IKT novice.

Tudi Fujitsu stavi na umetno inteligenco
13.11.2018 15:24
Poleg zanašanja na znanje in izkušnje inženirjev, mimogrede, podjetje jih bo v naslednjih letih (do 2020) zaposlilo dodatnih pet tisoč, je Fujitsu ustvaril ločeno novo podjetje, ki se bo ...
Več ▼

Poleg zanašanja na znanje in izkušnje inženirjev, mimogrede, podjetje jih bo v naslednjih letih (do 2020) zaposlilo dodatnih pet tisoč, je Fujitsu ustvaril ločeno novo podjetje, ki se bo ukvarjalo z umetno inteligenco. Družba Fujitsu Intelligence Technology ima sedež v kanadskem mestu Vancouver, v njem pa bodo sodelovali inženirji z vsega sveta, saj želi podjetje razviti napredne rešitve in storitve, podprte z umetno inteligenco. V ospredju bodo nove storitve za področja avtomobilizma, proizvodnje, trgovine in distribucije.

Umetna inteligenca bo v pomoč tudi odločevalcem vseh vrst, saj je Fujitsu pripravil ogrodje Sholark, na katerem je združil tehnologije umetne inteligence, analitike masovnih podatkov in poslovnega obveščanja. Omenjena rešitev bo podjetjem vseh velikosti pomagala bistveno pospešiti vpeljavo kompleksnih projektov s področja umetne inteligence, obenem pa bo omogočala tudi manj tehnično podkovanim zaposlenim enostavno delo in podporo pri sprejemanju poslovnih odločitev.

A1 Guard za večjo varnost otrok na spletu
7 ur
Podjetje A1 je predstavilo rešitev A1 Guard, s katero lahko starši svoje otroke varujejo pred nevarnostmi, ki jih prinaša uporaba interneta. V sodelovanju s centrom za varnejši internet Safe.si ...
Več ▼

Podjetje A1 je predstavilo rešitev A1 Guard, s katero lahko starši svoje otroke varujejo pred nevarnostmi, ki jih prinaša uporaba interneta. V sodelovanju s centrom za varnejši internet Safe.si starše in otroke tudi osveščajo in izobražujejo o spletnih nevarnostih.

Jure Bohinc, direktor za upravljanje ponudbe in vrednosti v A1 Slovenija, opozarja, da starši otrokom čedalje bolj zgodaj zaupajo pametni telefon, le redko pa poskrbijo za njihovo varnost na internetu. »S storitvijo A1 Guard želimo staršem pomagati, da sebe obvarujejo pred nepredvidenimi stroški, otroke pa pred virusi, pornografskimi, nasilnimi in drugimi neželenimi vsebinami.«                    

Starši lahko A1 Guard aktivirajo in z njo upravljajo kar z aplikacijo Moj A1. Pri A1 so tako za starše kot za mlade uporabnike in raziskovalce spleta na naslovu varninaspletu.A1.si zbrali številne nasvete o njegovi varni in odgovorni rabi.

Telekom predstavil platformo za glasovno upravljanje vsebin in naprav
7 ur
Telekom Slovenije je uporabnikom med prvimi na svetu omogočil, da lahko vsebine in naprave pametnega doma upravljajo z glasom na enem mestu, in sicer v slovenskem jeziku. Nova platforma NEO ...
Več ▼

Telekom Slovenije je uporabnikom med prvimi na svetu omogočil, da lahko vsebine in naprave pametnega doma upravljajo z glasom na enem mestu, in sicer v slovenskem jeziku.

Nova platforma NEO združuje rešitve za dom in zabavo. Omogoča enostavno iskanje po TV-programih, vsebini v živo ali vsebinah v videotekah in aplikacijah, pregleden ogled vsebin za nazaj ter prilagajanje potrebam in željam uporabnika. Glasovno upravljanje poteka prek daljinskega upravljalnika ali mobilne aplikacije, z glasovnim ukazom je mogoče želene vsebine iskati na različne načine – na primer po imenu igralca, naslovu filma ali serije, ključni besedi, športu in podobno. Na ta način lahko vsebine najdemo veliko hitreje kot doslej.

Platforma omogoča tudi preprosto upravljanje pametnih naprav. Tako lahko pogledamo, kdo stoji pred vrati, s kavča ugasnemo luč, na službeni poti preverimo, ali je dom varen, prejmemo pa lahko tudi opozorilo, da je v stanovanju prišlo do izlitja vode ali pa da je zaznan dim. Telekom Slovenije je v ponudbo vključil enajst pametnih naprav in senzorjev, ki so združljive z NEO Smartboxom.

Platforma deluje na vseh zaslonih – televiziji, mobitelu, tablici ali računalniku. To jim med drugim omogoča, da z ogledom posamezne vsebine, ki so jo začeli spremljati na eni napravi, nadaljujejo na drugi.

Telekom Slovenije je za platformo NEO že v razvojnem obdobju prejel štiri mednarodna priznanja.

Synology je predstavil DiskStation DS1819+
06.12.2018 15:49
DiskStation DS1819+ je namizni strežnik NAS z osmimi režami za diske, ki ponuja izjemne zmogljivosti in nadgradljivost, s katero bo zlahka sledila razvoju podjetja in povečanim potrebam po ...
Več ▼

DiskStation DS1819+ je namizni strežnik NAS z osmimi režami za diske, ki ponuja izjemne zmogljivosti in nadgradljivost, s katero bo zlahka sledila razvoju podjetja in povečanim potrebam po hrambenem prostoru. Zasnovan je v kompaktnem ohišju in je idealen za uporabo v manjših in srednje velikih podjetjih. Še posebej, ker prinaša širok nabor uporabnih rešitev. »DS1819+ je prenovljen strežnik iz serije +, od predhodnika se lahko pohvali s 57% povečano hitrostjo prenosa pri branju sekvenčnih podatkov. Naprava je po zaslugi vgrajenih poslovnih aplikacij veliko več kot le datotečni strežnik ali prostor za hrambo,« je povedal Kevin Meng, produktni vodja v korporaciji Synology Inc.

Skalabilen strežnik za hrambo podatkov

DS1819+ izkorišča napredne tehnologije nove generacije Intelovih procesorjev Atom, kar mu zagotavlja izjemne zmogljivosti in nadgradljivost.

  • Procesor: štirijedrni Intel C3538, 2.1 GHz.
  • Spomin: standardno 4 GB DDR4, nadgradljiv do 32 GB.
  • Hrambeni prostor: do 216 TB skupne kapacitete z uporabo dveh razširitvenih enot.
  • Zmogljivost: sekvenčni pretok podatkov za branje je 2.045 MB/s in 656 MB/s za zapisovanje.

 

Velike obremenitve z razširitvijo PCIe

DS1819+ je opremljen s štirimi vhodi Gigabit Ethernet in eno režo za razširitev PCIe, kar mu omogoča veliko prilagodljivost glede konfiguracije in brez težav opravi z večjimi delovnimi obremenitvami.

  • Podpira vgradnjo dodatne 10GbE kartice: za boljši izkoristek pasovne širine.
  • Možna je vgradnja M.2 SSD razširitvene kartice: za izboljšanje random IOPS z M.2 NVMe/SATA SSD predpomnilnikom.
  • Štirje vgrajeni Gigabit Ethernet vhodi: podpira nadomestni način delovanja in funkcijo Link Aggregation.

 

Synology DiskStation Manager

DS1819+ poganja DiskStation Manager, napreden in intuitiven operacijski sistem za strežnike NAS Synology. Opremljen je s širokim naborom aplikacij, ki podjetjem pomagajo izdatno povečati varnost podatkov in delovno učinkovitost. Synology je prejel tudi številne medijske nagrade. Med drugim se ponaša z najvišjimi ocenami v deseti raziskavi TechTarget Quality Awards, ki jih je prejel za sisteme NAS srednjega razreda, in z izborom PCMag Readers' Choice Award, ki jo je prejel že osmo leto zapored.
Micro:bit bo spodbujal digitalne veščine osnovnošolcev
29.11.2018 15:00
Code Week Slovenija, Center šolskih in obšolskih dejavnosti, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Microsoft Slovenija so skupaj predstavili nov projekt za spodbujanje razvoja ...
Več ▼

Code Week Slovenija, Center šolskih in obšolskih dejavnosti, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Microsoft Slovenija so skupaj predstavili nov projekt za spodbujanje razvoja digitalnih veščin v osnovnih šolah, poimenovan Micro:bit na šoli.

V okviru projekta bo 15 osnovnih šol prejelo mikrokrmilnike BBC Micro:bit, ki jih bodo učitelji uporabljali pri poučevanju različnih vsebin v drugi in tretji triadi osnovne šole.

Decembra bodo izbrali 15 šol, prijavljenih na razpis, od katerih bo vsaka prejela po 15 mikrokrmilnikov, na voljo pa jim bodo tudi začetna izobraževanja za delo z mikrokrmilniki oziroma mentorstva za učitelje, ki jih bo koordiniral Microsoft Slovenija.

Projekt se bo predvidoma zaključil v maju 2019, ko bodo predstavljeni primeri uporabe BBC Micro:bitov v posameznih šolah, ki pa bodo s sodelovanjem postale tudi del evropskega projekta spodbujanja digitalnih veščin in inovacij Europe Code Week.

 

Softnet v newyorškem stičišču internetnih ponudnikov
29.11.2018 12:53
Podjetje Softnet se je te dni priključilo na ameriško stičišče internetnih ponudnikov DE-CIX New York. Na newyorški nevtralni internetski izmenjevalni točki, ki promovira razvoj konkurenčnega ...
Več ▼

Podjetje Softnet se je te dni priključilo na ameriško stičišče internetnih ponudnikov DE-CIX New York. Na newyorški nevtralni internetski izmenjevalni točki, ki promovira razvoj konkurenčnega trga povezovanja omrežij in splošno rast pasovne širine, deluje več kot 400 drugih operaterjev, predvsem iz Severne in Južne Amerike.

»Smo prvi slovenski operater, ki se mu je uspelo priključiti na DE-CIX New York,« je povedal direktor podjetja Softnet Andrej Boštjančič. »Glavna prednost te naše priključitve je, da bodo naši uporabniki bistveno hitreje in brez vmesnih skokov lahko dostopali do virov, ki jih ponuja omenjenih 400 operaterjev. To je pri nas pomembno predvsem za velika podjetja, recimo tista, ki se ukvarjajo s finančnimi storitvami ali te povezave uporabljajo za VPN povezovanje,« je pojasnil Boštjančič.

Softnet zagotavlja podjetjem prilagojene celostne telekomunikacijske storitve v 16 državah – poleg Slovenije še na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji, Nemčiji, Avstriji, Bolgariji, Romuniji, Albaniji, Rusiji, na Kitajskem, v Singapurju, Vietnamu in od lani še na Filipinih. V Sloveniji ima 18 zaposlenih, po vsem svetu pa več kot 55.