IKT novice.

Lenovo v prenosnike ThinkPad prvič vgradil AMD-jeve procesorje
14.05.2019 14:22
Lenovo je najavil nove člane družine ThinkPad: T495, T495s in X395. Ti novi prenosniki so opremljeni z drugo generacijo mobilnih procesorjev AMD Ryzen do modela 7 PRO ter z grafiko Radeon Vega. ...
Več ▼

Lenovo je najavil nove člane družine ThinkPad: T495, T495s in X395. Ti novi prenosniki so opremljeni z drugo generacijo mobilnih procesorjev AMD Ryzen do modela 7 PRO ter z grafiko Radeon Vega.

ThinkPad uživa zaupanje uporabnikov, ki prisegajo na inženirsko zasnovo. Dva prenosnika sta lažja od 1,35 kilograma, zato poslovnim uporabnikom zagotavljata izjemno mobilno izkušnjo, ki jo zahteva sodoben poslovni svet, hkrati pa zagotavljata izjemno varnost, zmogljivosti, upravljanje in trpežnost.

Povečana zmogljivost baterije dodaja kar do štiri ure dodatne avtonomije z enim polnjenjem1, pa tudi zmogljivosti so izboljšane do 18 odstotkov v primerjavi s prejšnjo generacijo. Novi prenosniki iz družin T in X so brezkompromisne naprave tudi z vidika strojne varnosti in upravljanja.

»Novi zastavonoše iz družin ThinkPad T in X imajo prvič vgrajene AMD-jeve procesorje, ki uporabnikom prinašajo številne koristi,« je povedal podpredsednik oddelka Commercial Product v Lenovo Intelligent Devices Group Jerry Paradise in dodal: »Ti ultratanki prenosniki uporabnikom zagotavljajo premijsko uporabniško izkušnjo in prvorazredno računalništvo.«

Nove funkcije za spreminjajoči se svet

Ne glede na to, ali prenosnik zaposleni uporablja v pisarni ali na poti, si želi odličnih zmogljivosti, prav te pa zagotavlja druga generacija mobilnih procesorjev Ryzen 7 PRO z grafiko Radeon Vega Graphics. Ti procesorji zagotavljajo boljšo produktivnost in večpredstavnost, so bolj energijsko učinkoviti, skratka zagotavljajo izjemno uporabniško izkušnjo. Opremljeni s tehnologijo Radeon FreeSync in uporabnikom prikazujejo izjemno kakovostno in tekočo sliko brez trzanja in trganja – kar je idealno za ogled video posnetkov, prezentacij ali občasno igranje računalniških iger.

Vojaškim preizkusom po standardu Mil-Spec, ki jih prestanejo prenosniki ThinkPad, so dodali še dodaten postopek za preverjanje sile G ob padcu, zato veljajo novi prenosniki za izjemno trpežne in bodo kos tudi kakšni neprevidnosti, ki se lahko zgodi ob delu. To ob drugih k uporabniku usmerjenih funkcijah dokazuje, zakaj so prenosniki ThinkPad vodilni na področju preobrazbe delovnih mest in omogočanja pametnejšega poslovanja.

Superiorna slika in zvok

Prenosniki, opremljeni s procesorji AMD, imajo vgrajen 14-palčni zaslon polne visoke ločljivosti (Full HD, 1920 x 1080 pik) s svetilnostjo 400 cd/m2, ki poskrbi, da so besedilo, ikone in druge podrobnosti jasno vidne tudi v zatemnjenih okoljih in ob nastavitvah varčevanja z energijo (v primerjavi s podobno velikimi prenosniki). V kombinaciji z osvetljeno legendarno ThinkPad tipkovnico uporabniki uživajo v izjemni kakovosti slike in udobju gledanja nanjo z daljše ali krajše razdalje.

Konferenčni klici ne bodo trpeli zaradi slabe kakovosti zvoka in popačenja ali motenj iz ozadja, saj so novi ThinkPadi opremljeni s parom zmogljivih mikrofonov, ki imajo izboljšano zajemanje prostorskega zvoka. To se posebej dobro izkaže pri klicih in konferencah, ko je uporabnik v hrupnih okoljih. Prenosniki so opremljeni tudi z vmesnikom za priklop razširitvene postaje, ki omogoča nagib prenosnika pod skoraj vsemi mogočimi koti in tako še izboljša povezljivost, stabilnost in trpežnost.

Pametnejše varnostne rešitve

V spletno kamero je integrirana zaslonka ThinkShutter, ki fizično pokrije lečo ter tako uporabnika zaščiti pred morebitnimi radovednimi pogledi. Za dodatno raven varnosti poskrbi še filter ThinkPad PrivacyGuard, ki ščiti pred neželenimi pogledi na zaslon s strani. Uporabniki, ki bi radi bili obveščeni o tem, ali kdo v njihov zaslon gleda izza njihovega hrbta, pa bodo navdušeni nad funkcijo ThinkPad PrivacyAlert, ki bo tudi samodejno vklopila filter PrivacyGuard.

Edinstvena varnostna rešitev, ki jo premorejo le prenosniki, opremljeni z drugo generacijo procesorjev Ryzen PRO, je tudi AMD Memory Guard. Ta v primeru, ko napadalec pridobi fizični dostop do prenosnika, pred napadi nanj ščiti še pred zagonom operacijskega sistema. AMD Memory Guard ponuja zaščito pomnilnika, ki je neodvisna od operacijskega sistema in aplikacij, deluje pa v realnem času.

Vse omenjene funkcije in številne druge poskrbijo, da je nova družina prenosnikov ThinkPad ena najvarnejših na trgu. Platforma Lenovo ThinkShield ščiti pred izgubo podatkov, naprave in identitete, ki sicer podjetja po svetu vsako leto stanejo več milijonov evrov. Lenovova rešitev je cenovno učinkovita, zanesljiva in v kombinaciji z vgrajenimi varnostnimi mehanizmi ščiti poslovna okolja podjetij.

Več informacij o družini računalnikov Think najdete na povezavi www.lenovo.com/think.

 

 

Paltforma EduCTX prejela eNagrado 2019
3 ure
EduCTX – digitalna platforma za upravljanje mikrocertifikatov, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov, je na 26. konferenci Dnevi slovenske informatike prejela priznanje za najboljši ...
Več ▼

EduCTX – digitalna platforma za upravljanje mikrocertifikatov, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov, je na 26. konferenci Dnevi slovenske informatike prejela priznanje za najboljši projekt s področja računalništva in informatike. 

Digitalno platformo je razvila skupina Blockchain Lab:UM, ki deluje v okviru Inštituta za informatiko na UM FERI. Z nagrado je skupina potrdila dejstvo, da se ob primernem načrtovanju in razvoju, tehnologija veriženja blokov lahko učinkovito in smiselno uporabi tudi v zahtevnih poslovnih procesih.

EduCTX je digitalna platforma za dodeljevanje, upravljanje, shranjevanje, deljenje in prikazovanje digitalnih mikro-certifikatov in temelji na tehnologiji veriženja blokov, pametnih pogodbah in decentraliziranih aplikacijah oziroma na decentraliziranem in porazdeljenem okolju. Slednje zagotavlja, da so mikro-certifikati (t.j. diplome, potrdila, nagrade, pohvale) samodejno replicirani (porazdeljeni) med deležniki platforme, pri čemer nihče nima popolnega nadzora nad podatki oz. si ga enakomerno vsi delijo. Rešitev upravlja z digitalnimi certifikati različnih tipov, ki služijo kot dokaz za pridobljeno znanje in veščine, pri čemer so izdajatelji certifikatov vozlišča omrežja oz. sodelujoče izobraževalne organizacije, ki jih označujemo kot certificirane entitete. Trenutno so v pilotno uporabo kot vozlišča EduCTX vključene tri visokošolske ustanove, in sicer UM FERI, Univerza v Sarajevu in Fachhochschule Bielefeld, v postopku vključevanja pa je tudi Univerza v Zagrebu.   

Platforma prinaša korist vsem izobraževalnim ustanovam in organizacijam, ki organizirajo različne delavnice in izobraževanja ter želijo udeležencem podeliti potrdila o udeležbi in pridobljenem znanju, hkrati pa želijo na preprost način deliti in preveriti verodostojnost že izdanih potrdil. Platforma hkrati omogoča obstoječim informacijskim sistemom integracijo ter razvoj novih inovativnih storitev, ki temeljijo na podatkih omrežja.

Pri razvoju platforme EduCTX je bila na inovativen, a celovit način uporabljena tehnologija veriženja blokov, vključno s pametnimi pogodbami, decentraliziranim in porazdeljenim omrežjem, nezamenljivimi žetoni, kakor tudi asinhrona kriptografija. Omrežje je zasnovano na odjemalcu Parity, ki je eden od najpopularnejših in stabilnih odjemalcev za vzpostavljanje omrežij Ethereum. Pri izdelavi decentralizirane aplikacije (dApp) je bilo uporabljeno orodje Truffle, ki omogoča nalaganje pametnih pogodb na omrežje in pomoč pri izdelavi decentraliziranih aplikacij. Decentralizirana aplikacija je narejena na podlagi jezika TypeScript in ogrodja Angular ob pomoči knjižnice Web3 za povezavo z verigo blokov. Zaradi omogočanja razširljivosti rešitve je vključen tudi sistem IPFS (Inter Planetary File System) za decentralizirano in porazdeljeno shranjevanje datotek, pri čemer so vsi podatki ustrezno zaščiteni in  tako kljub decentralizirani arhitekturi dosežena skladnost z zahtevami GDPR.

Idejni oče, vodja razvoja in glavni arhitekt platforme EduCTX je dr. Muhamed Turkanović, docent na Inštitutu za informatiko FERI UM. Izrazil je zadovoljstvo, da so s platformo EduCTX v močni konkurenci desetih izjemnih projektov prepričali petčlansko strokovno komisijo. Ta je prepoznala izjemen prispevek platforme po vseh ocenjevalnih kriterijih – tako glede vpliva k izboljšanju poslovanja, prispevka k razvoju informacijske stroke (t. j. uporabi novih in inovativnih tehnologij in uvedbi dobrih praks) kot tudi prispevek k uveljavljanju dobrih praks na področju upravljanja informacijsko tehnoloških projektov (uporaba inovativnih in dobrih praks s področja projektnega vodenja) in nenazadnje širšo družbeno korist projekta. Zahvalil se je celotni ekipi Blockchain Lab:UM, ki je vestno in zavzeto razvijala projekt in s tem hkrati gradila dobre prakse razvoja decentraliziranih rešitev, temelječih na tehnologiji veriženja blokov.    

Microsoft in Kolektor bosta sodelovala pri rešitvah za pametne tovarne
4 ure
Microsoft in koncern Kolektor sta na Microsoftovi NT konferenci podpisala pismo o nameri, ki predvideva dolgoročno partnersko sodelovanje tudi pri razvoju rešitev za pametne tovarne, ki bodo ...
Več ▼

Microsoft in koncern Kolektor sta na Microsoftovi NT konferenci podpisala pismo o nameri, ki predvideva dolgoročno partnersko sodelovanje tudi pri razvoju rešitev za pametne tovarne, ki bodo temeljile na tehnologijah umetne inteligence in interneta stvari. Kolektor se namreč tudi na tem področju želi uveljaviti kot vodilni svetovni ponudnik.

Podjetji bosta sodelovali tudi pri razvoju naprednih proizvodnih storitev, ki bodo temeljile na Microsoftovi platformi v oblaku Azure, pri raziskovanju inovacij v poslovnih modelih ter pri projektih za dvig učinkovitosti zaposlenih v koncernu Kolektor.

S poglobljenim sodelovanjem v okviru Kolektorjevega programa digitalne preobrazbe pa bosta podjetji postavili temelje za inovativne izdelke in rešitve za Industrijo 4.0, predvsem na področju industrijskega interneta stvari (IIoT).

Skupina Kolektor je v ta namen ustanovila svoj četrti poslovni steber Kolektor Digital, v katerem trenutno po načelih odprtega inoviranja in v sodelovanju z zagonskimi podjetji in raziskovanimi inštitucijami dela približno 50 strokovnjakov. Med njim je skoraj polovica doktorjev znanosti z različnih področij – od umetne inteligence, robotike, senzorike, navidezne in obogatene resničnosti ter simulacijskih tehnologij do ekonomistov in strokovnjakov za marketing, ki skrbijo za razvoj poslovnih modelov in promocijo.

MIT informatika vabi na dogodek Pametno poslovanje med planom in realizacijo
20 ur
Podjetja MIT informatika bo 4. junija organiziralo 13. strokovno srečanje, na katerem bodo predstavili, kako podjetje z informacijami iz poslovanja ter učinkovitimi digitalnimi postopki izvaja ...
Več ▼

Podjetja MIT informatika bo 4. junija organiziralo 13. strokovno srečanje, na katerem bodo predstavili, kako podjetje z informacijami iz poslovanja ter učinkovitimi digitalnimi postopki izvaja prave stvari na pravi način. Letošnji dogodek so namreč posvetili dobrim praksam pri upravljanju poslovanja od prodaje in nabave do proizvodnje in financ. Udeleženci bodo spoznali nove rešitve in pristope, od načrtovanja poslovanja in proizvodnje do brezpapirnega in mobilnega poslovanja ter vdelanih analitičnih zmožnosti.

Kot pravijo v MIT informatiki, predstavljene rešitve in dobre prakse omogočajo hitro in učinkovito odločanje ter pravočasno izvajanje ukrepov, zaradi katerih podjetje bolj stabilno posluje in izboljša kondicijo za rast in razvoj.

Več informacij je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.

V Portorožu se danes končuje NT konferenca
23.05.2019 08:38
Microsoftova NT konferenca, največja poslovno-tehnološka prireditev v regiji, je v treh dneh in z več kot 140 predavanji odkrivala najnovejše tehnološke in poslovne trende, tokrat z največjim ...
Več ▼

Microsoftova NT konferenca, največja poslovno-tehnološka prireditev v regiji, je v treh dneh in z več kot 140 predavanji odkrivala najnovejše tehnološke in poslovne trende, tokrat z največjim poudarkom na razvoju umetne inteligence.

Prav umetna inteligenca je zaznamovala tudi včerajšnji osrednji dogodek, na katerem so udeležence nagovorili Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenije, Joacim Damgard, glavni operativni direktor Microsofta CEE, Luciano Floridi z Univerze v Oxfordu, in Marjan Šarec, predsednik Vlade RS.

Barbara Domicelj je povedala, da se Microsoft nahaja v najbolj inovativnem obdobju v svoji zgodovini, saj v raziskave in razvoj vlaga več kot 10 milijard evrov letno. »V slovenskem Microsoftu smo ponosni, da se na letošnji konferenci predstavljajo številni inovativni projekti, ki povezujejo odlično slovensko znanje in sodobne Microsoftove tehnologije, vključno z umetno inteligenco,« je poudarila. 

Telemach z največjim fiksnim omrežjem nove generacije
15.05.2019 15:20
Telemach je predstavil največje fiksno omrežje nove generacije v Sloveniji. Najvišje internetne hitrosti še najbolje čutijo uporabniki Telemachove nove video platforme EON. Tem je za ...
Več ▼

Telemach je predstavil največje fiksno omrežje nove generacije v Sloveniji. Najvišje internetne hitrosti še najbolje čutijo uporabniki Telemachove nove video platforme EON. Tem je za nespremenjeno ceno zagotovljena hitrost do 500 megabitov na sekundo.

Telemach je v preteklih letih uporabnikom brezplačno zamenjal več kot 70 tisoč sprejemnikov, kartic in modemov, da bi jih pripravili na uporabo naprednih storitev, obenem pa vzpostavil infrastrukturo, s katero bo lahko vsak uporabnik užival v svojih najljubših vsebinah. GIGA omrežje omogoča nemoteno uporabo obstoječih tehnologij in je pripravljeno tudi na prihod tehnologij prihodnosti.

Predsednik poslovodstva Adrian Ježina je poudaril, da v razvoj omrežja letno vlagajo več deset milijonov evrov. V prihodnjih mesecih lahko pričakujejo pospešeno širjenje pokritosti in stremimo k temu, da bo hitrost interneta 1 gigabit na sekundo na voljo v vsakem slovenskem domu.

Članica poslovodstva odgovorna za marketing in razvoj produktov Ditka Maučec je povedala, da Telemach z zvišanjem hitrosti interneta v vseh paketih EON narekujejo trende razvoja telekomunikacijske ponudbe v Sloveniji. Med drugim je pojasnila, da raziskave potrjujejo, da uporabniki želijo oblikovane pakete, predvsem pa cenijo preglednost in vključenost več storitev za ugodno ceno, brez presenečenj po sklenitvi naročniškega razmerja. kar jim Telemach tudi zagotavlja.  Z zadnjim povišanjem hitrosti uporabniki kot prvi na trgu že v osnovnem paketu dosegajo najmanj 100 megabitov na sekundo, s čimer se standardi hitrosti interneta v Sloveniji dvigujejo na višjo raven.