IKT novice.

Četrta pot razvila mobilno aplikacijo za registracijo, identifikacijo in upravljanje delovnega časa
01.07.2019 15:19
Mobilna aplikacija KADRIS 4M, ki so jo razvili v podjetju Četrta pot, omogoča registracijo s pametnim telefonom in mobilno upravljanje delovnega časa ne glede na to, kje v ali zunaj podjetja se ...
Več ▼

Mobilna aplikacija KADRIS 4M, ki so jo razvili v podjetju Četrta pot, omogoča registracijo s pametnim telefonom in mobilno upravljanje delovnega časa ne glede na to, kje v ali zunaj podjetja se zaposleni nahaja. Vsebuje tudi funkcijo odpiranja vrat v sklopu kontrole dostopa, ko se telefone uporabi namesto kartic. Na tem področju so vpeljali v bančnem sistemu preverjeno tehnologijo tokenizacije in varno generiranje žetonov na kriptostrežniku. S tem so praktično izenačili varnost s karticami, hkrati pa omogočili enostavno uporabo.

Njihov novi čitalnik CMX3 z novo atraktivno obliko že podpira vse moderne in najvarnejše standarde identifikacije ter komunikacijo z vsemi mediji, vključno s telefoni Android in iOS. Vsi produkti so certificirani, prav tako tudi samo podjetje, ki je certificirano po varnostnih standardih za informacijsko varnost ISO-27001 in ISO-27018.

Mobilna aplikacija KADRIS 4M podjetjem omogoča hitro dostopen, natančen, varen in enostaven način registracije in upravljanja delovnega časa zaposlenih kjerkoli in kadarkoli. Deluje tudi v primeru, ko ni spletnega ali mobilnega omrežja, saj se podatki ob ponovni prijavi v omrežje samodejno zabeležijo.

Četrta pot s tem produktom širi funkcionalnosti informacijskega sistema KADRIS 4 za učinkovito vodenje zaposlenih na mobilno platformo.

Več informacij o mobilni registraciji in identifikaciji je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.

Tech Data odprla podjetji v Sloveniji in na Hrvaškem
10.07.2019 08:26
Družba Tech Data, vodilni globalni distributer svetovnih proizvajalcev informacijskih tehnologij, kot so IBM, Oracle, Lenovo, Cloudera in Autodesk, je ustanovila hčerinski družbi v Sloveniji in na ...
Več ▼

Družba Tech Data, vodilni globalni distributer svetovnih proizvajalcev informacijskih tehnologij, kot so IBM, Oracle, Lenovo, Cloudera in Autodesk, je ustanovila hčerinski družbi v Sloveniji in na Hrvaškem. Družba beleži v regiji hitro rast, tako zaradi pospeševanja vlaganj v IT kot tudi povečevanja števila partnerjev in prihodkov, ki so se leta 2018 v primerjavi z letom poprej povečali za 20 odstotkov. Kot pravi Janko Novak, direktor slovenskega podjetja Tech Data distribucija tehnologije, bodo kot samostojno podjetje lahko svojim parterjem in posledično končnim kupcem zagotovili še višjo raven storitev, kot do sedaj, predvsem z vidika odzivnosti, hitrosti in profesionalnosti obravnave. Novoustanovljeni podjetji se pridružujeta 23 hčerinskim družbam v Evropi, prek katerih Tech Data oskrbuje več kot 65 tisoč strank z najsodobnejšimi informacijskimi rešitvami in storitvami. Družba tako uresničuje svojo strategijo IT-distributerja prihodnosti, prek katere želi na vseh trgih izkoristiti vrednost celovite ponudbe ter ustvarjati rast z razširjanjem tehnologij naslednje generacije, internetom stvari, računalništvom v oblaku, varnostjo in analitiko.

Nagrado CIO leta bodo letos podelili 13. septembra
05.07.2019 10:55
Informatika v podjetjih že vrsto let nima samo podporne funkcije, ampak je z razvojem podjetij in posodabljanjem poslovanja pridobila izjemno vlogo in pomen. Z namenom, da poslovni uspehi IKT-panoge ...
Več ▼

Informatika v podjetjih že vrsto let nima samo podporne funkcije, ampak je z razvojem podjetij in posodabljanjem poslovanja pridobila izjemno vlogo in pomen. Z namenom, da poslovni uspehi IKT-panoge pridobijo večjo težo, je bilo pred trinajstimi leti uvedeno posebno priznanje na področju informatike – nagrada CIO leta. Danes je to uveljavljeno in ugledno priznanje, ki se vsako leto podeljuje IKT-menedžerjem za izjemne dosežke na tem področju.

Priznanje podeljuje programski odbor CIO konference kot strokovno telo, ki deluje v skladu z vizijo in poslanstvom CIO konference. Letošnja, že 13. nagrada CIO leta bo podeljena na Brdu pri Kranju 13. septembra.

Hkrati z nagrado CIO leta se od leta 2017 podeljuje tudi nagrada Digitalna preobrazba leta, katere namen je vzpodbujati in krepiti zavedanje o pomenu digitalne preobrazbe v slovenskih podjetjih. Z nagrado Digitalna preobrazba se priznanja v okviru dogodka CIO leta usmerjajo širše od samega IT-vodstva, saj se podeljuje podjetju oziroma vsem deležnikom, od najvišjega vodstva do članov timov, ki izvajajo procese digitalne preobrazbe. Nagrada bo letos podeljena tretjič.

V dopoldanskem delu dogodka bo potekala tudi vrsta predavanj, ki se zaključi z okroglo mizo. Osrednja tema letošnje konference bo »Spremenjena vloga IT glede na nove potrebe družb po agilnih poslovnih modelih«. Ključni poslovni cilj podjetij so in bodo uvedba novih agilnih poslovnih modelov, ki so pogoj za sodelovalno ekonomijo, digitalizacijo, industrijo 4.0 in API-ekonomijo. Konferenca in okrogla miza bosta med drugim iskali odgovore na vprašanja, kje so glavna tveganja in kaj narediti, da se jim izognemo, kakšni so razlogi za neuspeh ter kakšen je recept za uspešne projekte.

Rok za oddajo predlogov za nagrade je 31. avgust.

Več informacij o nagradah in CIO konferenci je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.

SRC med najboljšimi poslovnimi subjekti v Sloveniji
05.07.2019 09:30
Podjetje SRC se po analizah analitične hiše Bisnode za leto 2019 uvršča med najboljše poslovne subjekte v Sloveniji. Ta bonitetna odličnost pomeni, da je SRC zanesljivo, kredibilno in nizko ...
Več ▼

Podjetje SRC se po analizah analitične hiše Bisnode za leto 2019 uvršča med najboljše poslovne subjekte v Sloveniji. Ta bonitetna odličnost pomeni, da je SRC zanesljivo, kredibilno in nizko tvegano podjetje za poslovanje z vsemi poslovnimi partnerji – tako s kupci in dobavitelji kot tudi z zavarovalnicami, bankami in drugimi poslovnimi partnerji.

Promet skupine SRC je leta 2018 znašal 33,7 milijona evrov, kar je štiri odstotke več kot leta 2017. Rast EBITDA je bila 15-odstotna in je znašala dobre tri milijone evrov. V skupini je redno zaposlenih več kot 320 sodelavcev, od tega 270 v Sloveniji. Hkrati vzgajajo še 40 študentov. Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala dobrih 52.600 evrov.

 

Poletna šola EDIT že dve desetletji združuje tehnologijo in odlično vzdušje
04.07.2019 15:39
Vodilna poletna IT-šola v jugovzhodni Evropi, ki jo organizira podjetje Comtrade, odpira svoja vrata med 15. in 26. julijem, tradicionalno pa v Sloveniji poteka v Ljubljani in Mariboru. Delo na ...
Več ▼

Vodilna poletna IT-šola v jugovzhodni Evropi, ki jo organizira podjetje Comtrade, odpira svoja vrata med 15. in 26. julijem, tradicionalno pa v Sloveniji poteka v Ljubljani in Mariboru. Delo na projektu udeležencem omogoča neprecenljivo in hkrati brezplačno praktično izkušnjo, saj so vpeti v reševanje konkretnega izziva iz tehnološkega sveta. Letos se bodo študentje v Ljubljani ukvarjali s storitvami v oblaku, v Mariboru pa bodo iskali rešitve za pametno uporabo stare tehnologije.

Tematika poletne šole v Ljubljani nosi naslov Dotaknimo se oblakov, saj bodo udeleženci dobili priložnost za vpogled v delovanje različnih oblačnih storitev. Z uporabo pomočnika Google Assistant bodo vpeljali svoj portal za obveščanje, pri tem pa bodo spoznali in uporabljali različne storitve, ki jih ponuja storitev Google Cloud. Končna aplikacija bo uporabnika obveščala o poljubnih tematikah, upravljati pa jo bo mogoče kar s tehnologijo Google Home.

»V dveh tednih bodo študenti v praksi spoznali delo v skupini na zanimivem projektu, v sklopu katerega bodo uporabljali najsodobnejše Googlove oblačne storitve. Za marsikoga izmed njih bo to prvi stik z delom v podjetju,« je povedal Matic Plut, študent v podjetju Comtrade in mentor poletne šole EDIT v Ljubljani.

V Mariboru bodo študentje iskali rešitve za pametno uporabo stare tehnologije. Poizkušali bodo raziskati razsežnosti programske opreme s pomočjo vizualizacije in umetne inteligence ter jih uporabiti pri starejših napravah, s čimer postanejo pametne in ohranijo korak s časom. Najprej bodo pridobili osnovno znanje o delovanju igralnih avtomatov in se soočili z osnovami grafične predstavitve podatkov ter snovanja vmesnikov programske opreme. Pri tem bodo uporabili sposobnost kritičnega mišljenja in različne tehnologije, kot so REST/Websocket, tehnologije uporabniških aplikacij in grafični prikaz podatkov.

»Ker so v današnjem času že vse naprave pametne, bomo letos v poletni šoli EDIT nadgradili uporabnost elektromagnetne naprave v novo in pametno uporabnost. V dveh tednih bodo študentje spoznali, kako poteka delo v podjetju, se seznanili s skupinskim delom in omogočili stari elektromagnetni napravi, da bo ulovila korak z današnjim časom,« je povedal Uroš Brumen, razvijalec programske opreme v podjetju Comtrade in mentor poletne šole EDIT v Mariboru.

Poletna šola EDIT poteka že od leta 1996 in je v prvi vrsti namenjena študentom, ki želijo svoje akademsko znanje dopolniti s praktično izkušnjo. Možnost za prijavo imajo tudi študentje iz drugih držav. Udeleženci prihajajo pretežno iz informacijsko-tehnoloških voda, nekateri pa tudi z drugih področij, kar jim mogoča, da združijo različna znanja in se naučijo dela v ekipi.

Do danes je šola prerasla v največjo in najbolj zaželeno poletno šolo s področja informacijskih tehnologij v regiji in se odvija na več lokacijah – v Beogradu, Ljubljani, Mariboru, Sarajevu, Banjaluki, Kragujevcu in Čačku. Podjetje Comtrade s poletno šolo tako že več kot dvajset let pripravlja prihodnje generacije tehnoloških strokovnjakov in s tem povečuje zaposljivost.

Synologyjev DiskStation DS419slim je lahko zasebni oblak na vaši dlani
03.07.2019 15:41
Korporacija Synology je predstavila strežnik NAS DiskStation DS419slim, ki je namenjen domačim uporabnikom in manjšim podjetjem. Njegova odlika je izjemno majhno ohišje s štirimi režami za ...
Več ▼

Korporacija Synology je predstavila strežnik NAS DiskStation DS419slim, ki je namenjen domačim uporabnikom in manjšim podjetjem. Njegova odlika je izjemno majhno ohišje s štirimi režami za 2,5-palčne diske s skupno kapaciteto 20 terabajtov hrambenega prostora.

Kot pravijo v Synologyju, je DS419slim zanesljiv in varen zasebni oblak, ki je opremljen z zmogljivimi rešitvami za upravljanje datotek. Tako bodo fotografije, videi in ostali dokumenti varno shranjeni in vedno na voljo. Brez težav jih boste lahko delili z drugimi in jih sinhronizirali med različnimi platformami, ustvarili si boste lahko tudi obsežno knjižnico večpredstavnostnih datotek, od koder boste digitalne vsebine predvajali na svoji mobilni napravi.

 

Majhen po obliki, vsestranski glede zmožnosti

Izjemno majhna oblika strežniku DS419slim  omogoča veliko prilagodljivost, tako glede RAID-konfiguracije kot tudi namestitve. Poganja ga dvojedrni procesor, ki strežniku DS419slim zagotavlja odlične zmogljivosti ob nizki porabi energije. Med delovanjem porabi le 20,28 vata.

 

Operacijski sistem Synology DiskStation Manager

DS419slim poganja DiskStation Manager, ki je napreden in intuitivno zasnovan operacijski sistem za naprave NAS Synology. Opremljen je s širokim naborom aplikacij, ki uporabnikom pomagajo izdatno povečati varnost in delovno učinkovitost.

Več informacij je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.