IKT

(Reportaža) Na GZS nagradili najboljše mlade računalničarje

Igor Zorko, podpredsednik GZS: »Med mladimi želimo spodbuditi zavedanje, da smo v GZS v sodelovanju z gospodarstvom pripravljeni vlagati v njihovo znanje«

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

24.04.2023 11:22
Dopolnjeno: 24.04.2023 11:30
Čas branja: 6 min

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so se prejšnji teden na sklepni prireditvi zbrali najboljši mladi računalničarji oziroma tekmovalci iz računalništva in informatike iz vse Slovenije. Zmagovalci so si priznanja priborili med skoraj 35 tisoč mladimi iz vse države, ki so se lani na regionalnih tekmovanjih potegovali za laskavi naziv najboljših.

Tekmovanja na mednarodni ravni, ki se ga udeležujejo tudi mladi iz Slovenije, že vrsto let organizira svetovno združenje ACM (Association for Computing Machinery). Prizadevajo si za povečanje zanimanja za računalništvo in informatiko med mladostniki. Več o teh tekmovanjih smo pisali v članku Tekmovanja Društva ACM spodbujajo zanimanje mladih za IKT.

Doslej so nagrade v naši državi najboljšim za posamezne kategorije podeljevali po regijah, tokrat pa so vse nagrade prvič podelili na skupnem slavnostnem dogodku, ki so ga organizirali Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS, društvo ACM Slovenija, IKT horizontalna mreža in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenija).

Računalništvo je jezik, ki ga govori ves svet

»Če mladi ne bodo računalniško pismeni, ne bodo mogli biti uspešni niti v številnih drugih poklicih,« je dejal Zorko in dodal, da računalništvo postaja oziroma je že jezik, ki ga govori ves svet. »S takim dogodkom, torej podeljevanjem nagrad najboljšim, ki bo na GZS postal tradicionalen, želimo narediti dobro zgodbo, ki bo spodbudila še več mladih, da se usmerijo v tovrstno izobraževanje.«

Pomembna je kreativna uporaba računalnika

Tekmovanja izvedejo s podporo univerz v Mariboru, Ljubljani in na Primorskem. Mladi tekmujejo v različnih kategorijah, v računalniškem mišljenju za osnovnošolce ter srednješolce, v programiranju za osnovnošolce od četrtega razreda in srednješolce ter v programiranju za študente.

Število prijavljenih na tekmovanja ACM se spodbudno povečuje (lani jih je bilo 34.650), na koncu pa kljub temu iz izobraževalnega sistema vsako leto v Sloveniji dobimo »le« približno 500 novih IKT-strokovnjakov, čeprav bi jih naše gospodarstvo po Brodnikovih besedah vsako leto potrebovalo pet tisoč.

Pozdravni nagovor je spisal ChatGPT

Prireditev v dvorani GZS, kjer se je zbralo okoli 150 udeležencev tekmovanj in njihovih mentorjev, podpornikov ter »oboževalcev«, je v šaljivem tonu vodil igralec, TV-voditelj in youtubar Nik Škrlec. Uvodoma je prikazal najnovejše zmožnosti umetne inteligence in oblikovanje pozdravnega nagovora prepustil inteligentnemu sistemu ChatGPT, ki je bil bliskovito hitro sestavljen, resda z nekaj slovničnimi napakami.

Voditelj se je nato v imenu tekmovalcev in organizatorjev najprej zahvalil mentoricam in mentorjem mladih nadobudnih računalničarjev, ki jih po slovenskih šolah in fakultetah spodbujajo k usvajanju teoretičnih in praktičnih znanj. Trem mentorjem po izboru komisije ACM je podelil priznanje za še posebno zagnano, ustvarjalno in srčno delo, kot je poudaril voditelj.

Prek igric do programiranja

Kot je dejal, se pri njegovem izbirnem predmetu računalništvo vsako leto oblikuje skupina z 10 do 25 učenci iz treh šolskih oddelkov. Večinoma jih k temu najprej pritegne možnost ustvarjanja igric, sčasoma pa se začnejo ukvarjati tudi s programiranjem aplikacij za mobilne telefone. »Mladi znajo že zelo zgodaj uporabljati računalnike in telefone, redki pa razumejo, kako aplikacije delujejo, kaj šele, kako jih programirati,« je dejal Umek in dodal, da je izbirni predmet računalništvo odličen začetek, sodelovanje na tekmovanjih, kakršna organizira društvo ACM, pa je odlična možnost, kako jih spodbuditi k nadgrajevanju tega znanja.

Osnovna znanja dobiš že na internetu

Za računalništvo oziroma programiranje se je začel zanimati v devetem razredu, ko je na omrežju Youtube zasledil stvari, ki so ga pritegnile. Več znanja si je nato pridobil iz literature na internetu, nato pa s pomočjo zagnanih mentorjev na Šolskem centru Novo mesto. »Na tekmovanje sem se prijavil, ker sem potreboval izziv, da bom nekaj zanimivega delal oziroma doživel,« je še dejal. Na vprašanje, ali poleg programiranja počne še kaj drugega (v družbi namreč nekako velja splošno prepričanje, da računalničarji vse dneve in noči prečepijo za zaslonom), je povedal, da že dalj časa trenira karate in igra klavir.

»Starši mi niso omejevali uporabe računalnika«

»Človek pri tem ugotovi, da je treba problem transformirati v bolj rešljivo različico. Računalništvo je zgrajeno na matematičnih načelih, brez matematičnega razmišljanja ne moreš uspešno usvojiti znanja v računalništvu. Računalništvo je bolj praktična uporaba teoretičnega matematičnega znanja.«

Sam se je najprej zanimal za fiziko in kemijo, vendar pa, kot je dejal, »za to potrebuješ laboratorij in določene elemente, da kaj ustvariš«. Pri računalništvu pa lahko večino stvari z računalnikom in internetom narediš kjerkoli kar sam, zato se je v drugem letniku srednje šole raje preusmeril na računalništvo. Osnov programiranja se je najprej naučil sam, nato pa je pridobivanje znanj nadaljeval na srednji šoli in fakulteti.

Hočevar je še razkril, da so taka tekmovanja s praktičnega vidika zelo uporabna pri iskanju zaposlitve, saj ti na intervjujih v podjetjih postavijo tudi takšna vprašanja.

Povedal nam je tudi, da mu starši niso nikoli omejevali uporabe računalnika, kar je morda v neki meri vplivalo na njegovo zanimanje za programiranje. Ne bi pa si upal trditi, da čezmerno igranje igric res vpliva na poznejše znanje programiranja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
IKT
Adria Dom prejemnik prve nagrade za najboljši digitalni projekt v Sloveniji
IKT
IKTBranko Žnidaršič Adria Dom prejemnik prve nagrade za najboljši digitalni projekt v Sloveniji

Nagrado so podelili na dogodku GoDigital, ki je bil letos posvečen dvojnemu prehodu – zelenemu in digitalnemu

FINANCE
DZ sprejel novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi povišanj cen energentov. GZS vladi: Tak zakon je nezaupnica gospodarstvu
Finance
Anja Zaletel DZ sprejel novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi povišanj cen energentov. GZS vladi: Tak zakon je nezaupnica gospodarstvu 5

Na SPS pripravljajo dodatna likvidnostna posojila za mikro, mala in srednja podjetja

FINANCE
Manager
Ali lahko ženske prodrejo v moški svet tehnologije?
Manager
ManagerElisabeth Perlman, Blanca Schofield/The Times/The Interview People Ali lahko ženske prodrejo v moški svet tehnologije? 11

Tim Cook, glavni izvršni direktor Appla, je pred nedavnim dejal, da v tehnološki panogi še vedno prevladujejo moški. Preberite zgodbe treh žensk, ki si prizadevajo uspeti v tem svetu.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Moje finance
Varčevanje
V žepu imamo 3.500 evrov. Zakaj?
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano

Dodana vrednost na zaposlenega v gradbeni panogi je lani znašala dobrih 36 tisoč evrov in je za okoli 17 tisoč evrov nižja od povprečja slovenskih panog.

FINANCE
Kaj si želim od predsednika? Da bi Američani Slovenijo našli na zemljevidu
Finance
Blaž Abe Kaj si želim od predsednika? Da bi Američani Slovenijo našli na zemljevidu 2

Politika je obrt. Začne se z upiranjem zelenjavnemu namazu in doseže vrhunec, ko slovenski izdelek kupijo Američani.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti