Zasebnost
Članki

Tolmincem bo pomagal do solarnega megavata

Družba Mines team, ki je nekoč izdelovala in prodajala sanitarno tehniko, zdaj snuje gradnjo četrte sončne elektrarne
01.06.2011 22:30
Čas branja: 4 min

Tolminski Mines team išče visoko izobražene ekonomiste in elektrotehnike. Lastnik in direktor podjetja Ljubo Podoreh bi rad okrepil svojo ekipo, a na tolminskem območju ne najde ustreznih kadrov, zato iskanje širi na Goriško in v Ljubljano.

[A] F05DO_podoreh_ljubo.1306949622.jpg
Ljubo Podoreh si je iz teme, ki je ovila gradbeništvo, pomagal s sončno energijo.

Skoraj popoln mrk gradbeništva je tolminski družbi Mines team prihodke iz prodaje sanitarne opreme oklestil za več kot 40 odstotkov. Podjetje je kljub temu lani poslovalo bolje kot predlanskim, saj se je že pred tremi leti posvetilo projektom na področju solarne tehnike. Poleg sončnih elektrarn izdelujejo še javno razsvetljavo in cestno signalizacijo, ki jo napaja sončna energija.

"Seveda je težko poslovati v teh časih, zaradi gradbene krize se nam je sanitarni program precej močno podrl, izpad pa razmeroma uspešno nadomeščamo s solarnim programom, zato letos računamo na prihodke vsaj na ravni minulega leta," nam je povedal lastnik in direktor Mines teama Ljubo Podoreh.

Posojilo jim odplačuje sonce

Podoreh se je pohvalil, da družba ni obremenjena s posojili, s sposojenim denarjem so financirali le gradnjo sončnih elektrarn, ki se brez težav odplačujejo. Mines team daje delo od 10 do 12 ljudem, za podjetje dela še okoli osem zunanjih sodelavcev. Podjetje je postavilo že tri sončne elektrarne, zdaj snuje gradnjo četrte in še letos želi z vsemi svojimi elektrarnami doseči prvi megavat skupne moči.

podjetniški zmagovalec

Še bi zaposlovali, pa ne dobijo ljudi

Na spletni strani [www.minesteam.si] so objavili oglas, s katerim iščejo visoko izobraženega ekonomista z izkušnjami v komerciali, ki bi jim pomagal pri nabavah v sanitarnem programu. "Kadri so zgodba zase, na Tolminskem je težko najti ustrezne kadre. Poleg začasne zaposlitve, ki jo oglašujemo na spletni strani, iščemo tudi visoko izobraženega elektrotehnika za solarni program," pravi Podoreh.

Po ustreznih kadrih pogleduje v goriški regiji in tudi v osrednji Sloveniji, a se zaveda, da so z oddaljenostjo povezani stroški lahko resna ovira za zaposlovanje Ljubljančanov.

Ko bi morali delati najtrše, smo najbolj malodušni

Skoraj bolj kot že pregovorno neusmiljen slovenski davčni primež sogovornika v slovenskem poslovnem okolju moti splošno malodušje. "V boljših časih, ko nam je vsem šlo res dobro, so ljudje imeli zares veliko volje do dela. Zdaj, ko je treba res trdo delati, da izplavamo iz teh težav, pa kar ni volje do dela.

Tudi sam se bolj pogosto kot ponavadi počutim utrujenega," pravi Podoreh. Sogovornik resno razmišlja, da bi si za pomoč pri vodenju družbe poiskal usposobljenega menedžerja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

Preberite tudi:

31.05.2011
30.05.2011
29.05.2011
26.05.2011
25.05.2011
02.06.2011
05.06.2011
06.06.2011
06.06.2011
07.06.2011
07.06.2011
08.06.2011
08.06.2011
08.06.2011
FINANCE
Okolje & energija
»Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn« 6

Z upokojenim profesorjem elektroenergetike Ferdinandom Gubino smo govorili o spremembah v panogi, o odzivanju na novosti, oblikovanju Energetskega koncepta Slovenije in o slovenski elektroenergetski stroki.

FINANCE
Okolje & energija
Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno

Želite v podjetju investirati v sončno elektrarno in pri tem izkoristiti podporo, ki jo prinaša sodelovanje v podporni shemi? Preverili smo, kaj ponujajo ponudniki sončnih elektrarn.

FINANCE
Okolje & energija
Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne? 1

»Če postavite samo sončne elektrarne in če jih je seveda dovolj, ne pa tudi elektrarn s turbinami, dobite problem vztrajnosti,« je začel odgovor profesor elektrotehnike Ferdinand Gubina na vprašanje, zapisano v naslovu.

FINANCE
Kje upravljavci vidijo priložnosti na trgih?
PRO
Finance
Naj skladi 2024
Finance PRO Kje upravljavci vidijo priložnosti na trgih? (PRO)

Kot veleva zdaj že dolgoletna tradicija, smo tudi letos izbrali najboljše vzajemne in pokojninske sklade ter razglasili najboljšega upravljavca in upravljavsko družbo leta.

FINANCE
Okolje & energija
(galerija) Sončne elektrarne bodo povezali s turistično storitvijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (galerija) Sončne elektrarne bodo povezali s turistično storitvijo

V podjetju Oven Elektro Maribor so odprli največjo izposojevalnico e-koles pri nas, napovedujejo pa nov, za zdaj še skrivnosten energetsko-turistični produkt.

FINANCE
Okolje & energija
Kako lahko nekateri prihranijo 48 tisočakov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Kako lahko nekateri prihranijo 48 tisočakov

Mariborsko podjetje Energija plus, hčerinska družba Elektra Maribor, je danes predstavilo nov produkt Sončni plus, s katerim bodo uporabnikom omogočili izgradnjo optimalne in visokokakovostne sončne elektrarne za samooskrbo na ključ. S partnerji bodo pomagali pri načrtovanju, urejanju dokumentacije in subvencije Eko sklada do končne izvedbe.

FINANCE
Kdo je tukaj osel: Za zelene elektrarne smo dali milijardo, koliko elektrike za to dobimo?
Finance
Jurij Šimac Kdo je tukaj osel: Za zelene elektrarne smo dali milijardo, koliko elektrike za to dobimo? 26

Za sončne, bioplinske in druge zelene elektrarne smo od leta 2004 plačali milijardo evrov subvencij – kaj smo za to dobili?

FINANCE
Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti
PRO
Finance
Finance prPRO Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti (PRO)

KINTO One je Toyotina storitev finančnega lizinga, ki omogoča večletno uporabo avtomobila brez dejanskega nakupa z možnostjo dodatnih vzdrževalnih storitev.