IKT

Fakulteta za elektrotehniko s partnerji iz gospodarstva vzpostavila najsodobnejši komunikacijski sistem 5G

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

30.03.2023 15:10
Dopolnjeno: 30.03.2023 15:17
Čas branja: 2 min

V Laboratoriju za telekomunikacije na Katedri za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko UL so vzpostavili raziskovalno in testno okolje 5G, ki omogoča večje hitrosti prenosa podatkov, večjo zanesljivost ter energetsko učinkovitost.

Bodoče inženirke in inženirji se bodo odslej na področju mobilnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter kibernetske varnosti izpopolnjevali z najnaprednejšo tehnologijo 5G. Pridobljena oprema bo študentom, raziskovalcem, profesorjem in drugemu strokovnemu kadru omogočala dodatno podporo študiju, projektnemu delu in realizaciji razvojnih ter poslovnih idej na področju mobilnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

5G sistem je na Fakulteti za elektrotehniko del večjega testno-merilnega okolja, v katerem je vzpostavljena infrastruktura za meritve, testiranja in verifikacijo ter eksperimentalne raziskave na področju kompleksnih komunikacijskih sistemov in storitev v sodobnih komunikacijskih in podatkovnih okoljih.

Pri uresničitvi projekta so se povezali s partnerji iz gospodarstva. Strojno in programsko opremo za radijsko dostopovno omrežje 5G je doniralo podjetje Huawei, programsko opremo samostojnega (Stand-Alone) jedrnega omrežja 5G je zagotovilo podjetje S&T Iskratel, uporabo radijskih frekvenc pa je omogočilo podjetje Telekom Slovenije. Opremo je sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

»Študentom bo oprema omogočala praktično spoznavanje sodobnih mobilnih omrežij in njihovih aplikacij, raziskovalcem pa testiranje in validacijo različnih scenarijev uporabe, ki temeljijo na prenosu velikih količin podatkov, kibernetski varnosti, visoki zanesljivosti, nizkih zakasnitvah in masivnih komunikacijah med napravami,« je povedal prof. dr. Andrej Kos, predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko. Kot je poudaril, z vzpostavitvijo okolja še dodatno krepijo sodelovanje med univerzo in gospodarstvom, kar je dobra osnova za povečanje znanstvenega napredka in razvoj inovativnih tehnoloških rešitev v prihodnosti.

»Huawei daje velik pomen razvoju talentov in na tem področju aktivno sodeluje z izobraževalnimi ustanovami in organizacijami na trgih, kjer deluje. Organiziramo tudi lastne programe, namenjene razvoju IKT talentov, kot so Seeds for The Future, s katerimi mladim, tudi v Sloveniji, ponujamo vpogled v svet inovativnih tehnoloških rešitev in trendov ter jih hkrati opolnomočimo za njihovo aktivno vlogo v digitalnem svetu,« je povedal Walter Zhang, direktor Huawei Technologies Slovenija.

Tehnologija 5G se iz javnih omrežij razširja v zasebna in bo v prihodnosti dopolnila in nadomestila druge brezžične tehnologije, pa pravijo v podjetju S&T Iskratel. »Za prehod na 5G zasebna omrežja so potrebna nova znanja in poslovni modeli. V luči tega se zavzemamo za razvoj kadrov prihodnosti, ki bodo obvladovali vse bolj zmogljiva omrežja, znali razviti primere nove inovativne uporabe omrežij ter zagotavljali višjo raven varnosti za zaposlene in kritično infrastrukturo,« je povedal Urban Zaletel, vodja razvoja 5G v S&T Iskratelu.

»Tehnologija 5G poleg klasičnih komunikacijskih storitev omogoča razvoj novih inovativnih IKT-rešitev, kamor sodijo tudi namenska, tako imenovana kampus omrežja, ki so lahko popolnoma virtualizirana ali hibridna javno-zasebna mobilna omrežja. Takšno namensko omrežje smo skupaj s partnerji vzpostavili tudi na Fakulteti za elektrotehniko, kar bo mladim omogočilo pridobivanje prepotrebnega znanja za razvoj digitalnih rešitev, ki bodo odgovarjale izjemno hitremu tehnološkemu razvoju, hkrati bodo pa organizacijam omogočile konkurenčnost in uspešnost,« pa je poudaril Dejan Šošter, vodja raziskovalnih in razvojnih projektov v Telekomu Slovenije.

Pridobljena oprema bo študentom, raziskovalcem, profesorjem in drugemu strokovnemu kadru omogočala dodatno podporo študiju, projektnemu delu in realizaciji razvojnih ter poslovnih idej na področju mobilnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Vsebino omogočajo Huawei, S&T Iskratel in Telekom Slovenije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Uvajanje 5G je treba pospešiti, sicer bomo v Evropi zamudniki
IKT
IKTVlado Kadunec Uvajanje 5G je treba pospešiti, sicer bomo v Evropi zamudniki 3

Mobilne tehnologije pete generacije prinašajo ključne tehnološke prednosti za nove digitalne produkte, storitve in poslovne modele v številnih panogah

FINANCE
Manager
Zakaj 5G svoje prednosti ali vrednosti še ni dokazal
Manager
ManagerMatjaž Ropret Zakaj 5G svoje prednosti ali vrednosti še ni dokazal 1

Pri zakasnitvenih časih se velik napredek še ne pozna, saj prenos podatkov poteka prek novega radijskega vmesnika (5G), medtem ko je jedrno omrežje starejšega datuma - zgrajeno oziroma prilagojeno za 4G.

Tovarna
Novice
Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju

V družbi Business Solutions pri oblikovanju rešitve sledijo posebnostim podjetja, ki pomenijo njegovo konkurenčno prednost

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Subvencije
Optične povezave, oprema, usposabljanja: kam bodo šli milijoni za digitalizacijo šolstva
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Optične povezave, oprema, usposabljanja: kam bodo šli milijoni za digitalizacijo šolstva 1

Več kot sto milijonov evrov je v načrtu za okrevanje in odpornost predvidenih za financiranje digitalizacije v vrtcih in šolah, znanosti in športu

FINANCE
Subvencije
Digitalna modernizacija javne uprave: kako bo porabljenih več kot 90 milijonov evrov evropskih sredstev
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Digitalna modernizacija javne uprave: kako bo porabljenih več kot 90 milijonov evrov evropskih sredstev 1

Ministrstva in vladne službe bodo iskali ponudnike programske opreme za razvoj platform, vzdrževanje, izdelavo analiz, usposabljanja in drugo

Tovarna
Novice
Ali prihaja začetek post-digitalne dobe?
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Ali prihaja začetek post-digitalne dobe?

In kaj bi ta lahko prinesla?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B