Članki

Uspeti želijo z avtomatizacijo laboratorijev

BioSistemika prvi denar služi z izobraževanjem, s tem si odpira trg tudi za programsko opremo, od prodaje katere si obeta največ zaslužka 
13.06.2011 22:30
Čas branja: 4 min

"Te dni bomo imeli v Srbiji prvi seminar, ki se ga bodo poleg domačinov udeležili še rastlinski fiziologi iz Romunije, Bolgarije, Bosne pa tudi Egipta. Učili jih bomo uporabe laboratorijske tehnike qPCR pri raziskovanju rastlin," je povedal Klemen Zupančič, direktor podjetja BioSistemika

klemen zupančič
Naš izdelek je nišen in je namenjen diagnostičnim laboratorijem; ima velik tržni potencial, saj si tudi laboratoriji prizadevajo za avtomatizacijo," je povedal Klemen Zupančič iz BioSistemike.

Iščejo tujega vlagatelja

BioSistemika iz Ljubljane je mlado podjetje. Ustanovljeno je bilo februarja lani in ima danes zaposlenih osem ljudi, večina ima magistrsko in doktorsko izobrazbo, nekateri od njih pa izhajajo iz Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). "Naši začetki segajo na NIB, kjer smo v okviru mednarodnega projekta Inremos - Systher ustanovili spin-off podjetje za komercializacijo znanstvenih raziskav.

Nastala je BioSistemika, od inštituta smo odkupili potrebno intelektualno lastnino. Lani smo ustvarili 85 tisoč evrov prihodka, podoben rezultat bo letos, leto preboja bo prihodnje leto. Zdaj večino prihodka ustvarimo z izobraževalnimi delavnicami, kako uporabljati laboratorijsko tehniko qPCR, ki jo uporabljajo farmacevti, forenziki, biologi, veterinarji in doktorji medicine. Uporablja se tudi v prehrambni industriji. Ukvarjamo se tudi z drugimi tehnikami molekularne biologije," je povedal Zupančič.

podjetniški zmagovalec

"Biotehnološka podjetja imajo dolg razvojni cikel. Prihodnje leto bo za nas leto preboja, ko bomo začeli prodajati programsko opremo, s katero se poenostavlja uporaba laboratorijske tehnike qPCR. Njen razvoj nam s 64 odstotki vseh potrebnih sredstev sofinancira Tehnološka agencija Slovenije, gre pa za 150 tisoč evrov. Pomagajo nam tudi pri iskanju vlagatelja, ki bi nam odprl trge. Naš izdelek je nišen in je namenjen diagnostičnim laboratorijem, kot so laboratoriji v zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

Takega izdelka v Evropi še ni, ima pa velik tržni potencial, saj si tudi laboratoriji prizadevajo za avtomatizacijo, kajti v njih bo čedalje manj človeškega dela," je povedal Klemen Zupančič.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Preberite tudi:

12.06.2011
09.06.2011
08.06.2011
07.06.2011
06.06.2011
14.06.2011
15.06.2011
16.06.2011
16.06.2011
16.06.2011
19.06.2011
20.06.2011
AGROBIZ
Novice
Za kaj se bo KGZS borila v 2018
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Za kaj se bo KGZS borila v 2018 1

Kmetijsko-gozdarska zbornica od vlade zahteva ukrepe in sistemske rešitve pri spopadanju z naravnimi nesrečami in podnebnimi spremembami ter zakone, ki bodo kmetom izboljšali pogoje za kmetovanje in preživetje na trgu

FINANCE
Topjob
OECD: Vsako četrto delovno mesto v Sloveniji ogroženo zaradi avtomatizacije
Topjob
TopjobLana Dakić OECD: Vsako četrto delovno mesto v Sloveniji ogroženo zaradi avtomatizacije 11

Roboti in stroji vedno odžirajo službe, ampak nastanejo tudi novi trgi, nove storitve

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
Topjob
Kdaj bomo delali šest ur na dan?
FINANCE
Topjob
»Praga je ena od malih silicijevih dolin Evrope«
Topjob
TopjobAnja Zaletel »Praga je ena od malih silicijevih dolin Evrope«

Slovenski inženir Boris Zupančič o življenju v evropski regiji z najnižjo brezposelnostjo, številnimi startupi in multinacionalkami.