IKT

Kako zanimiva so manjša podjetja za hekerje? Zelo!

Več kot 80 odstotkov kibernetskih napadov se zgodi zaradi človeške napake, zato je pomembno, da vsakega zaposlenega izobrazimo glede najnovejših prevar

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

30.06.2023 11:16
Čas branja: 2 min

Mala in srednja podjetja (MSP) so na področju kibernetske varnosti v specifičnem in nezavidljivem položaju, vendar se je treba zavedati, da so prav tako žrtev kibernetskih napadov kot večja podjetja. Velikokrat ne vlagajo v informacijsko in kibernetsko varnost, ko se zgodi hekerski napad na organizacijo, pa je lahko zelo boleče.

Drugače od večjih podjetij večina MSP nima zaposlenih strokovnjakov s področja kibernetske varnosti, ampak to funkcijo opravljajo kar zunanji ali notranji vzdrževalci IKT-opreme, vsak IT-strokovnjak se po svojih najboljših močeh trudi, da bi obvaroval podjetje pred hekerskimi napadi. Toda področje kibernetske varnosti in rešitev zanjo je tako široko, da se je priporočljivo obrniti na strokovnjake, ki so združeni v Sekciji za kibernetsko varnost na Gospodarski zbornici Slovenije.

MSP: Mi nismo zanimivi za napadalce

Žal se v praksi še vedno srečujemo z miselnostjo, da manjša in srednja podjetja niso zanimiva za hekerske napade. Strokovnjaki vedno opozarjamo, da je predmet hekerskega napada vsaka elektronska naprava, ki je povezana v internet, ne glede na njeno lastništvo. Večina MSP ima svojo spletno stran, ki je najverjetneje dosegljiva iz kateregakoli dela sveta. Če ta ni redno vzdrževana in uporabljene tehnologije niso posodobljene, lahko pride do vdora na spletno stran. Napadalci takšne strani velikokrat uporabijo za izvedbo nadaljnjih zlonamernih napadov ali krajo baze podatkov.

Zelo pogosta vstopna točka hekerjev so tudi elektronska sporočila. Ni podjetja, ki ne bi prejemalo neželene elektronske pošte. To lahko označimo za manj nevarno, primer pa so tako imenovane nigerijske prevare, ki jih večina uporabnikov k sreči že prepozna. Vse več pa je napadov prek elektronske pošte, ki lahko podjetjem povzroči veliko škode. Primer so napadi z ribarjenjem, katerih namen sta kraja uporabniških imen in gesel ali vrivanje v poslovno komunikacijo.

Posebno previdni moramo biti pri elektronski pošti, ki vsebuje priponke, saj so te lahko zlonamerne. Če uporabnik v notranjem omrežju zažene takšno priponko in je varnostni mehanizmi ne zaznajo, lahko pride do okužbe z izsiljevanjem (ransomware). V podjetju se zaklenejo oziroma šifrirajo vsi podatki, do katerih ima zlonamerna koda dostop, in lahko povsem onemogočijo poslovanje podjetja. Napadalci za odklepanje oziroma dešifriranje podatkov zahtevajo plačilo v kriptovaluti, zneski pa so vse prej kot majhni. Gre za poslovni model, ko napadalcev vaši podatki morda res ne zanimajo, se pa zavedajo, da ste zanje pripravljeni plačati, da se znova vzpostavi normalno poslovanje.

Kako se zavarovati

Za zavarovanje poslovanja lahko podjetje veliko naredi že samo. Svetuje se redno posodabljanje programske opreme – od operacijskega sistema, brskalnikov do vseh drugih aplikacij, nameščenih v okolju podjetja. Uporabljajo naj se močna gesla, ki imajo več kot osem znakov, pri čemer naj geslo vsebuje tako male kot velike črke, posebne znake in številke. Veliko organizacij ima vklopljeno politiko varnih gesel, pri čemer opažamo uporabo gesel, kot so Zima2022!, Pomlad2023!, Poletje2023! … Naj zato opozorim, da se odsvetuje uporaba besed iz slovarja, imen hišnih ljubljenčkov ter številk rojstnih datumov in obletnic. Ko govorimo o geslih, ne pozabimo tudi na dvofaktorsko avtentikacijo.

Izobraževanje zaposlenih je odločilno

Več kot 80 odstotkov kibernetskih napadov se zgodi zaradi človeške napake. Zato je pomembno, da vsakega zaposlenega izobrazimo glede najnovejših prevar, ki se dogajajo na internetu. Napadalci vse bolj uspešno izvajajo napade s tehnikami socialnega inženiringa, zato je treba zaposlene naučiti, kako spletne prevare prepoznati. Tako kot smo se naučili cestnoprometnih predpisov, tako je prav, da se naučimo varne uporabe elektronskih naprav in brskanja po spletu.

Vloga etičnih hekerjev

Vloga etičnih hekerjev je odločilna pri zagotavljanju kibernetske varnosti podjetja. Če se želijo podjetja prepričati, ali so varna pred hekerskimi napadi, je edina možnost, da najamejo etičnega hekerja. Ta izvede varnostni pregled oziroma penetracijski test IKT-okolja podjetja po natančno vnaprej določenih pravilih. Pred izvedbo pregleda se etični heker z naročnikom dogovori o samem poteku izvedbe, o obsegu in dovoljenih metodologijah dela.

Vnaprej je treba podpisati ustrezne pogodbe in dovoljenje za izvedbo, vse ugotovitve pregleda pa so označene s strogo zaupnostjo ter dosegljive strogo omejenemu krogu ljudi. Gre za obetaven poklic, saj etičnih hekerjev v svetovnem merilu močno primanjkuje. Menim, da mora biti oseba, ki izvaja etično hekanje, najprej sama etična, šele nato lahko opravlja ta poklic.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

avtor1
Boštjan Špehonja

Boštjan Špehonja je certificirani etični heker, direktor podjetja GO-LIX in član Sekcije za kibernetsko varnost pri Združenju za informatiko in telekomunikacije.

FINANCE
IKT
Kibernetska varnost v praksi: podjetja še vedno »padajo« na osnovah
IKT
IKTMiran Varga Kibernetska varnost v praksi: podjetja še vedno »padajo« na osnovah 3

Podjetje A1 Slovenija je v več kot sto domačih podjetjih opravilo varnostne preglede IT-okolja, sistemov in varnostnih mehanizmov. Ugotovitve niso ravno spodbudne, so pa lahko motivacija za čimprejšnje izboljšave.

FINANCE
V spletnih finančnih prevarah je letos izpuhtelo za 14 milijonov evrov premoženja Slovencev
Finance
Kristina Robežnik V spletnih finančnih prevarah je letos izpuhtelo za 14 milijonov evrov premoženja Slovencev

To je za skoraj petino več kot v celotnem minulem letu. Katere so najpogostejše prevare, kako jih prepoznati in kako se zaščititi?

FINANCE
Kaj podjetja zdaj najbolj potrebujejo? Skladišča
Finance
Simona Toplak Kaj podjetja zdaj najbolj potrebujejo? Skladišča

Poglejte, kateri so še drugi ukrepi, ki jih nemška podjetja uporabljajo za odmašitev dobavnih čepov. Povemo pa vam tudi, koliko nemških podjetij se je odločilo, da bodo tisto, kar manjka, delala sama

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tovarna
Novice
Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Kako organizirati projekt digitalizacije in v realnem času do najpomembnejših informacij o poslovanju

V družbi Business Solutions pri oblikovanju rešitve sledijo posebnostim podjetja, ki pomenijo njegovo konkurenčno prednost

FINANCE
Najbogatejši Slovenci
Podjetja kot zaprašeni bankomati
Najbogatejši Slovenci
Najbogatejši SlovenciJure Ugovšek Podjetja kot zaprašeni bankomati
FINANCE
Subvencije
Kam po subvencijo za malo ali srednje podjetje? Na enem mestu smo zbrali trenutne priložnosti
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Kam po subvencijo za malo ali srednje podjetje? Na enem mestu smo zbrali trenutne priložnosti

Na voljo so tako domači kot evropski razpisi

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B