Članki

Nad konkurenco z ročno izdelanim sirom

V Bohinjski sirarni so imeli lani nekaj več kot petodstotno rast prihodka, podobno načrtujejo tudi letos
20.06.2011 22:30
Čas branja: 4 min

"Sirarska panoga se v zadnjem času na trgu srečuje z močno konkurenco uvoženih izdelkov. Kljubujemo ji z ročno izdelanimi in kakovostnimi izdelki iz nehomogeniziranega bohinjskega mleka brez dodanih konzervansov in aditivov, ki jih siru pogosto dodajajo večje industrijske mlekarne," pravi direktor Bohinjske sirarne Primož Cvetek.

sir
"Po eni strani se spopadamo s krizo, po drugi strani pa nas veseli vse večja ozaveščenost kupcev v zvezi s kakovostjo hrane, ki jo kupujejo," pravi direktor Bohinjske sirarne Primož Cvetek.

"Dolgoročna vizija Bohinjske sirarne, ki je bila leta 2008 ustanovljena z namenom, da se ohrani tradicija bohinjskega sirarstva, temelji na skrbni graditvi odnosov in odgovornosti do kupcev ter do okolja, v katerem živimo," dodaja Cvetek.

Stabilna in skladna rast

"Lani, ko je sirarna ustvarila nekaj manj kot 650 tisoč evrov prihodkov, smo imeli v primerjavi z letom prej nekaj več kot petodstotno rast. To sicer ni hitra rast, vendar pa je stabilna in skladna z našo usmeritvijo," poudarja Cvetek.

"Po eni strani se soočamo s krizo, po drugi strani pa nas veseli vse večja ozaveščenost kupcev v zvezi s kakovostjo hrane, ki jo kupujejo. Tudi letos pričakujemo rahlo rast povpraševanja in s tem prihodkov ter pozitivno poslovanje," dodaja sogovornik.

podjetniški zmagovalec

Sirarna, ki ima prostore v Srednji vasi v Bohinju, s šestimi zaposlenimi pridela na teden okoli 800 kilogramov bohinjskega sira, zraven pa še nekaj triglavskega planšarskega sira in geografsko zaščitenega sira mohant.

graf

Letos so izdelkom dodali tudi bohinjsko sirarsko skuto, ki se od preostalih vrst skute razlikuje po tem, da vsebuje veliko kakovostnih beljakovin in malo maščobe. V prihodnje nameravajo ponudbi dodati še kakšen izdelek s poudarkom na značilnem naravnem okusu in visoki kakovosti. "Odlični in prepoznavni izdelki dvigujejo vrednost blagovni znamki z belo podobo bohinjskega planšarja na rdeči podlagi. Njena vrednost pa je odvisna predvsem od stalnosti kakovosti izdelkov in zaupanja kupcev," meni Primož Cvetek.

"Mleko, ki ga kupujemo od bohinjskih kmetov, plačujemo po nekaj višji ceni, saj so razmere za kmetovanje v Bohinju zaradi naravnih značilnosti precej težke. Prav kmetje pa so tisti, ki dajejo glavni prispevek k ohranitvi izjemne in čudovite narave," poudarja Cvetek.

Naložbe v obnovljive vire energije

"Nova delovna mesta načrtujemo previdno, saj je pomembno, da jih tudi ohranimo. V prihodnje načrtujemo nekaj naložb v obnovo zgradbe in obnovljive vire energije, ki jo potrebujemo pri izdelavi sirov," napoveduje sogovornik.

Bohinjska sirarna izdelane sire dostavlja večjim trgovinam v Sloveniji, letos pa so odprli tudi prodajalno na osrednji ljubljanski tržnici in manjšo trgovino v objektu sirarne. "Zanimanje iz tujine je že opaziti, vendar pa so za nas danes in bodo tudi v prihodnje najpomembnejši zadovoljni slovenski kupci," pravi Primož Cvetek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

19.06.2011
16.06.2011
15.06.2011
14.06.2011
13.06.2011
21.06.2011
21.06.2011
22.06.2011
23.06.2011
26.06.2011
27.06.2011
AGROBIZ
Novice
Kako dobro poznate butične domače sire?
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Kako dobro poznate butične domače sire? 36

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo, poglejte, katere sirarje smo mi ujeli

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo

Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

AGROBIZ
Novice
S čim najbolj zažigajo slovenski sirarji
Agrobiznis
NovicePetra Šubic S čim najbolj zažigajo slovenski sirarji

Začetni strošek za malo kmečko sirarno je 50 tisoč evrov, lahko pa je tudi dvakrat višji

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.