Članki

Za Eurobox je majhnost prednost

Z veliko prožnostjo proizvodnje, ki lahko obsega od enega do deset tisoč kosov, podjetje Eurobox kartonsko embalažo prodaja različnim kupcem
05.07.2011 22:30
Čas branja: 4 min

damjan krajnc
"V prihodnosti se bomo v podjetju osredotočili na gradnjo svoje blagovne znamke," pravi komercialni vodja Euroboxa Damjan Krajc.

"Nikar se ne bojte prodora na evropski in svetovni trg," svetuje Damjan Krajc, glavni komercialist podjetja Eurobox, ki petino izdelane kartonske embalaže proda v tujini.

gaf

Družinsko podjetje Eurobox izdeluje kartonsko embalažo, njegov program pa obsega izdelavo transportne embalaže, kaširane, darilne in izsekane embalaže ter druge posebne izdelke. Podjetje je majhno in zato prožno. Proizvodnja lahko obsega od enega pa vse do deset tisoč kosov. Embalažo prodaja v vse dejavnosti, kjer pakirajo izdelke.

Petino svojih izdelkov podjetje proda v Avstriji, Italiji, Nemčiji in v državah nekdanje Jugoslavije. V Sloveniji imajo zdaj okoli 700 neposrednih kupcev, še sto dodatnih kupcev pa oskrbujejo prek distributerjev.

Priložnost se skriva na novih trgih

Leta 2008 je podjetje zaradi krize zmanjšalo število zaposlenih s 35 na 28, naročila so zastala. Vendar so s prilagoditvijo proizvodnje in povečanjem prodaje na tujih trgih leta 2010 imeli devet odstotkov več prihodkov kot pred krizo. A kupci velikokrat ne plačujejo v rokih.

Podjetje je v letih 2009 in 2010 spet zaposlilo sedem ljudi, letos pa še tri. Zdaj imajo 38 zaposlenih. Na novo ne bodo zaposlovali zaradi vlaganj v strojno opremo.

Letos pričakujejo rast prihodkov za četrtino

Letos podjetje načrtuje rast prihodkov za četrtino; s 3,9 milijona na 4,8 milijona evrov. V letu 2012 pričakujejo šestodstotno rast glede na letošnje leto, dobiček podjetja pa bo zelo odvisen od gibanja cen osnovnih surovin za papir, saj te rastejo že od leta 2009. Zdaj so reciklažni papirji več kot 80 odstotkov dražji, kot so bili predlanskim, in še se dražijo. Glavni razlog je poviševanje cen odpadnega kartona zaradi povečanega povpraševanja v Aziji, kjer nimajo urejenega zbiranja odpadnega kartona.

podjetniški zmagovalec

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

04.07.2011
03.07.2011
30.06.2011
29.06.2011
28.06.2011
06.07.2011
07.07.2011
10.07.2011
11.07.2011
12.07.2011
FINANCE
Primerjava: Kako ekobirokracija z embalažo mori Slovence in kako Avstrijce. Uganete, kdo je na slabšem?
Finance
Tanja Smrekar Primerjava: Kako ekobirokracija z embalažo mori Slovence in kako Avstrijce. Uganete, kdo je na slabšem? 2

Primerjali smo slovenska in avstrijska pravila o ravnanju z embalažo za podjetnike in manjša podjetja ter preverili, kaj EU sploh zahteva od nas; v direktivi EU denimo piše, naj države upoštevajo težave malih podjetij, pa jih pri nas ne prav dobro

FINANCE
Članki
Ali bo res treba poročati o vsaki prodani buteljki in škatli za pico ali kdo je padel na glavo?
Finance
FinanceTanja Smrekar Ali bo res treba poročati o vsaki prodani buteljki in škatli za pico ali kdo je padel na glavo? 4

Odgovarjamo na nekaj vprašanj o tem, kakšno birokratsko zapletanje si je privoščila ministrica za okolje Irena Majcen o novih pravilih o ravnanju z embalažo

FINANCE
Okolje & energija
Odpadna embalaža se nabira. Že spet. In še se bo.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odpadna embalaža se nabira. Že spet. In še se bo. 8

Če bo obveljal črn scenarij, bo na dvoriščih komunalnih služb letos nepobranih do 40 tisoč ton odpadne embalaže.

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.

FINANCE
Okolje & energija
Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini

Ministrstvo za okolje in prostor bo po spremembi uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo podrobno spremljalo podatke o količinah, ki jo v promet dajo manjši proizvajalci. Če se bo izkazalo za potrebno, bo lahko predlagalo tudi znižanje praga za plačevanje embalažnine.

FINANCE
Podjetnik
Saj ni res, pa je! Če frizer kupi v Italiji sušilnik za lase, mora stehtati embalažo in o njej poročati!
Podjetnik
PodjetnikTanja Smrekar Saj ni res, pa je! Če frizer kupi v Italiji sušilnik za lase, mora stehtati embalažo in o njej poročati! 6

Obrtniki se držijo za glavo in prosijo, naj država piše svoje birokratske zahteve po zdravi pameti; kdo bo žrtev nove »ekobirokracije«, tudi slaščičarji, vinarji, čebelarji, picopeki ...?

FINANCE
(SUPERBIROKRACIJA) Boste plačevali dodatne dajatve za embalažo?
Finance
Tanja Smrekar (SUPERBIROKRACIJA) Boste plačevali dodatne dajatve za embalažo? 3

Zahteve EU pri embalaži so kaplja v morje v primerjavi z domačim ekočistunstvom; napovedujejo se dajatve tudi za tiste, ki ne dajejo v promet 15 ton embalaže in več, torej tudi za manjše subjekte

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.