IKT

Kaj letos čaka svetovno in domačo telekomunikacijsko panogo

Pomen telekomunikacij za gospodarski razvoj se bo še povečeval, a so pred telekomunikacijskimi operaterji kljub temu veliki izzivi – hkrati pa tudi obetajoče priložnosti

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

18.01.2021 07:00
Čas branja: 7 min

Prihodki iz telekomunikacijskih storitev so se lani v svetu zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejitev po podatkih analitskega podjetja IDC zmanjšali za 1,5 odstotka, število uporabnikov mobilnega gostovanja je po podatkih analitskega podjetja Juniper upadlo za več kot 70 odstotkov, prodaja pametnih telefonov pa se je po podatkih analitskega podjetja TrendForce skrčila za 11 odstotkov.

Kljub težavam so mobilna omrežja uspešno zagotavljala podporo za doslej največji obseg dela na daljavo, šolanja od doma, zdravstvene oskrbe na daljavo, nakupov prek mobilnih naprav in mobilnega plačevanja ter tudi povečanje obsega komunikacij med uporabniki.

Letos počasno okrevanje

Komunikacijska omrežja mobilnih operaterjev so lani postala pomembnejša kot kdaj prej, saj so se ves čas spopadala z izzivi brez primere v zgodovini telekomunikacij. »Telekomunikacijski operaterji lahko letos pri okrevanju in nato rasti pomagajo podjetjem v vseh panogah,« ocenjuje revizijsko in svetovalno podjetje Deloitte. »Prehod na uporabo omrežij nove generacije in razvoj robnega računalništva bosta podjetjem omogočila, da se namesto na tehnične zmogljivosti osredotočijo na nove zmožnosti in koristi, s katerimi lahko pomagajo drugim organizacijam.«

Telekomunikacije so se lani izkazale za eno najprilagodljivejših panog svetovnega gospodarstva, in to kljub temu, da se je poraba za telekomunikacijske storitve (vključno s plačljivimi televizijskimi storitvami) v primerjavi z letom prej zmanjšala za 1,4 odstotka (na 1,28 bilijona evrov), ocenjuje IDC. Letos bo po njihovem mnenju panoga počasi okrevala, na raven pred epidemijo pa se bo vrnila konec leta 2022. Razlogov za upad in počasno okrevanje je več: zapiranje podjetij, rast brezposelnosti, zmanjšanje mobilnosti, prepoved turističnih potovanj. Upad bo največji v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (2,1 odstotka), manjši na območju Azije in Tihega oceana (1,7 odstotka), najmanjši pa v obeh Amerikah (0,5 odstotka).

Gostovanje v prostem padu

Analitsko podjetje Juniper ocenjuje, da se je leta 2020 število uporabnikov mobilnega gostovanja (v tujih omrežjih) zmanjšalo za 73 odstotkov, na 243 milijonov. Kot pričakujejo, se bo število uporabnikov gostovanja na raven iz leta 2019 vrnilo šele leta 2024. Okrevanje bo najhitrejše v Severni Ameriki, ki pomeni 23 odstotkov svetovnega obsega gostovanja. Juniper še pojasnjuje, da bo uvajanje storitev 5G prineslo napredne funkcionalnosti in tako pripomoglo k vnovični rasti prihodkov od gostovanja.

Rekordno skrčenje trga pametnih telefonov

Svetovni trg pametnih telefonov je lani upadel za rekordnih 11 odstotkov, na 1,25 milijarde enot, poroča analitsko podjetje TrendForce. Največji proizvajalci so Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, OPPO, Vivo in Transsion. Največjo rast je imel Huawei in se tako povzpel na tretje mesto po število prodanih naprav. Letos bo drugače, saj naj bi po napovedi TrendForcea Huawei edini izmed vodilne sedmerice opazno zmanjšal proizvodnjo – z lanskih 170 milijonov na letošnjih 45 milijonov naprav – ter s tem s tretjega padel na sedmo mesto. To bo na eni strani posledica ameriških uvoznih omejitev, na drugi pa izločitve blagovne znamke Honor, ki bo svojo pot na trgu pametnih telefonov nadaljevala kot neodvisna.

Celoten svetovni trg pametnih telefonov bo letos okreval. Na trg bo po napovedih TrendForcea poslanih 1,36 milijarde pametnih telefonov, kar bo devet odstotkov več kot lani. Penetracija pametnih telefonov za 5G se bo povečala na 37 odstotkov (lani 19 odstotkov) oziroma okoli 500 milijonov naprav (lani 240 milijonov). Največji tržni delež pri 5G-telefonih bo dosegel Apple (35 odstotkov), največji upad tržnega deleža pa bo doživel Huawei (z lanskih 30 odstotkov na komaj osem odstotkov).

Za milijardo več mobilnih naprav

Sicer pa bo po vsem svetu letos v uporabi 14,91 milijarde vseh mobilnih naprav, kar je skoraj milijardo več kot lani, napoveduje analitsko podjetje Statista. Do konca leta 2024 se bo število mobilnih naprav povečalo še za 2,81 milijarde. S tem se bo povečevala tudi odvisnost naših dnevnih aktivnosti od različnih digitalnih pomočnikov, ki bodo zahtevali čedalje večje hitrosti povezav in čedalje manjšo zakasnitev. To naj bi zagotavljala omrežja pete generacije, ki bodo po napovedih Statiste leta 2025 zagotavljale petino, v ZDA pa celo 40 odstotkov vseh povezav.

Statista še ocenjuje, da se bo vzporedno z rastjo števila mobilnih naprav povečevalo tudi število mobilnih naprav interneta stvari (IoT), ki bodo prodrle v vse industrijske panoge. To bo zahtevalo nadaljnjo rast hitrosti povezovanja in prenosa podatkov. Raziskovalci in inženirji zato že preizkušajo delovanje omrežja šeste generacije (6G). V ZDA je zvezna agencija za komunikacije ponudila frekvenčni spekter za preizkušanje rešitev 6G, medtem ko so na Kitajskem izstrelili 6G-satelit. Takšni koraki nakazujejo, da se bo v prihodnjem desetletju čedalje več pozornosti namenjalo rešitvam za omrežja šeste generacije.

Kaj pravijo direktorji slovenskih telekomunikacijskih operaterjev

Tako bo na svetovni ravni, kako pa v Sloveniji? S konkretnimi številkami ne moremo operirati, ker jih nihče ne zbira, smo pa o njihovih načrtih povprašali šest telekomunikacijskih operaterjev. Med njimi je tudi novinec, ki je v Slovenijo prišel lansko jesen. Gre za podjetje Heliot Slovenija, ki bo ponujal omrežje za internet stvari, o čemer smo pisali v članku Slovenija dobiva omrežje za internet stvari Sigfox 0G.

Tomaž Seljak, predsednik uprave Telekoma Slovenije: »V okoliščinah, v katerih smo se s pandemijo novega koronavirusa znašli, se je dodatno pokazal pomen zanesljivih, varnih in naprednih komunikacij. Leta 2020 smo v Telekomu Slovenije nadaljevali razvoj IKT-rešitev in naredili naslednji korak v razvoju omrežja pete generacije mobilne tehnologije (5G). Razvoj na tem področju pričakujemo tudi v letu 2021, za dinamično prilagajanje uporabnikom pa bodo še naprej potrebna vlaganja v širitev in nadgradnjo tehnologij, pospešeno digitalizacijo, nadaljnjo optimizacijo procesov in opolnomočenje zaposlenih. Poleg tega se bomo osredotočali na zagotavljanje odlične uporabniške izkušnje, najboljše prodajne in poprodajne podpore uporabnikom, celovito ponudbo IT-rešitev ter storitve informacijske in kibernetske varnosti.«

Dejan Turk, predsednik uprave družbe A1 in Vip mobile: »Digitalizacija je v minulem letu doživela izjemen pospešek, tako pri poslovanja podjetij kot pri razmišljanju in porabi. Priložnosti je še veliko, zato se bo ta trend letos nadaljeval. Na področju telekomunikacij bo zagotovo najbolj izpostavljena tehnologija 5G, ki bo spodbudila vrsto novih poslovnih modelov, rešitev in platform. Glavne prednosti tehnologije se bodo izkoriščale predvsem v industriji, kjer je veliko priložnosti za tehnologije interneta stvari, kar bo spodbudilo tudi širitev pametnih mest. Ob vseh inovacijah in tehnologijah pa ne smemo zanemariti področja kibernetske varnosti, ki bo v kombinaciji z umetno inteligenco pomenila temelj informacijskega sistema.«

Adrian Ježina, predsednik poslovodstva družbe Telemach: »Minulo leto nas je močno zaznamovalo in naše storitve so se bolj kot kdaj prej izkazale za poglavitne pri nemotenem delovanju celotne družbe. To nam daje dodaten zagon, da tudi v prihodnje svoje moči usmerjamo v zaposlene, znanje, inovacije, infrastrukturo in vse segmente storitev, ki jih ponujamo. Naš cilj ostaja zagotavljati visokotehnološke, kakovostne in stabilne storitve ter najboljšo uporabniško izkušnjo, zadovoljstvo in odlične vsebine, na vseh napravah in ob vsakem času. Močno verjamemo v svoje zaposlene, ki so motivirani, predani in odlični strokovnjaki. Skupaj z našo napredno infrastrukturo pomenijo ključ do nadaljnjega uspeha in zagotovilo, da bomo družbo še naprej vodili v digitalizacijo, v prihodnost.«

Jure Valjavec, predsednik poslovodstva družbe T-2: »V družbi T-2 smo zavezani razvoju in najsodobnejšim telekomunikacijskim rešitvam, ki našim naročnikom zagotavljajo zanesljive in varne povezave ter kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Z nadgradnjami omrežja in s tehnološko naprednimi internetnimi storitvami se izkazujemo tudi v aktualnih razmerah dela in učenja na daljavo ter drugih povezavah in komunikacijah uporabnikov na vseh ravneh. Zaradi vse večjih potreb naročnikov bo letos naša pozornost na razvoju mobilnih storitev. Z zmogljivejšo tehnologijo, ki bo močno spremenila naše komuniciranje, bomo uporabnikom zagotavljali večje hitrosti in velike zmogljivosti prenosa podatkov, kar bo tehnološka podlaga za prihodnje pametno upravljanje domov in mest.«

Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet: »Naša glavna dejavnost je zagotavljanje telekomunikacijskih storitev tako v Sloveniji kot v jugovzhodni Evropi in Aziji. Pandemija je povzročila, da so se ljudje in podjetja še bolj oprli na telekomunikacije. Menim, da se bo ta usmeritev nadaljevala, saj je veliko podjetij ugotovilo, da lahko marsikateri sestanek opravijo prek videokonference, več bo tudi dela od doma. Bodo pa zagotovo splošne gospodarske razmere slabše, čeprav vsi pričakujejo, da se bomo vrnili v stare tirnice, ko bo pandemije konec. Dolgovi, ki se bodo nakopičili zaradi zagotavljanja pomoči, ne bodo kar izpuhteli in jih bo treba plačati, nekatere panoge se bodo pobirale še leta. Pred nami so zato veliki izzivi. Na srečo poslujemo na dveh celinah in bomo lahko ta tveganja malo porazdelili. Zaradi narave dela imamo tudi zelo razdrobljeno sestavo kupcev, kar nam je v pomoč. Zato gledamo zmerno optimistično v prihodnost, ki pa bo mnogo bolj zahtevna, kot si mislijo številni poslovneži.«

Blaž Golob, direktor podjetja Heliot Slovenija: »V Heliotu Slovenija prednostno postavljamo omrežje na nizkofrekvenčni radijski tehnologiji sigfox 0G Low Power Wide Area (LPWA). Senzorji s to tehnologijo so idealni za obsežno uporabo aplikacij IoT, tehnologija je energetsko varčna, stroškovno učinkovita, nezahtevna za vzdrževanje in primernejša za večino aplikacij IoT kot tehnologija 5G. Poslovanje v letu 2021 bomo usmerjali na podporo razvoju industrije 4.0 ter s tem povezano večjo učinkovitost razpoložljivih virov. Naše rešitve se bodo letos posvečale optimizaciji poti v logistiki, tudi poštnih storitev, ter zavarovalništvu, avtomobilski in farmacevtski industriji ter gradbeništvu. V okviru strategije EU bomo podpirali procese trajnostnega razvoja s pomočjo digitalne preobrazbe mest v pametna mesta.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
IKT
Kaj napovedujejo direktorji slovenskih podjetij globalnih IT-korporacij
IKT
IKTEsad Jakupović Kaj napovedujejo direktorji slovenskih podjetij globalnih IT-korporacij

Vsi brez izjeme bodo slovenskemu gospodarstvu pomagali pri nadaljnjem prenosu poslovanja v oblak, veliko pa pričakujejo od tehnologij 5G in umetne inteligence

FINANCE
PMM
Pametna mesta – industrija, vredna več kot pol bilijona evrov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostEsad Jakupović Pametna mesta – industrija, vredna več kot pol bilijona evrov 1

Preobrazba urbanih okolij je edina rešitev za težave, ki jih prinašata povečevanje števila prebivalstva in nadaljnja urbanizacija

FINANCE
IKT
Kako platforme preoblikujejo digitalizacijo in trg informacijskih rešitev
IKT
IKTJakob Žorž Kako platforme preoblikujejo digitalizacijo in trg informacijskih rešitev

Samo vprašanje časa je, kdaj bodo prevzele primat v izvajanju poslovnih informacijskih sistemov

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
IKT
14 trendov na področju programske opreme
IKT
IKTEsad Jakupović 14 trendov na področju programske opreme 1

Izredne razmere, ki jih je povzročila pandemija, so vplivale tudi na industrijo programske opreme, ki je prispevala veliko inovacij in prebojev; letos se bodo ti procesi nadaljevali – predstavljamo nekatere pomembnejše trende, ki jih napovedujejo različna analitska podjetja in ustanove

FINANCE
IKT
Letos približno štiriodstotna rast svetovnega trga IKT
IKT
IKTEsad Jakupović Letos približno štiriodstotna rast svetovnega trga IKT

V Evropi naj bi letos trg IKT stagniral, leta 2022 pa naj bi bila rast 3,4-odstotna

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B