najdemo veliko različnih zastarelih t. i. legacy sistemov, kot so npr. operacijski sistemi, ki poganjajo proizvodne naprave in so zato zelo ranljivi na sodobne varnostne grožnje. Omrežje, ki temelji na tehnologiji matričja, omogoča segmentacijo omrežja v varnostno izolirane cone. Izolacija zagotavlja, da se v primeru vdora v omrežje le-ta zameji v segmentu, v katerem se je zgodil, kar zmanjša potencialno škodo. Tako napadalec ne pride dlje kot do svoje vstopne točke v omrežje.

Arhitektura omrežja na osnovi tehnologije matričja zagotavljala visoko prilagodljivost in odpravlja kompleksnost upravljanja omrežja. Tako omrežje na dolgi rok omogoča proizvodnim podjetjem digitalizacijo proizvodnega procesa, izboljšanje poslovanja ter povečanje produktivnosti in rasti.

Kako začeti?

Odkrijte vse zmožnosti, ki jih ponuja sodobna omrežna zasnova, na tehnološkem zajtrku z naslovom Je upravljanje omrežne infrastrukture lahko enostavno? v sredo, 29. marca ob 8:45 v Ljubljani.

Smart Com omrežni strokovnjaki bodo na primerih iz prakse in demo prikazih pojasnili, kako poenostaviti upravljanje omrežja, zagotoviti razširljivost, fleksibilnost in varnost na samem robu omrežja.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Število mest je omejeno, zato priporočamo čim prejšnjo prijavo, da si zagotovite vpogled in navdih za prehod na sodobno omrežje, ki je osnova za uspešno digitalizacijo v industriji. Več informacij in prijavnico najdete na spletni povezavi tukaj.

Vsebino omogoča Smart Com.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Zakaj 5G svoje prednosti ali vrednosti še ni dokazal
Manager
ManagerMatjaž Ropret Zakaj 5G svoje prednosti ali vrednosti še ni dokazal 1

Pri zakasnitvenih časih se velik napredek še ne pozna, saj prenos podatkov poteka prek novega radijskega vmesnika (5G), medtem ko je jedrno omrežje starejšega datuma - zgrajeno oziroma prilagojeno za 4G.

FINANCE
Okolje & energija
»Elektropodjetja so svete krave. Potrebujejo konkurenco«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Elektropodjetja so svete krave. Potrebujejo konkurenco« 2

Elektroomrežje je treba okrepiti, zanj je treba vsako leto nameniti po 500 milijonov evrov; če ne bomo imeli zmogljivega omrežja, tudi od JEK 2 ne bo koristi, so povedali sogovorniki na torkovem razvojnem forumu Dolenjske in Bele krajine.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Japonci in Slovenci so končali projekt, s katerim so preizkušali meje možnega
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Japonci in Slovenci so končali projekt, s katerim so preizkušali meje možnega

Slovenski in japonski partnerji projekta Nedo so formalno končali šestletni projekt, ki je leta 2020 dobil priznanje kot najboljši projekt pametnih omrežij na svetu.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
IKT
Uvajanje 5G je treba pospešiti, sicer bomo v Evropi zamudniki
IKT
IKTVlado Kadunec Uvajanje 5G je treba pospešiti, sicer bomo v Evropi zamudniki 3

Mobilne tehnologije pete generacije prinašajo ključne tehnološke prednosti za nove digitalne produkte, storitve in poslovne modele v številnih panogah

FINANCE
Okolje & energija
Agencija za energijo: če bo šlo v elektrodistribuciji tako naprej, bomo padli v zeleno past
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Agencija za energijo: če bo šlo v elektrodistribuciji tako naprej, bomo padli v zeleno past 7

V Agenciji za energijo so močno kritizirali predlog desetletnega načrta operaterja elektrodistribucijega sistema

FINANCE
Okolje & energija
Kako Slovenci gradijo ultrahitre polnilnice
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako Slovenci gradijo ultrahitre polnilnice 12

Še pred nekaj leti je bila 50-kilovatna polnilnica čudež, danes pa razmišljamo o desetih megavatih, smo slišali na strokovnem dogodku Financ

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.