IKT

Kako v kibernetsko varnost pritegniti več žensk

Odpraviti je treba stereotipe, da dekleta niso dovolj dobra za IKT-poklice, tudi marketing je bil doslej usmerjen tako, da je v IT privabljal bolj moške

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

03.04.2023 08:30
Čas branja: 6 min

Delež žensk med strokovnjaki, ki delujejo na področju kibernetske varnosti, je izredno majhen – približno sedemodstoten. To pomeni, da je tu zanje ogromno neizkoriščenih priložnosti.

O tem so na dogodku Ženske v kibernetski varnosti – trendi, priložnosti in aktualni izzivi na Gospodarski zbornici Slovenije minuli teden govorile udeleženke, ki že aktivno delujejo v tej panogi. Dogodek so organizirali Sekcija za kibernetsko varnost (SeKV), ki deluje v okviru Združenja za informatiko in telekomunikacije (ZIT), IKT Horizontalna mreža in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenije)

»Vendar pa je doslej veljalo – in žal opažamo, da večinoma še vedno –, da je v širši družbi še vedno zakoreninjeno prepričanje, da so tehnični poklici primerni predvsem za moške. A raziskave kažejo, da imajo moški in ženske enake prirojene sposobnosti tudi za naravoslovne vede, kar so že dokazale številne ženske. Med pionirji računalništva je bila med drugimi na primer Američanka Grace Hopper, ki je prva razvila prevajalnik za računalniški programski jezik in velja za avtorico razhroščevanja,« je dejala državna sekretarka.

Kot je še poudarila, na ministrstvu za digitalno preobrazbo spodbujajo sodelovanje različnih deležnikov na področju poklicev v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki. »Podpiramo in spodbujamo številne dejavnosti ter promovirano enakosti spolov v teh poklicih, tako na državni ravni kot v gospodarstvu.«

V Evropi je premalo sodelovanja

Nina Olesen iz Evropske organizacije za kibernetsko varnost (ECSO) je predstavila evropske pobude, kot so Women4Cyber, Youth4Cyber in EHR4CYBER, ki so ključne za naslavljanje pomanjkanja strokovnjakov na področju kibernetske varnosti v Evropi.

»Naslednjo generacijo, generacijo digitalne Evrope, gradimo skozi vse več izobraževanj in usposabljanj, deljenje izkušenj ter z ozaveščanjem o vlogi kibernetske varnosti, pa tudi o potrebi sodelovanja obeh spolov v tej stroki,« je dejala in dodala, da je v celotni Evropi premalo izmenjave informacij med tehničnimi oddelki in HRM-oddelki, v kibernetski varnosti pa premalo raznovrstnosti med delovno silo. ECSO zato išče poti, kako privabiti, zaposliti in v tem poklicu obdržati tovrstne talente, med njimi še več žensk.

»Te obveščamo o razpoložljivih delovnih mestih in jim pomagamo graditi kariero,« je dejala Olesenova in dodala, da na delavnicah o pomembnosti kibernetske varnosti ozaveščajo mlade od šestega do 26. leta starosti, organizirajo pa tudi različne dogodke, konference in izobraževanja. »Sodelovanje moških in žensk je pomembno, saj so v tem poklicu zelo pomembne mehke veščine, v katerih so ženske uspešnejše,« je še dejala govornica.

Požarni zid in protivirusni program nista dovolj

Alenka Glas, svetovalka za informacijsko varnost v slovenskem podjetju Pro.astec, je govorila o svojih 20-letnih izkušnjah v tej panogi in razkrila, da samo uvajanje tehnoloških kontrol za upravljanje kibernetskih varnostnih tveganj ni dovolj. »Več se je treba ukvarjati s procesi in ljudmi, ki jih izvajajo. Pomembno je razumeti, kako se ljudje obnašajo v poslovnem in svojem vsakdanjem svetu. Na informacijsko varnost vpliva množica dejavnikov, ni dovolj, da samo postavimo požarni zid in protivirusni program, ker to ljudje s slabimi nameni zlahka obidejo.«

Alenka Glas poudarja, da načrtovanje varnostnih ukrepov temelji na poznavanju procesov, delovanju in sestavi organizacije ter razumevanju človekovega ravnanja. Ponovila je tudi rdečo nit razprav na dogodku, da je kadrov in tovrstnega znanja premalo, prav tako je premalo primernih programov v formalnem izobraževanju, verjetnost, da se bo število delovnih mest na tem področju povečevalo, pa je velika.

Zanimivi izzivi in dobra plača

O trendih digitalne varnosti v času, ko na svet prihajajo že prvi kvantni računalniki, je govorila dr. Nastja Cepak, vodja kriptografske ekipe v podjetju CREAplus. »To je ena od tem v tej panogi, ki jo raziskujem, zanima me, kaj vse se bo zgodilo s kibernetsko varnostjo, ko bomo imeli kvantne računalnike, ki bodo veliko bolj zmogljivi in se bodo obnašali drugače, kot se današnji računalniki.«

Prvi del dogodka je sklenila doc. dr. Lili Nemec Zlatolas s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru, ki je razkrila, da je v Evropi v industriji IKT le 19 odstotkov strokovnjakinj, v kibernetski varnosti pa manj kot 10 odstotkov. Leta 2022 je na področju kibernetske varnosti po vsem svetu delalo 4,7 milijona strokovnjakov, nujno bi jih potrebovali še 3,4 milijona.

»Delo na tem področju je zelo raznoliko in zanimivo, interdisciplinarno, reševanje izzivov je izziv zase,« je dejala Lili Nemec Zlatolas in dodala, da plača tovrstnih strokovnjakov v EU znaša v povprečju okoli 85 tisoč na leto. Vse to bi po njenih besedah moralo pritegniti več kadra za to delo, tudi žensk.

Poudarila je še, da raznolika delovna ekipa lažje in bolje odpravlja težave, njena produktivnost je višja, zadovoljstvo pri delu pa večje. Spodbuda za večje zanimanje žensk za poklice s področja kibernetske varnosti bi bilo lahko tudi letno nagrajevanje najboljših, s čimer bi mlada dekleta dobila vzornice. Ženske, ki so v drugih poklicih, pa bi bilo treba osveščati o možnostih prekvalifikacij, saj v kibernetski varnosti zelo prav pridejo tudi druga znanja, na primer s področja prava in psihologije.

Zanimanje za IT bi morali spodbujati že v osnovni šoli

V drugem delu dogodka so na okrogli mizi že uveljavljene strokovnjakinje s področja kibernetske varnosti delile svoje izkušnje in poglede na trende, priložnosti in izzive. V pogovoru, ki ga je vodila Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenije, so sodelovale Ana Robnik, svetovalka za telekomunikacije in raziskovalka iz podjetja S & T Iskratel, Nataša Prvinšek Torlak iz projekta GirlsDoCode, Gordana Kisilak iz podjetja Huawei Technologies Ljubljana, ki je tudi nacionalna koordinatorka programa Seeds for the Future, Katja Kraškovic, dekanja GEA Collegea, in Nika Jeršič, študentka mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI).

Sogovornice so opozorile, da je za povečanje zanimanja za te poklice (med mladimi dekleti) pomembno zgodnje spodbujanje zanimanja za tehniko in tehnične poklice, najbolje že od osnovne šole. Torej bo nujno treba narediti korak naprej pri umeščanju vsebin s področja kibernetske varnosti v zgodnje formalno izobraževanje, v srednjih šolah pa intenzivneje predstavljati nove poklice ter študijske smeri.

To zdaj v osnovnih šolah počno programi, kakršen je projekt GirlsDoCode, ki ga izvaja zasebno podjetje Digital School, na fakultetah pa Seeds for the Future, ki ga podpirajo v podjetju Huawei Technologies Ljubljana. Širšo javnost bi bilo treba bolj intenzivno ozaveščati o tem, kako je videti delo strokovnjaka za kibernetsko varnost oziroma panogo predstaviti kot privlačno, saj je med ljudmi zakoreninjeno prepričanje, da gre ze hekerje s kapuco na glavi, ki so cele dneve in noči brez družabnega življenja sključeni nad tipkovnico.

Odpraviti je treba stereotipe, zlasti med starši in učitelji, da dekleta niso dovolj dobra za te poklice. Tudi marketing je bil doslej usmerjen tako, da je v IT privabljal bolj moško populacijo. Z dodatnim usposabljanjem je treba podpreti karierne prehode ter zagotoviti fleksibilnost delovnika ter delo na daljavo, kar je za ženske z otroki odločilnega pomena.

Samo en človek je dovolj, …

… da spodbudi zanimanje za tehnične vede, za informacijsko tehnologijo, za izobraževanje in delo v kibernetski varnosti, so poudarile udeleženke okrogle mize. Študentka Nika Jeršič je to potrdila s svojo izkušnjo, ko ji je na škofijski gimnaziji v Mariboru profesor pomagal odkriti ljubezen do tehničnih ved oziroma računalništva, kar je nato nadgradila s študijem na univerzi. Zato velja poziv vodstvom šol, tako osnovnih kot srednjih, ravnateljem in dekanom, naj ne čakajo na spremembo kurikula, s katerim bo pouk o IT postal del šolskega urnika, ampak naj čim več aktivnosti že zdaj usmerijo tudi v tovrstne izbirne predmete.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Topjob
Kateri bodo najbolj iskani poklici v letu 2023
FINANCE
Apologeti koronaukrepov in lockdownov zdaj hočejo amnestijo
Finance
Simona Toplak Apologeti koronaukrepov in lockdownov zdaj hočejo amnestijo 17

Tudi politikom, odločevalcem in izvrševalcem bi bilo treba oprostiti napake, ki so jih naredili med pandemijo, ne pa presojati njihove odgovornosti. Nikar tako hitro, prosim!

FINANCE
V spletnih finančnih prevarah je letos izpuhtelo za 14 milijonov evrov premoženja Slovencev
Finance
Kristina Robežnik V spletnih finančnih prevarah je letos izpuhtelo za 14 milijonov evrov premoženja Slovencev

To je za skoraj petino več kot v celotnem minulem letu. Katere so najpogostejše prevare, kako jih prepoznati in kako se zaščititi?

FINANCE
Manager
Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več
PRO
Manager
SPLETNO POSLOVANJE
ManagerFinance prPRO Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več (PRO)

Dostavne službe na svoji spletni strani za sledenje pogosto izpišejo statuse pošiljke tako, da številni kupci ne razumejo dobro, kje je njihova pošiljka. Lastna spletna stran podjetja je zaradi visoke obiskanosti hkrati tudi odlična možnost pospeševanja prodaje.

FINANCE
Manager
(intervju) Anita Krohn Traaseth, EIC: Zgraditi moramo velika evropska podjetja, ki oskrbujejo milijarde ljudi
Manager
ManagerBoštjan Usenik (intervju) Anita Krohn Traaseth, EIC: Zgraditi moramo velika evropska podjetja, ki oskrbujejo milijarde ljudi 2

Če si z inovacijami zelo dober od nič do ena, ti še veliko manjka, da prehodiš pot od ena do sto.

FINANCE
Manager
(intervju) Filmu, ki se prodaja kot feminističen, ne zaupava – sploh če prihaja iz Hollywooda
Manager
ManagerŽiga Brdnik (intervju) Filmu, ki se prodaja kot feminističen, ne zaupava – sploh če prihaja iz Hollywooda 1

Z urednicama britanske revije Another Gaze (Drugi pogled) Daniello Shreir in Missouri Williams smo se pogovarjali o stanju filmskega tiska in feministične filmske kritike po gibanju MeToo, brexitu in vse večji polarizaciji svetovnega spleta.

FINANCE
Manager
Ali lahko ženske prodrejo v moški svet tehnologije?
Manager
ManagerElisabeth Perlman, Blanca Schofield/The Times/The Interview People Ali lahko ženske prodrejo v moški svet tehnologije? 11

Tim Cook, glavni izvršni direktor Appla, je pred nedavnim dejal, da v tehnološki panogi še vedno prevladujejo moški. Preberite zgodbe treh žensk, ki si prizadevajo uspeti v tem svetu.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B