IKT
Komentar

Kako rešiti pomanjkanje IKT-strokovnjakov

V Sloveniji bi letno potrebovali več kot pet tisoč novih strokovnjakov. Zdajšnji letni prirast je manj kot 40 odstotkov tega.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

16.03.2022 10:00
Čas branja: 4 min

Kadrovska problematika na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) postaja v Sloveniji, pa tudi sicer v Evropi, eden glavnih izzivov uspešne digitalne preobrazbe gospodarstva in družbe. IKT-strokovnjake potrebujejo tako panoga IKT kot (večja) podjetja iz drugih panog ter seveda javni sektor. Skupni imenovalec že danes pa je, da gre za veliko pomanjkanje kadrov.

Ustrezno usposobljenega IKT-strokovnjaka, pa naj gre za programerja, arhitekta, podatkovnega analitika, strokovnjaka za kibernetsko varnost ali kakšen drug IKT-profil, je kljub nadpovprečnim plačam zelo težko dobiti in zaposliti. Po analizi Statističnega urada RS (Surs) 41 odstotkov podjetij poroča, da pri njih digitalno preobrazbo ovira pomanjkanje ustreznih kadrov ali pomanjkanje znanja. V Združenju za informatiko in telekomunikacije ocenjujemo, da v Sloveniji že danes primanjkuje nekaj tisoč IKT-strokovnjakov. Zato je potrebno takojšnje ukrepanje ne samo gospodarstva, temveč tudi države, ki ima pomemben kratko- in dolgoročni vpliv na reševanje omenjene kadrovske problematike.

Letno bi potrebovali pet tisoč novih IKT-strokovnjakov

Reševanje problematike je večdimenzionalno in zajema tako kratko- kot dolgoročne ukrepe in aktivnosti. Poglejmo nekaj številk. V Sloveniji je bilo po podatkih Sursa v letu 2020 zaposlenih 42.500 IKT-strokovnjakov, kar je pomenilo 4,4 odstotka vseh zaposlenih – v vodilnih evropskih državah se ta delež giblje med šestimi in osmimi odstotki. Srednješolsko izobrazbo je imelo 36 odstotkov, višješolsko pa 64 odstotkov IKT-strokovnjakov. Delež žensk je bil le 17-odstoten.

Po analizi našega združenja imamo na univerzitetni ravni letno približno 3.500 vpisnih mest na programih, ki vodijo v digitalne poklice, in približno tretjino diplomantov, ki vstopajo na trg dela. Če dodamo še tiste s srednješolsko izobrazbo, lahko optimistično ocenimo, da je letni prirast števila mladih IKT-strokovnjakov približno dva tisoč na leto. Menim, da je to občutno premalo glede na ocenjene potrebe po vsaj pet tisoč novih IKT-strokovnjakih na leto do leta 2030.

Zgornja številka zaposlenih IKT-strokovnjakov vključuje tudi več kot deset odstotkov tistih, ki so samostojni podjetniki normiranci. Ti zaradi neprimerne davčne politike plačujejo zelo nizke davke in zato raje delajo samostojno in se ne zaposlijo v IKT-podjetjih, kjer je njihova neto plača zaradi visoke obdavčitve dela precej nižja. Hkrati jih vse več dela neposredno za tuja podjetja in jih na trgu dela ni več.

Za dodatna vlaganja se je odločila tudi EU

Kaj kažejo trendi na področju potreb po kadrih? Vlogo in pomen digitalizacije in digitalne preobrazbe prepoznava ves svet, saj prinaša številne spremembe v naše delo in prosti čas, epidemija je to še posebej poudarila. Priložnost EU v globalni ekonomiji na tem področju prepoznava tudi evropska komisija, saj ZDA in Kitajska vlagajo v to področje precej več. Zato je za prihodnjo finančno perspektivo vzpostavila dodatno financiranje digitalnih projektov, tako neposredno s programom razpisov Digital Europe Programme kot prek državnih mehanizmov, kot sta načrt za okrevanje in odpornost ter kohezijska politika.

Prav tako podjetja – tudi zaradi covida – precej bolje prepoznavajo pomembnost in koristi digitalizacije. Vse skupaj pomeni, da bo dela za panogo IKT in strokovnjake vsako leto več in da bodo zato potrebe po kadrih rasle še hitreje. Evropska komisija v digitalnem kompasu zato ocenjuje, da bomo v EU do leta 2030 potrebovali 20 milijonov IKT-strokovnjakov, kar je približno dvakrat več kot zdaj. Analogno za Slovenijo to pomeni letno več kot pet tisoč novih strokovnjakov. Pri čemer, kot smo ugotovili, je zdajšnji letni prirast manj kot 40 odstotkov tega.

Kakšne rešitve predlagamo

V Sloveniji bomo torej v prihodnjih letih potrebovali precej več IKT-strokovnjakov. Kakšne so možne rešitve?

Kratkoročno predlagamo, da prilagodimo davčno politiko samostojnih podjetnikov tako, da se zniža prag prihodkov, do katerih velja nizka stopnja obdavčitve, z zdajšnjih 50 tisoč evrov na 20 tisoč evrov, ter pavšalno stopnjo priznanih stroškov z 80 na 50 odstotkov. S tem se še vedno spodbujajo začetno podjetništvo in tiste dejavnosti, kjer so prihodki nizki, država pa bi pridobila pomemben delež davčnih prihodkov. Tako bi bila obdavčitev bolj pravična do zaposlenih in bi na trg dela hitro vrnili večje število IKT-strokovnjakov. Ob ustreznih plačah, ki so v panogi nadpovprečne, in dobri kadrovski politiki podjetij bi se bili pripravljeni spet zaposliti v zanimivih IKT-podjetjih, kar prinaša številne prednosti v primerjavi s samostojnim podjetništvom.

Drugič, predlagamo, da se močno poenostavijo in pospešijo postopki pridobivanja delovnih dovoljenj za tuje strokovnjake. Takoj moramo vzpostaviti posebno obravnavo zaradi vojne v Ukrajini. Delovati moramo solidarno in zagotavljati pomoč tudi tistim, ki to državo zapuščajo, jim omogočiti čim boljše razmere pri nas, vključno z možnostjo študija in zaposlitve. Aktivnosti že potekajo.

Tretjič, treba je vzpostaviti podporni sistem vseživljenjskega izobraževanja na tem področju (angleško re-skilling in up-skilling), s čimer bi došolali zaposlene za delo v digitalnih poklicih. Tu je pomembna vloga podjetij, njihovih vodstev in kadrovskih služb, da tudi sami vzpostavijo interne procese (do)izobraževanja zdajšnjih in morebitnih novih internih IKT-strokovnjakov.

Glavno vlogo bo imelo izobraževanje

Dolgoročno pa gre za ukrepe na področju izobraževalnega sistema. Nujna je zelo hitra uvedba obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne, še posebej pa v srednje šole, kjer se dijaki in dijakinje odločajo za nadaljnji študij. Boljše znanje s tega področja in razumevanje digitalnih poklicev na srednješolski ravni bi nedvomno pomenilo večje zanimanje za vpis na tovrstne študije. Še zlasti si želimo večjega vpisa deklet, saj tu še posebej zaostajamo za naprednimi državami EU. Pri uvajanju in usposabljanju učiteljev smo pripravljeni sodelovati tudi s strokovnjaki iz gospodarstva.

Kaj pa univerzitetna raven? Če želimo doseči povečanje števila diplomantov, je nujno najprej občutno povečati vpis na vseh programih, ki vodijo v digitalne poklice. Razvijati moramo nove sodobne univerzitetne programe (na primer na področju analitike podatkov, umetne inteligence, kibernetske varnosti in podobno) ter s tem slediti razvoju na tem področju. Uvajati moramo tudi programe v angleščini, da lahko sodelujejo tudi tuji študenti. Tem je treba olajšati pot do študija, privabljamo jih tudi z močno mednarodno kampanjo, saj sem prepričan, da bi jih kar veliko v Sloveniji ostalo in se zaposlilo.

IKT-kadri so glavni steber digitalnega razvoja

Prepričan sem, da so »digitalni« poklici med najzanimivejšimi, saj si nenehno v stiku z najsodobnejšimi tehnologijami, sodobnimi poslovnimi modeli, digitalnimi inovacijami. IKT-strokovnjaki so tako v jedru lokalnega in globalnega digitalnega gospodarstva in družbe. Ali ni to odličen motiv za mlade?

Nujna je celostna obravnava področja kadrovske problematike IKT-strokovnjakov, predvsem s strani države. Aktivnosti, ki že potekajo, pa je treba pospešiti. IKT-kadri in panoga so eden glavnih stebrov digitalnega razvoja in s tem uspešnosti slovenskega gospodarstva in družbe. V Združenju za informatiko in telekomunikacije pa bomo poskrbeli za podporne in izobraževalne aktivnosti v podjetjih ter sodelovali z ministrstvi pri oblikovanju in izvajanju omenjenih ukrepov in politik.

Mag. Nenad Šutanovac je direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Tovarna
Novice
Do leta 2030 skozi digitalno preobrazbo več kot 5.000 podjetij
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Do leta 2030 skozi digitalno preobrazbo več kot 5.000 podjetij 3

Prevladujoča bo raba tehnologij 4IR – interneta stvari, velepodatkov, umetne inteligence, strojnega učenja, veriženja podatkov, napovedne analitike, visokozmogljivega računalništva, kvantnega računalništva, 5G

FINANCE
IKT
Tajnica je postala IT-strokovnjakinja
IKT
IKTVlado Kadunec Tajnica je postala IT-strokovnjakinja

IT-podjetja si po najrazličnejših poteh prizadevajo pridobiti nove kadre – med drugim organizirajo interne izobraževalne programe, v katere se lahko vključijo tudi kandidati, ki o IT nimajo nobenega predhodnega znanja, jih pa takšno delo zanima

FINANCE
IKT
Nove napovedi: Globalni trg IKT bo letos zrasel za približno štiri odstotke
IKT
IKTEsad Jakupović Nove napovedi: Globalni trg IKT bo letos zrasel za približno štiri odstotke

Medtem ko je lani najbolj rasla poraba za naprave, bodo letos in drugo leto najbolj izstopale naložbe v podjetniško programsko opremo in IT-storitve

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
IKT
Novih 23 ukrepov za digitalizacijo Slovenije, ki jih predlaga vladni strateški svet
IKT
IKTŠpela Mikuš Novih 23 ukrepov za digitalizacijo Slovenije, ki jih predlaga vladni strateški svet 1

Med predlogi so e-volitve, spletni prenosi nekaterih sodnih obravnav, obvezno e-vročanje poslovnim subjektom ...

FINANCE
IKT
(Intervju) Minister Mark Boris Andrijanič: 'Prizadevam si za spremembo plačne politike za IT-jevce v državni upravi'
IKT
IKTJakob Žorž (Intervju) Minister Mark Boris Andrijanič: 'Prizadevam si za spremembo plačne politike za IT-jevce v državni upravi' 2

»Državna informatika je že leta podhranjena, saj je z uradniškimi plačami tako rekoč nemogoče pritegniti IT-jevce,« je med drugim povedal slovenski minister za digitalno preobrazbo.

Tovarna
Novice
Kakšne sisteme in tehnologije proizvodnim podjetjem zagotavljajo ponudniki IKT in digitalizacije
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Kakšne sisteme in tehnologije proizvodnim podjetjem zagotavljajo ponudniki IKT in digitalizacije

Z ugotovitvijo MGRT, da slovenski ponudniki IKT in digitalizacije na trgu nastopajo z zastarelimi sistemi in tehnologijami, se v pristojnem zborničnem združenju ne strinjajo.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B