IKT novice.

MIT informatika predstavila nove rešitve in koncepte za digitalno strategijo
14.07.2016 13:51
Podjetje MIT informatika je na tradicionalnem srečanju z uporabniki njihovih informacijskih rešitev predstavilo vrsto novih zmožnosti, rešitev in konceptov, ki so proizvodnim podjetjem na voljo ...
Več ▼

Podjetje MIT informatika je na tradicionalnem srečanju z uporabniki njihovih informacijskih rešitev predstavilo vrsto novih zmožnosti, rešitev in konceptov, ki so proizvodnim podjetjem na voljo kot sestavni deli digitalne strategije.

Uporabniki so spoznali sodobne pristope pri medpodjetniškem ter internem povezovanju informacijskih sistemov ter povezovanje temeljnih transakcijskih sistemov podjetja z lokalnimi in oblačnimi mikro aplikacijami. Predstavljena je bila tudi napredna obdelava podatkov iz proizvodnje za potrebe odločanja in krmiljenja procesov ter podpora brezpapirnemu in mobilnemu poslovanju v nabavi, prodaji in logistiki.

»Eden najpomembnejših dosežkov podjetja v zadnjem času so nove spletne aplikacije, ki omogočajo izvajanje poslovnih nalog vedno in povsod ter odpiranje poslovnega informacijskega sistema MIT Orkester za zunanje aplikacije, vključno s programskimi storitvami v oblaku,« je povedala Marjeta Povalej, direktorica podjetja MIT informatika.

Nove aplikacije prenašajo na splet in v mobilno izvajanje praktično vse funkcije, ki ustvarjajo dodano vrednost, na primer obvladovanje odnosov s kupci in dobavitelji, prodajo končnim potrošnikom in podjetjem ter proizvodnjo in logistiko. Prek spleta je uporabnikom na voljo tudi nov analitični sistem, pa tudi aplikacije za upravljanje s človeškimi viri, kot sta kadrovski portal ter evidenca prisotnosti.

S predstavljenimi rešitvami podjetja podprejo vse tri vidike digitalizacije: povezovanje s poslovnimi partnerji prek omrežij za ustvarjanje vrednosti, vključevanje v neprekinjeno digitalizacijo celotne vrednostne verige ter vertikalno povezovanje proizvodnih sistemov z ostalimi deležniki v posamezni panogi.

Brihteja prenavlja sistem upravljanja uporabniških identitet na Centralni banki Norveške
02.02.2018 11:26
Slovensko podjetje Brihteja je v teh dneh začelo izvajati projekt prenove sistema upravljanja uporabniških identitet (Identity management) na Centralni banki Norveške ( Norges Bank ). S pomočjo ...
Več ▼

Slovensko podjetje Brihteja je v teh dneh začelo izvajati projekt prenove sistema upravljanja uporabniških identitet (Identity management) na Centralni banki Norveške (Norges Bank). S pomočjo rešitve OneIdentity Manager bodo zamenjali, posodobili in dopolnili sistem upravljanja uporabniških pravic

Dosedanja Microsoftova rešitev pri naročniku je zaradi kompleksnosti, pomanjkanja funkcionalnosti ter strokovnega kadra postala neobvladljiva in ni dovoljevala nadaljnjega razvoja. Centralna banka Norveške želi v projektu izpopolniti sistem dodeljevanja in spreminjanja pravic uporabnikom informacijskega sistema in vpeljati postopke za potrjevanje zahtevkov. Ena od pomembnih zahtev je tudi sledljivost vseh sprememb pravic.

V podjetju Brihteja so ponosni na zaupanje in priznanje, ki sta jim ga izkazala tako Centralna banka Norveške kot principal OneIdentity. Odločitev obeh razumejo kot rezultat predhodnega dobrega dela na mnogih kompleksnih in zahtevnih izvedenih projektih v Sloveniji in po svetu. Izkušnje, ki jih bodo pridobili na tem projektu, bodo s pridom uporabili pri prihodnjih projektih.

Synology predstavil zmogljiv strežnik NAS, ki je idealen za rastoča podjetja
02.02.2018 11:26
Strežnik NAS RackStation RS2818RP+ manjšim in srednje velikim podjetjem prinaša velik hrambeni prostor z ugodnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Gre za prvi Synologyjev strežnik NAS iz ...
Več ▼

Strežnik NAS RackStation RS2818RP+ manjšim in srednje velikim podjetjem prinaša velik hrambeni prostor z ugodnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Gre za prvi Synologyjev strežnik NAS iz serije Plus, ki je namenjen vgradnji v komunikacijske omare in z višino 3U (diski so nameščeni v tri vrste po višini). Podpira do 16 diskov s skupno zmogljivostjo do 192 terabajtov. Z razširitveno enoto RX1217(RP) je hrambeni prostor mogoče kar med delovanjem še dodatno nadgraditi na skupno zmogljivost do 336 terabajtov.

Več informacij je na spletni szrani [www.synology.com].

 

V vode spletnih trgovin zaplaval tudi Spar Slovenija
19.01.2018 10:56
V vode spletnih trgovin zaplaval tudi Spar Slovenija Petina prebivalcev Slovenije redno nakupuje prek spleta, je pokazala raziskava podjetja Mastercard Europe . Tretjina izmed njih jih kupuje na ...
Več ▼

V vode spletnih trgovin zaplaval tudi Spar Slovenija

Petina prebivalcev Slovenije redno nakupuje prek spleta, je pokazala raziskava podjetja Mastercard Europe. Tretjina izmed njih jih kupuje na slovenskih spletnih straneh. Tem je odslej na voljo nova domača spletna trgovina Spar online. Zasnovali so jo tako, da omogoča pregledno iskanje in preprosto nakupovanje ter prevzem kupljenih izdelkov na točki drive-in, na območju Ljubljane in okolice pa ponujajo tudi dostavo na dom.

Izdelke dostavijo v nekaj urah, stranka pa prejme tudi obvestilo, ko je naročilo pripravljeno za dostavo. Brezhibno dostavo omogočata sledljivost izdanih paketov in distribucija v treh temperaturnih režimih (zamrznjeno, hlajeno, sobna temperatura). Tako je na primer mogoče prek spleta kupiti tudi sveže meso.

V spletni trgovini Spar online je več kot 15.500 izdelkov za vsakdanjo rabo. Ponudbo dnevno osvežujejo, če pa izbranega izdelka ni na zalogi, v Sparu poskrbijo nadomestni izdelek, če se kupec s tem strinja. Če z izdelkom kljub temu ni zadovoljen, ga lahko ob prevzemu oziroma dostavi zavrne brez plačila.

Kot zanimivost povejmo, da vse kupljene izdelke dostavijo v vrečkah iz 100-odstotnega bio krompirjevega škroba ali v papirnih okolju neškodljivih vrečkah. Vrečke so primerne za večkratno uporabo, zato jo lahko dostavljavcu vrnete za nadaljnjo uporabo.

Od danes tudi v Sloveniji naprodaj novi Galaxy A8
19.01.2018 06:00
Glavne značilnosti najnovejšega predstavnika Samsungove serije Galaxy A so dvojna sprednja kamera, velik brezkončen zaslon, bokeh učinek za boljše selfije, hitro in preprosto odklepanje s ...
Več ▼

Glavne značilnosti najnovejšega predstavnika Samsungove serije Galaxy A so dvojna sprednja kamera, velik brezkončen zaslon, bokeh učinek za boljše selfije, hitro in preprosto odklepanje s prepoznavo obraza, podpora za pametna očala Samsung Gear VR ter certifikat odpornosti proti vodi in prahu IP68. Gre za dual SIM pametni telefon v pravem pomenu besede, saj je mogoče hkrati uporabljati dve SIM-kartici in SD-kartico. V Sloveniji se prodaja začenja danes, priporočena maloprodajna cena pa je 499 evrov.

Glavna kamera F1,7 s 16 milijoni slikovnih točk in dvojna sprednja kamera F1,9 s 16 + 8 milijoni slikovnih točk omogočata zajemanje svetlih in jasnih fotografij. Sprednja kamera je sestavljena iz dveh ločenih kamer, ki omogoča zajemanje ostrih in jasnih slik tudi pri šibki svetlobi. S funkcijo sprotnega ostrenja lahko prilagodite bokeh učinek že pred fotografiranjem ali po njem.

Ena izmed izstopajočih značilnosti Galaxyja A8 je 14,2-centimetrski brezkončen zaslon z ločljivostjo 1080x2220 slikovnih točk in razmerjem prikaza 18,5:9. Ker je takšen zaslon ozek in dolg, lahko lažje beremo besedila, razmerje pa je hkrati zelo priročno tudi za gledanje filmov in igranje iger.

S funkcijo zmeraj aktiven zaslon (Always on display) boste lahko do informacij dostopali tudi takrat, ko bo telefon zaklenjen.

Rešitev SAP Transportation Management prevedli v slovenščino
13.12.2017 07:33
Nova različico sistema za upravljanje transporta SAP Transportation Management (SAP TM) je na voljo tudi v slovenščini. Ena njegovih pomembnih funkcionalnosti je orodje za optimizacijo ...
Več ▼

Nova različico sistema za upravljanje transporta SAP Transportation Management (SAP TM) je na voljo tudi v slovenščini. Ena njegovih pomembnih funkcionalnosti je orodje za optimizacijo načrtovanja transporta, ki omogoča nižanje stroškov in povečevanje učinkovitosti celotne dobavne verige.  Uporablja ga že več sto  izvajalcev in naročnikov transporta po vsem svetu. Med večjimi uporabniki so špediterska podjetja, pošte, prevozniki ter tudi proizvodna in trgovska podjetja, ki nastopajo kot veliki naročniki ali organizatorji transporta  (med njimi Audi in Continental).

Francoska Pošta na primer sistem uporablja za avtomatizacijo obračunavanja transportnih storitev, največji spletni trgovec v Skandinaviji Komplett pa s sistemom konsolidira naročila svežih živil za dostavo na dom ter načrtuje dostavo z lastnimi vozili, pri čemer upošteva zahteve kupcev glede časa dostave in kraja prevzema.

Spet drug tip uporabe sistema SAP TM predstavlja prevoznik Pañalón, ki z njim upravlja vse dele poslovnega procesa upravljanja multimodalnega transporta v podjetju, od naročila transporta, načrtovanja izvedbe, spremljanja izvedbe do obračuna.

Orodje za optimizacijo načrtovanja transporta omogoča avtomatsko razporejanje naročil transporta na vozila oziroma transportne kapacitete in upoštevanje omejitev v možnostih izvedbe, kot so na primer vozni redi ali urniki, zmogljivosti vozil, nezdružljivosti med tovorom in vozilom, omejitev odpremnih ali dostavnih lokacij in podobno. Rezultat načrtovanja je transportno naročilo, ki je pripravljeno za izvedbo. Hkrati lahko SAP TM avtomatizira tudi izbiro izvajalca za to transportno naročilo na osnovi obstoječih dogovorov, pogodb in cenikov.

Tako kot za ostale module SAP, tudi za SAP TM  obstaja standardna integracija z osrednjim poslovnim sistemom SAP ERP. Integracija je omogočena tudi za druge procese z ostalimi sistemi znotraj ali zunaj podjetja, na osnovi standardnih protokolov za elektronsko izmenjavo podatkov.