IKT

BPM je eno od osnovnih orodij za digitalizacijo poslovanja

Organizacijam daje vzvode za hiter odziv na spremembe, reorganizacijo in podporo hitri rasti, hkrati pa povezuje in nadgrajuje aplikacije v podjetju.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
06.05.2016 16:30
Čas branja: 1 min

X

Prijavite se na brezplačne e-novice!

IKT novice direktno v vaš inbox.
Vaš email naslov: *

Časnik Finance bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena IKT informator. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena. S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Pri poslovnih procesih digitalizacija vodi k preobrazbi ročno vodenih poslovnih procesov v avtomatizirane. Digitalizirane procese je precej lažje obvladovati, saj se lahko načrtujejo, izvajajo in izboljšujejo z uporabo informacijskih orodij, kot so sistemi za upravljanje poslovnih procesov BPMS (Business Process Management Systems).

BPM-upravljanje-procesa-shema.1462525924.png
Aplikacije, ki temeljijo na orodjih za upravljanje s poslovnimi procesi (BPM), so glavni element digitalizacije poslovanja.

»Pri upravljanju poslovnih procesov gre za nenehno skrb za izboljšanje poslovne učinkovitosti in prožnosti poslovanja ter za učinkovito sodelovanje med zaposlenimi, ne pa za ukvarjanje z dokumenti,« je povedal Igor Lesjak, direktor podjetja CREA. Več je avtomatiziranih procesov, bolj se znanje o poslovanju seli iz glave posameznika v računalniško voden sistem. Lahko bi rekli, da upravljanje poslovnih procesov spodbuja digitalizacijo poslovanja, še več, BPM pridobiva z digitalizacijo povsem novo podobo.

Hiter odziv na spremembe

BPM je eno od osnovnih orodij za digitalizacijo poslovanja, saj daje organizacijam vzvode za hiter odziv na spremembe, reorganizacijo in podporo hitri rasti, hkrati pa povezuje in nadgrajuje aplikacije v podjetju. »Prednost procesnih rešitev, ki temeljijo na BPM, je, da poslovni proces in poslovna pravila niso programsko zakodirani, ampak so transparentno vidni in jih je možno preprosto spreminjati,« je razložil Lesjak.

Procesni sistem opozarja na ozka grla in na zakasnitve pri izvajanju procesnih korakov, kar je temelj za optimizacijo poslovanja. Lahko si ga predstavljamo kot »robota« ki nenehno bedi nad tem, kaj se v podjetju dogaja, ki nadzira delo in skrbi za to, da vse gladko poteka. Vzpostavlja odličen pregled nad opravljenimi in neopravljenimi nalogami, deluje kot vmesna raven, ki povezuje sisteme, dokumente in ljudi, hkrati pa nadzira potek dela ter meri njegovo učinkovitost in kakovost.

Neobčutljivost za napake

Kot pravi Lesjak, je včasih to počel vodja oddelka, danes pa mu pri tem pomaga računalnik. Poslovne odločitve niso več odvisne od posameznega človeka, njegovega znanja ali presoje, ampak od transparentno določenih poslovnih pravil in dogovorjenih izjem. Takšen sistem v primerjavi s človekom ni občutljiv za napake. Zaposlenemu kot na pladnju ponuja prave informacije ob pravem času, to je takrat, ko jih potrebuje za odločanje, pri čemer se lahko sistem tudi sam odloči, ali pa zaposlenemu predlaga, katera odločitev bi lahko bila optimalna.

Vse to je prav tisto, kar se od digitaliziranega poslovanja pričakuje. Ne samo da vzpostavlja avtomatizacijo procesov in delovnih postopkov, zagotavljati mora hitro uvajanje sprememb v poslovanje podjetja. Tako je možno na aplikativni ravni vzpostaviti učinkovito optimizacijo delovnih postopkov oziroma uveljavljanje stalnih izboljšav.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Preberite tudi:

08.05.2016
05.05.2016
09.05.2016
FINANCE
Manager
Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let
Manager
ManagerSaša Bavec Kakšna bo gradbena industrija čez pet ali deset let 1

 Amplituda in hitrost sprememb, ki jih prinaša val digitalizacije, bosta nepripravljene in neprilagodljive odplaknili v zgodovino kot v preteklosti komet dinozavre.

Tovarna
Novice
Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Topjob
Sveže talente zadržite z onboardingom
Topjob
TopjobLana Dakić Sveže talente zadržite z onboardingom

Kako uspešno vpeljati novega sodelavca, da vam ne pobegne še pred potekom poskusnega obdobja

Tovarna
Partnerji sporočajo
Moderno delovno okolje – ključ do učinkovitega poslovanja podjetja
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Moderno delovno okolje – ključ do učinkovitega poslovanja podjetja (OGLAS)

Skupina stroka.si v sodelovanju z Microsoft Slovenija 28. marca o tem, kako izbrati najprimernejša orodja za še učinkovitejše delo zaposlenih in kako jih najbolj koristno uporabiti v podjetju

FINANCE
IKT
V poslu moraš biti predvsem podjetnik, digitalizacija je le orodje
IKT
IKTMiran Varga V poslu moraš biti predvsem podjetnik, digitalizacija je le orodje

To je na okrogli mizi, ki je potekala v sklopu dogodka Pomladno brihtenje, dejal Samo Mirnik, izvršni direktor za proizvodnjo in informatiko v podjetju KLS Ljubno, ki velja za najbolj robotizirano podjetje v Srednji Evropi. Udeleženci okrogle mize so govorili, kako se soočiti z organizacijskimi in tehnološkimi spremembami, ki jim je sodobna družba nadela ime digitalna preobrazba.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti