IKT novice.

Kako upravljati vsebnike s platformo Kubernetes
22.05.2020 09:14
Podjetje SRC bo 27. maja na brezplačnem spletnem seminarju predstavilo vlogo platforme Kubernetes za upravljanje vsebnikov (containers). Predstavili bodo izkušnje z upravljanjem izvedenke IBM Cloud ...
Več ▼

Podjetje SRC bo 27. maja na brezplačnem spletnem seminarju predstavilo vlogo platforme Kubernetes za upravljanje vsebnikov (containers). Predstavili bodo izkušnje z upravljanjem izvedenke IBM Cloud Private (ICP) in prehodom na Red Hat OpenShift. Predstavili bodo možnosti rabe različnih »on-premise« Kubernetes platform (ICP, OpenShift, Rancher, k3s) v vlogi rešitev za hibridni oblak in storitve robnega računalništva.

Za več informacij in prijave obiščite to spletno povezavo>>.  

Avtenta ponovno opravila certificiranje PCoE, ki dokazuje skladnost z SAP-jevimi standardi
6 ur
Avtenta je v maju ponovno opravila certificiranje PCoE (Partner Center of Expertise), na podlagi katerega lahko implementira in zagotavlja podporo za produkte SAP ERP, SAP HANA in SAP Analytics. V ...
Več ▼

Avtenta je v maju ponovno opravila certificiranje PCoE (Partner Center of Expertise), na podlagi katerega lahko implementira in zagotavlja podporo za produkte SAP ERP, SAP HANA in SAP Analytics. V sklopu recertifikacije je bila opravljena tudi revizija dokumentacije, poslovnih procesov in poslovnih praks. Certifikat, ki velja dve leti, Avtenti priznava, da so njene storitve in podpora v skladu s trenutnimi SAP-jevimi tehničnimi in organizacijskimi standardi, ki veljajo za partnerje SAP SE.

Lenovo z rekordnim dobičkom pred obdavčitvijo
6 ur
Skupina Lenovo je v poslovnem letu 2019/20 že drugo leto zapored ustvarilo prihodke, ki presegajo 50 milijard ameriških dolarjev (50,7 milijarde). Donosnost je ostala visoka, dobiček pred ...
Več ▼

Skupina Lenovo je v poslovnem letu 2019/20 že drugo leto zapored ustvarilo prihodke, ki presegajo 50 milijard ameriških dolarjev (50,7 milijarde). Donosnost je ostala visoka, dobiček pred obdavčitvijo v višini 1,02 milijarde ameriških dolarjev pa je ob 19-odstotni rasti postavil nov rekord. Čisti dobiček iz poslovanja je znašal 665 milijonov ameriških dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v lanskem letu.

Dobiček na delnico je znašal 5,58 ameriškega centa na letni ravni. Upravni odbor Lenova je za poslovno leto, ki se je končalo 31. marca 2020, določil končno dividendo v višini 2,77 ameriškega centa na delnico.

Globalni gospodarski dejavniki in napovedi

V zadnjih 12 mesecih se je panoga računalništva soočala s številnimi izzivi, vključno z geopolitičnimi negotovostmi, pomanjkanjem dobave komponent, vplivom tečajnih razlik in v četrtem četrtletju tudi z globalno pandemijo COVID-19. Kar zadeva koronavirus, je podjetje izkoristilo zmogljivosti več kot 30 svojih proizvodnih obratov ter zmogljivosti drugih proizvajalcev po svetu ter prilagodilo in uravnotežilo proizvodnjo svojih rešitev.

Prav geografska uravnoteženost in prirojena prožnost in odpornost poslovanja sta predstavljali jedro operativne odličnosti, ki je hkrati zagotovila, da je podjetje še naprej proizvajalo izdelke in dobavljalo naročila kupcem tudi v četrtem četrtletju. Ta temeljna sposobnost bo skupaj z nenehnimi inovacijami še naprej gnala poslovanje, saj podjetje izkorišča dolgoročne priložnosti za rast, ki jih ustvarja »nova normalnost«, torej delo in učenje od doma. Ta trend ne vodi le k rasti prodaje osebnih računalnikov in pametnih naprav, ampak se kaže tudi v rasti podpornih rešitev in storitev v podatkovnih centrih ter infrastrukturi, ki skrbi za dvig zmogljivosti omrežij in digitalne porabe.

Pregled po poslovnih področjih

Lenovova skupina inteligentnih naprav (IDG) še naprej skrbi za odlične poslovne rezultate podjetja. Skupina PC in Smart Devices Group (PCSD), ena od dveh poslovnih enot IDG, je dosegla letne prihodke v višini skoraj 40 milijard ameriških dolarjev, kar je 3,6 odstotka več kot lani. Lenovo je v tem segmentu ostral vodilni s 24,5-odstotnim globalnim tržnim deležem, ki ga je v tem obdobju še povečal za več kot eno odstotno točko. Močno in trajnostno naravnano rast poganja dosledna strategija, ki se osredotoča na vlaganje v segmente visoke rasti, pri čemer izstopajo igričarski računalniki, delovne postaje, računalniški monitorji, tanki in lahki prenosniki ter Chromebooki.

Druga poslovna enota IDG, Mobile Business Group (MBG), je bila na poti k rekordnim rezultatom, a je morala v četrtem četrtletju zaradi epidemije COVID-19 zapreti svojo primarno tovarno pametnih telefonov v mestu Wuhan. Skupni prihodki MBG so se zato zmanjšali, izguba pred obdavčitvijo pa je znašala 43 milijonov ameriških dolarjev, na letni ravni pa je skupina vendarle ustvarila 96 milijonov ameriških dolarjev dobička. Skupina se bo še naprej osredotočala na inovacije, saj je podjetje znova vstopilo v segment premijskih mobilnih naprav z ikonskim zložljivim pametnim telefonom Motorola razr.

Skupina za podatkovne centre (DCG) je v medletni primerjavi zabeležila 8,7-odstotoni upad, predvsem na račun manjšega povpraševanja po hiperskalabilnih rešitvah in velikem upadu cen komponent. Prodaja strežnikov je na letni ravni sicer zrasla za 5,3 odstotka. K dobremu rezultatu je pripomogla tudi dvomestna rast prihodkov na področjih programsko opredeljene infrastrukture (SDI), rešitev za hrambo podatkov, programske opreme in storitev. Zlasti prihodki od hrambe podatkov so na letni ravni zrasli za več kot polovico. Podjetje je še povečalo vodilno vlogo na področju visokozmogljivega računalništva, saj kar 173 izmed 500 najbolj zmogljivih računalniških sistemov na svetu nosi oznako Lenovo. 

Tudi storitve s področja poslovne preobrazbe so napredovale. Prihodki na področju pametnih rešitev interneta stvari so zrasli za 296 odstotkov, odlično so se prodajale rešitve s področja obogatene in virtualne resničnosti, pametnih pisarn in interneta stvari. Rast področja pametne infrastrukture je dosegla 37 odstotkov na letni ravni, prihodke pa so ustvarjale tudi storitve virtualizacije omrežnih funkcij (NFV). Pametne rešitve za vertikale so prav tako več kot podvojile prihodke ( plus 133 odstotkov) predvsem na račun močne rasti oddelka Data Intelligence Business Group, rešitev ter storitev s področja pametnega zdravstva in izobraževanja. Programska oprema in storitve so dosegle velik preboj in zabeležile rekordne prihodke v višini 3,5 milijarde ameriških dolarjev, kar je 43,2 odstotka več kot lani in so postale pospeševalec preobrazbe celotne skupine.

NIL vabi na spletni seminar o dobrih praksah, ki jih velja obdržati tudi po COVID-19
13 ur
Podjetje NIL bo 2. junija na brezplačnem spletnem seminarju predstavilo, kako se odzivajo na aktualno situacijo in skrbijo za visoko motivacijo svojih zaposlenih. S tem želijo deliti svoje ...
Več ▼

Podjetje NIL bo 2. junija na brezplačnem spletnem seminarju predstavilo, kako se odzivajo na aktualno situacijo in skrbijo za visoko motivacijo svojih zaposlenih. S tem želijo deliti svoje izkušnje in spodbuditi ostala podjetja, da uporabijo nekatere njihove dobre prakse. Govorili bodo tudi o tem, kako digitalizacija in IT rešujeta gospodarstvo, opozorili pa bodo tudi na nekatere varnostne in ostale IT-izzive.

Na spletnem seminarju bodo sodelovali Katarina Primožič Ramoveš, direktorica področja zaposleni in kultura, Robert Turnšek, CTO in direktor tehnološke strategije, Aleš Zakrajšek, direktor prodaje za slovenski trg, in Samo Jerman, vodja izvedbe storitev za slovenski trg.

Spletni seminar je namenjen IT-strokovnjakom, vodjem oddelkov/skupin v organizacijah ter predstavnikom poslovodstev.

Več informacij je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.

Si Splet vzpostavil podporo za ESETove protivirusne rešitve za operacijske sisteme Linux
22.05.2020 12:03
Podjetje Si Splet, generalni zastopnik ESET za Slovenijo, je vzpostavilo tehnično podporo za zbirko varnostnih rešitev ESET Endpoint Antivirus for Linux, ki jo je ta vodilni evropski proizvajalec ...
Več ▼

Podjetje Si Splet, generalni zastopnik ESET za Slovenijo, je vzpostavilo tehnično podporo za zbirko varnostnih rešitev ESET Endpoint Antivirus for Linux, ki jo je ta vodilni evropski proizvajalec ponudil marca letos. Rešitev zaokroža ESET-ov širok portfelj varnostnih rešitev, ki so na voljo za računalnike z operacijskimi sistemi Windows in MacOS. Prek lokalne podpore so slovenske organizacije pridobile najvišjo raven storitev, potrebnih za zaščito poslovnih računalnikov, ne glede na operacijski sistem.

ESET Endpoint Antivirus for Linux ponuja napredno zaščito pred varnostnimi tveganji, ki grozijo vsem računalnikom po organizacijah.

Rešitev vključuje tehnologijo ESET LiveGrid®, s katero zagotavlja hitro in natančno zaščito pred grožnjami, ob minimalnem vplivu na delovanje sistema. S tem sprošča sistemske vire za delovanje vitalnih opravil ter tako ohranja računalniške zmogljivosti za neprekinjeno delo in poslovanje. Usklajen z visokimi standardi zaščite, zahtevanih za poslovna omrežja. Ponuja enake vrhunske zmožnosti kot ESET-ove poslovne varnostne rešitve za ostale operacijske sisteme. Pri tem velja izpostaviti zmožnosti, kot so zaščita v realnem času, učinkovitejše pregledovanje ter povečana stabilnost delovanja operacijskega sistema.

Rešitev je popolnoma združljiva s sistemom za osrednje upravljanje varnosti računalniškega omrežja ESET Security Management Center ter z oblačno upravljavsko storitvijo ESET Cloud Administrator. Omenjeni upravljavski rešitvi omogočata takojšnjo namestitev na računalnike v poslovnem omrežju ter enostavno upravljanje zaščite v računalnikih.

Organizacije na tak način pridobijo osrednje upravljanje računalniške varnosti, ne glede na to, kakšen operacijski sistem je nameščen na posameznem računalniku, ki se nahaja v poslovnem omrežju.

V nekaterih organizacijah je uporaba zaščitne programske opreme obvezna, zato je še toliko bolj pomembno, da imajo na voljo enako zaščitno rešitev za vse operacijske sisteme. Sedanji uporabniki varnostnih rešitev ESET Endpoint Antivirus lahko brezplačno prenesejo svoje licence na Linux računalnike, tudi če prej niso nikoli uporabljali različice ESET Endpoint Antivirus for Linux.

Virtualni dogodek: Sledljivost v času pandemije COVID-19
22.05.2020 12:01
Blockchain Think Tank Slovenija 26. maja ob 16.00 vabi na virtualni dogodek, na katerem se bodo dotaknili perečih vprašanj etike in upravičenosti sledenja okužbam ali posameznikom v času ...
Več ▼

Blockchain Think Tank Slovenija 26. maja ob 16.00 vabi na virtualni dogodek, na katerem se bodo dotaknili perečih vprašanj etike in upravičenosti sledenja okužbam ali posameznikom v času pandemije COVID-19. Temeljito bodo pretresli različne tehnologije, ki jih pri snovanju tovrstnih aplikacij lahko uporabimo. Govorili bodo tudi o varstvu osebnih podatkov in možnih potencialnih zlorabah.

Dogodek bo odprl minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Dogodka se lahko udeležite na Zoom linku (ID: 440 492 9206, geslo: BTT-2020).

Dogodek je brezplačen, vendar je število mest zaradi načina izvedbe omejeno.

Več informacij je NA TEJ POVEZAVI>>.