Članki

S štruklji in matevžem na Ciper, z robotom Umkom v svet

Z risankami, knjigami in drugimi izdelki slovenske znamke Umko želi Matjaž Frelih osvojiti ves svet
30.06.2011 22:30
Čas branja: 4 min

Matjaž Frelih, direktor družbe Moj izziv, z založništvom sicer ustvarja majhne prihodke, a ustvarja jih s slovenskimi avtorskimi deli, ki jih izvaža. Pred kratkim je na Ciper prodal 50 tisoč slovenskih kuharic, načrtuje pa še prodor s slovenskim risanim junakom Umkom.

matjaž frelih
Matjažu Frelihu je prvi večji posel, prodaja slovenskih kuharic na Ciper, uspel letos. Z robotkom Umkom pa bo poskušal osvojiti svet.

S kuharskimi knjigami, natisnjenimi v Sloveniji, avtorja Matjaža Demšarja si je Frelih letos že zagotovil potrojeno rast prodaje - z lanskih 65 na letošnjih 170 tisoč evrov. Knjige je Ciprčanom zaračunal le nekaj več kot tri evre za izvod in zraven še nekaj zaslužil.

"Za knjige sta bila že izdelana priprava za tisk in besedilo v angleščini. Nizko ceno so mi omogočili tudi visoka naklada in poceni prevodi iz angleščine v grščino, ki so dosegli le petino stroška prevodov iz slovenščine v angleščino," pojasnjuje Frelih.

graf

"Kuharska knjiga avtorja Urbana Demšarja vsebuje preproste recepte, med njimi je nekaj povzetih tudi iz slovenske kuhinje, denimo recepti za matevž, štruklje, ohrovt s krompirjem ..." o vsebini kuharice pravi Frelih, ki se sicer ukvarja s prodajo avtorskih pravic v založništvu. Pred kratkim je na naše zaslone denimo pripeljal risanega letečega psa Vipa.

Robotek Umko se bo odpravil v svet

Ob tem sogovornik snuje že nove projekte, največji med njimi je robotek Umko slovenskega podjetja Hiša idej, ki ga namerava v letu in pol predstaviti svetovnemu trgu. Navihanega in pametnega robotka Umka smo do decembra 2008 lahko spremljali v oddajah Umko Show na prvem programu Televizije Slovenija. Frelih namerava junaka oddaje upodobiti še v risankah, otroških knjigah in spremljevalnem programu, denimo na torbah, šolskih zvezkih, kot plišasto igračo in podobno.

podjetniški zmagovalec

Za naložbo nagovoril tudi Pečečnika in Anderliča

Frelih še zbira vlagatelje za projekt, obrnil se je tudi na podjetnika, nekdanja poslovna angela Joca Pečečnika in Jožeta Anderliča. "Če bo šlo vse po načrtih, si bomo risanko Umko pri nas lahko ogledali že prihodnje leto, nato bom z robotkom poskušal prodreti na Ciper, takoj za tem pa prek lokalnih agentov še na druge evropske in svetovne trge," napoveduje Frelih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

29.06.2011
28.06.2011
27.06.2011
26.06.2011
23.06.2011
03.07.2011
03.07.2011
04.07.2011
05.07.2011
06.07.2011
07.07.2011
FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Mali junaki pridno rastejo in se širijo
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Mali junaki pridno rastejo in se širijo

Na ameriškem trgu se bodo lanski zmagovalci Najpodjetniške ideje predstavili 10. aprila

FINANCE
Kolizej: Južnoafričani menda odhajajo, zdaj naj bi z Anderličem gradili Avstrijci
Finance
Jurij Šimac Kolizej: Južnoafričani menda odhajajo, zdaj naj bi z Anderličem gradili Avstrijci

Po slabih dveh letih se južnoafriški sklad, ki ima sedež na Mavriciju, menda umika iz posla z Jožetom Anderličem.

FINANCE
Okolje & energija
Energetsko-okoljske risanke s 75 tisoč ogledi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetsko-okoljske risanke s 75 tisoč ogledi

V Borzenu so pripravili serijo petih okoljskih risank za otroke. Ogledov je bilo 75 tisoč, risankam pa so dodali spremljajoče dejavnosti za spodbujanje zavedanja o pomenu učinkovite rabe in obnovljivih virov energije med najmlajšimi.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Katere finančne knjige je vredno prebrati v letu 2018
Finance
Maja Virant Katere finančne knjige je vredno prebrati v letu 2018 2

Predloge so nam razkrili predsedniki uprav družb za upravljanje (DZU). Po­glejte, česa vse se morate lotiti, da boste obvladali finance.

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

PA
Novice
[intervju] »Junakom dajem vsak dan vsak trenutek res celega sebe in občutek je fantastičen«
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija [intervju] »Junakom dajem vsak dan vsak trenutek res celega sebe in občutek je fantastičen«

Pogovor z ustanoviteljema Hurra Studios, podjetja, ki je 'zakrivilo' personalizirane knjige Mali junaki in se uspešno širi čez meje Slovenije

FINANCE
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav?
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)

Lanske katastrofalne poplave so bile posledica hudourniških voda. V pičlih 12 urah je padla četrtina povprečne letne količine padavin, kot je pade v Pomurju.